Kā patiesībā notiek pirmā pārbaude pie ginekologa?

Kā patiesībā notiek pirmā pārbaude pie ginekologa?

04. Jun 2011, 13:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbild Sieviešu Kluba eksperte Ilona Auziņa, ginekoloģe, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas bērnu un pusaudžu ginekologu apakšsekcijas vadītāja.

 

1

  1. daļa: ja meitenei nav bijis sekss

 

Pašu, pašu pirmo reizi pie ginekologa savu meitiņu vajadzētu aizvest jau uzreiz pirms došanās uz skolu. Tā būs vienkārša vizuāla apskate, lai pārliecinātos, ka dzimumorgāni ir formēti un attīstījušies pareizi.


Ja viss ir kārtībā, tad nākamreiz pie ginekologa jādodas pubertātes vecumā – brīdī, kad pašiem šķiet nenotiek pareiza sekundāro dzimumpazīmju attīstība (tā sauktā pubertāte).

 

Šī ginekoloģiskā apskate vairāk līdzinās draudzīgai sarunai ar savu speciālistu. Ginekoloģe vēlēsies zināt, kādas ir jaunās meitenes sūdzības (neaug krūtis, nav sākušās mēnešreizes, sāp vēders, jūties pārāk gara?). Tāpat viņa jautās par agrāk pārslimotām slimībām. Vai gadījumā bieži neslimo ar angīnu? Vai arī ar citām imunitāti mazinošām slimībām? Izrādās tieši tās ir visvairāk vainojamas nepareizas dzimumattīstības veidošanā.

 

 

Jāsagatavojas arī jautājumiem par savu mammu. Meitenei ir jāzina, kā mammai notikusi grūtniecība un dzemdības, kā arī jāmāk izstāstīt, kā noritējusi mammas pubertāte. Vislabāk tomēr, ja uz šo ginekoloģisko pārbaudi mamma dodas kopā ar meitu.

 

 

Nebrīnies, ja pirmajā nopietnajā ginekoloģiskajā apskatē tevi arī mērīs un svērs. Tas pieder pie lietas! Tāpat kā tas, ja speciālists nemaz uz īpašā ginekoloģiskā krēsla neliek sēsties. Ja dzimumattīstība norit normāli, pirmajā reizē var bez krēsla iztikt.

 

 

Ja ginekoloģiskās apskates laikā speciālistam radīsies aizdomas par nepareizu attīstību, tikai tad notiks dziļāka izmeklēšana. Vispirms ultrasonogrāfija un tikai galējas nepieciešamības rezultātā – apskate caur anālo atveri. Dr.Ilona Auziņa pēc pieredzes zina stāstīt, ka šī apskates forma tiek izmantota patiešām ļoti, ļoti reti!

 

Vēl atceries savu pirmo gājienu pie ginekologa? Mammas, dalāmies pieredzē, lai jūsu meitas kliedētu satraukumu un bažas, kas saistītas ar šo pirmo vizīti!

13. Aug 2010, 09:00

Kheh, es 9.klasē izspruku no šīs pārbaudes, jo tas bija pirmais gads, kad vairs nebija obligāti tie ārsti 😀 18. gados aizgāju pati, vienkārši pārbaudīties.

taschinka taschinka 12. Aug 2010, 20:30

Cik atceros,tad par ginekologu ari isti neviens nestastija,it ka tas butu kaut kas sausmigs.sadzirdot to vardu visas sarka un bija kauns.(pamatskola)
Domaju,ka vairak ir jaruna,jastasta par sadam visadam lietam,jo tas ir pilnigi normali,tur nav ko kauneties un baidities.

taschinka taschinka 12. Aug 2010, 20:04

Man jau sakuma bija kauna sajuta ejot pie ginekologa,bet tagad vairs ne,jo tas ir dabiski.

12. Aug 2010, 19:04

Atceros,ka bija tādas obligātās medicīniskās pārbaudes 9.klasē,kur bija arī vizīte pie ginekologa,tad gan man vēl nelika sēsties uz krēsla,tikai parunājās ar mani.

Tagad man arī ir ginekologs vīrietis un tas mani nemaz nemulsina,kā ārsts viņš ir ļoti labs,esmu apmierināta ar savu dakteri 😀

12. Aug 2010, 18:58

Taschinka- jā vīrietis ginekologs ir cita lieta😃 Visu dara maigāk, iejūtīgāk un pirmajā reizē ejot pie sava daktera, iju sakautrējusies. Pat bija neliels diskomforts. Bet ārts tik prasmīgi visu izstāstija un izkaidroja, nejutos nemaz neērti konsultācijas laikā. Viņš prata novērt domas un justies ērti izstāstija kādu anekdoti parunājās kā cilvēks😉 Mans ārts arī pieņēma manas dzemdības😀

taschinka taschinka 12. Aug 2010, 18:34

Kaut esmu dzirdejusi,ka viriesi ir labaki arsti.

taschinka taschinka 12. Aug 2010, 18:34

cirulishi3
un ka ir pie viriesa ginekologa? es nevaretu aiziet,nez kapec bet ne.

taschinka taschinka 12. Aug 2010, 18:33

Mums pie ginekologa bija jaiet 9 klase,tas bija obligati.Un ta ka tas bija obligati,tas izraisija tadu ka nepatiku tani laika.Bet tagad bez problemam,man ir ginekologs,kurs palidzeja nakt pasaule manam delam.

12. Aug 2010, 18:23

Mana pirmā apskate bija nepatīkama ,atmiņas par to ir saglabājušās. Pirmo reizi aizgāju 18 gados. Vēlāk atradu savu ginekologu vīrieti un esmu ļoti apmierināta. Nu jau apmeklēju savu ārstu kopš 19 gadiem. 😉