Kādas izmaiņas iespējamas organismā, pārtraucot kontracepcijas tablešu lietošanu?

Kādas izmaiņas iespējamas organismā, pārtraucot kontracepcijas tablešu lietošanu?

13. Dec 2011, 15:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas izmaiņas iespējamas organismā, pārtraucot kontracepcijas tablešu lietošanu? Kādu iespaidu kontracepcijas tabletes atstāj uz sievietes veselību un pēc tam arī uz bērna veselību? Konsultē „ARS” ginekoloģe Jana Žodžika.

 


Konsultē „ARS” ginekoloģe Jana Žodžika.

Vizīti pie dr. Janas Žodžikas var pieteikt pa tālruni 67201007.

 

Pārtraucot dzert kontracepcijas tabletes, atsāk darboties sievietes olnīcas, t.i. notiek ovulācija, tāpēc menstruālā cikla vidū var parādīties sāpes vēdera lejas daļā un pastiprināties izdalījumi no maksts, atkal var būt sāpīgas mēnešreizes, sievietei ir iespējama grūtniecība. Ir pētījumi, kas pierāda, ka, pārtraucot lietot kontracepcijas tabletes, var pagarināties menstruālais cikls.

 

Ja sievietes, kas pārtraukušas lietot hormonālās kontracepcijas tabletes, salīdzina ar tām, kas pārstāj lietot citas kontracepcijas metodes, pirmajām grūtniecība caurmērā iestājās vēlāk, taču pēc diviem gadiem grūtniecību skaits ir vienāds abās grupās. Tas nozīmē, ka hormonālās tabletes neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz sievietes veselību. Ir pierādīts, ka tās neizraisa arī nelabvēlīgu ietekmi uz bērniem pat tad, ja sieviete, nezinot par grūtniecību, sākumā ir lietojusi kontracepcijas tabletes. Izņēmums ir gadījumi, kad sievietes ir smēķējušas, jo smēķēšana var nelabvēlīgi ietekmēt kā grūtniecības iznēsāšanu, tā arī augļa attīstību.

 

Uzdod savu jautājumu par kontracepciju, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!