Kādēļ spirāle mēdz ieaugt?

Kādēļ spirāle mēdz ieaugt?

13. Nov 2011, 10:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām atbildēt uz Sieviešu Kluba lasītāju uzdotajiem jautājumiem par kontracepcijas līdzekli – hormonālo spirāli. Uz jautājumiem atbild ARS ginekoloģe Dace Matule.

 

 

 

Vai gados jaunām sievietēm ir ieteicams lietot spirāles? Kādi ir kādi īpaši noteikumi, lai to lietotu?

 

„Mirena”, kā arī vara intrauterīnās spirāles nav pirmās izvēles kontracepcijas metode jaunām, nedzemdējušām sievietēm, bet metodi drīkst lietot. Ārzemēs „Mirena” ir ļoti populāra kontracepcijas metode arī nedzemdējušām sievietēm.

 

Pirms jebkuras spirāles ievadīšanas noteikti jāizslēdz mazā iegurņa iekaisuma procesi, un jāizārstē esošas infekcijas. Izvēloties šo kontracepcijas metodi, jāņem vērā, ka iegurņa orgānu iekaisuma slimību riska faktors ir bieža dzimumpartneru maiņa.

 

Vai tā ir tiesa, ka pēc spirāles mēnešreizes izzūd? Un vai tas ir labi organismam?

 

Apmēram 20% sieviešu reproduktīvā vecumā, kurām ir ievadīta „Mirena”, pakāpeniski var attīstīties ļoti niecīgas mēnešreizes, vai tās var izzust pavisam. Tas organismam nekādi nekaitē. „Mirenā” esošais hormons progesterons darbojas tieši uz dzemdes iekšējo slāni - iekšējais slānis kļūst ļoti plāns, tāpēc spirāles lietošanas laikā samazinās menstruālās asiņošanas ilgums un tilpums. Šī vājā asiņošana var pāriet ļoti nelielās menstruācijās vai menstruāciju iztrūkumā.

 

Samazinoties asiņu zudumam menstruāciju laikā, palielinās hemoglobīna koncentrācija asinīs. Tādēļ mēs – ginekologi -  iesakām šo izsargāšanās metodi sievietēm ar spēcīgām menstruācijām.

 

Vai ir kādi statistiski dati, cik procentuāli daudz ir tādu gadījumu, kad sievietes organisms nepieņem spirāli „Mirena”? Kas izraisa to, ka organisms nepieņem spirāli? (Tās izmaksas ir gana dārgas, tāpēc pirms iegādes vēlos apsvērt, cik liela varētu būt iespējamība, ka mans organisms nepieņems „Mirena”)

 

Hormonālajai spirālei „Mirena” mēdz būt blakusefekti, kas parasti ir dažus pirmos lietošanas mēnešus un samazinās vai izzūd ar lietošanas ilgumu. Šīs blakusparādības izraisa „Mirenā” esošais hormons progesterons. Katrs organisms ir atšķirīgs, un nav metodes, kas derētu pilnīgi visiem, tādēļ to, būs vai nebūs blakusparādības, ir grūti prognozēt.

 

Ļoti biežas nevēlamas blakusparādības, kas ir sastopamas vairāk kā 10% lietotāju, ir neregulāri asiņaini izdalījumi un smērēšanās, menstruāciju iztrūkums un labdabīgas olnīcu cistas. Atsevišķām sievietēm novērojamas arī tādas blakusparādības kā depresīvs garastāvoklis, nervozitāte, samazināts libido, galvassāpes, sāpes vēderā, slikta dūša, pinnes, sāpes mugurā, sāpes mazajā iegurnī, dismenoreja, izdalījumi no maksts, jutīgas krūtis vai sāpes krūts dziedzeros, svara pieaugums. Vēl retāk - vēdera pūšanās un tūska.

 

Ir dzirdēts, ka spirāles mēdz ieaugt. Vai ir kas tāds, ko vajag darīt vai nevajag darīt, lai tā nenotiktu? Vai tas ir atkarīgs no sievietes? Cik ilgā laikā tas notiek?

 

Spirāles ieaugšana ir tautā pieņemts jēdziens. Ja tiek ievēroti spirāles lietošanas termiņi, kas vairākumā gadījumu ir pieci gadi, tad spirāle neieaugs.

 

Nav nekādu īpašu profilakses pasākumu pret spirāles ieaugšanu, taču vienīgais, kas noteikti jāņem vērā, - regulāri (reizi gadā) jāapmeklē ginekologs.

 

Ar ko zelta spirāle atšķiras no sudraba spirāles (pēc funkcijām)?

 

Jāsaprot, ka šīs spirāles nebūt nav no zelta vai sudraba. Vienkārši dažām vara spirālēm vara sakausējumam klāt ir ļoti niecīga zelta vai sudraba deva. Šīm spirālēm iespējams ilgāks lietošanas laiks un mazāk blakusparādību, tai skaitā - iekaisumu.

 

Pēc funkcijām tās ne ar ko  neatšķiras. Jebkuras spirāles funkcija ir aizsargāt no nevēlamas grūtniecības.

 

spirāli pareizi lietot, cik tā orientējoši maksā?

 

Hormonālā spirāle „Mirena” tiek ievadīta dzemdes dobumā septiņu dienu laikā no menstruāciju sākuma. Tā ir efektīva piecus gadus. Sievietei tās lietošanas laikā regulāri (reizi gadā) jāapmeklē ginekologs. Tās vidējā cena ir 128 Ls.

 

 

Vizīti pie dr. Daces Matules var pieteikt pa tālruni 67201007.

Foto: Flickr.com

 

Varbūt tev ir vēl kāds jautājums, kuru gribētu uzdot ginekoloģei?