Kabatas naudu bērni galvenokārt tērē izklaidēm

Kabatas naudu bērni galvenokārt tērē izklaidēm

28. Aug 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Galvenokārt izklaidēm kabatas naudu tērē 41% bērnu, turklāt zēni šajā ziņā apsteidz meitenes, liecina "SEB bankas" veiktā aptauja.

Pirkumus kā galveno tēriņu mērķi minējuši 25% bērnu, un šim mērķim savukārt kabatas naudu daudz aktīvāk tērē meitenes. Ēšana ir galvenais izdevumu mērķis 17% bērnu.

 

Jaunieši neuzskata kabatas naudu par ienākumiem, no kuriem veidot uzkrājumus, tomēr kādu latu atlikt cenšas 14% bērnu.

 

Gandrīz puse no aptaujātajiem vecākiem - 45% - ir pārliecināti, ka bērni kabatas naudu galvenokārt tērē dažādiem pirkumiem, bet 41% vecāku domā, ka bērni tērē ēšanai.

 

To, ka bērni visbiežāk naudu izdod par izklaidēm, pauž 35% vecāku. Vecāki vairāk nekā paši bērni domā, ka kabatas nauda tiek uzkrāta, proti, 18%. Vecāku īpatsvars, kuri nezina savu bērnu tēriņu mērķus, ir 8%, un lielākoties tie ir tēvi.

 

Aptaujas laikā vecāki pauda nopietnas bažas par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar bērnu skolas gaitām. Visvairāk jeb 29% gadījumu vecāki ir nobažījušies par to, kā bērniem veiksies skolā. 24% gadījumu vecāki mēģina izvērtēt, vai pietiks naudas bērnu pulciņiem un ārpusskolas nodarbībām, savukārt 22% - vai pietiks līdzekļu visu skolai nepieciešamo lietu iegādei.

 

Mācību gadu ar prieku un bez raizēm sagaida 7% vecāku, un cittautiešu vidū ir divreiz vairāk optimistu - 10%, bet latviešu ģimenēs - 5%. Par mācību gada sākumu vairāk priecājas tēvi nekā mātes.

 

Vislielākās bažas par to, kā bērnam veiksies skolā, ir vecākiem ar pamatizglītību - 87%, kā arī 40% vecāku, kuri palikuši bez darba. Viņiem arī vislielākās raizes par to, vai pietiks naudas ārpusklases nodarbībām.

 

Bērnu aptauja tika veikta šī gada 20.augustā sadarbībā ar portālu "draugiem.lv" kā interneta aptauja, tajā piedalījās 26 327 bērni vecumā līdz 19 gadiem.

 

Vecāki, kuriem ir bērni skolas vecumā, tika aptaujāti sadarbībā ar "Market Data", izmantojot interneta aptauju. Aptaujā piedalījās 264 vecāki vecumā no 26 līdz 60 gadiem.


 

03. Sep 2009, 22:51

jopcik , anchinja !!!
man shajaa bridī gribetos tiem sīkiem zilu pakalju nodauziit, arprāc pēdējais!!!!!

28. Aug 2009, 19:52

izklaidēm varbūt nē..bet saldumiem točna😀

03. Sep 2009, 22:51

jopcik , anchinja !!!
man shajaa bridī gribetos tiem sīkiem zilu pakalju nodauziit, arprāc pēdējais!!!!!

31. Aug 2009, 09:05

Neesmu nekāda ome, bet šorīt biju šokā, bet sapratu, ja mēģināšu ko pamacīt, visdrīzāk tikšu pasūtīta diva smājas tālāk....-braucot uz darbu trolejbusā, iekāpa 4-nebaidīšos no šī vārda-labi kopti BĒRNI, apmēram-augstākais 12 gadi (lai gan mūsdienās jau to vecumu grūti pateikt)! Bet pēc sejām pavisam svaigi un nevainīgi! Viņi savā starpā runāja, ka vienam no viņiem vecāki iedevuši naudu skolas lietu iegādei, un tā rezultātā viņus visus moka pohas-kuras noteikti jāsalāpa, jo viņš (puisis, kam ši nauda bija iedota) vakar visiem uzsaucis sņabi un "spice"-no kura rādījušies tādi muļķiki-un labi, ka neesot paņemuši tur kaut ko citu-jo no tā rādoties dēmoni.... takā tagad-viņiem visiem kopā viņam jāsapērk vismaz pārs burtnīcas, bet pārējo viņš pateiks, ka samaksājis skolas naudai...nostājoties viņam blakus-šis "uzsaucējs un lietpratējs" man-165.garai-augumā bija zem krūtīm....Lūk kā daļa jaunatnes iztērē vecāku tik grūti nākušos naudiņu....

29. Aug 2009, 11:50

es ar domaaju, ka visdriizaak neveseliigai paartikai.

28. Aug 2009, 19:52

izklaidēm varbūt nē..bet saldumiem točna😀

28. Aug 2009, 18:59

interesanti, kas tās par izklaidēm....