Kā neapjukt hormonālās kontracepcijas izvēlē?

Kā neapjukt hormonālās kontracepcijas izvēlē?

26. Sep 2011, 17:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Hormonālais riņķis, tabletes, plāksteri, spirāles… Kā tie savā starpā atšķiras un galu galā – kā no tiem izvēlēties sev vispiemērotāko?


Atbild Sieviešu Kluba eksperte Sandra Tamane, ginekoloģe.

 


Ir divi hormonālās kontracepcijas veidi: kombinētā hormonālā kontracepcija, kas satur gan estrogēnu un progestagēnu, un ir tikai progestagēna hormonālā kontracepcija.

 

Riņķis ir kombinētā kontracepcija, kurā hormoni organismā uzsūcas caur maksti, šādi pasargājot no nevēlamas grūtniecības. Hormonālais riņķis pozitīvi citu kontracepcijas metožu vidū izceļas ar to, ka tas vienmērīgi izdala hormonus tieši dzimumorgānos, nevis gremošanas traktā (kā to dara tabletes) vai uz ādas (kā to dara plāksteris). Hormonālais riņķis hormonus izdala vienmērīgā devā katru dienu, trīs nedēļu garumā, šādi līdz minimumam samazinot hormonālās kontracepcijas blakusparādības – sliktu dūšu, palielinātu apetīti vai svaru.

 

Savukārt hromonālās tabletes organismā iekļūst caur kuņģi, kur tās uzsūcas un hormoni nokļūst asinsritē, šādi pildot savu galveno uzdevumu. Tikai jāapzinās, hormonālās tabletes liks katru dienu vienā un tajā pašā laikā atcerēties maģisko tabletīti iedzert, lai nezaudētu izsargāšanās efektivitāti. Ja tableti neizdzer vienā un tajā pašā laikā, tas samazina kontracepcijas iedarbību.

 

Hormonālais plāksteris caru ādu asinīs ievada vajadzīgos hormonus, kas aizkavē ovulāciju. Olnīca neizdala olšūnas, kuras varētu tikt apaugļotas. Tāpat plāksteris sabiezina dzemdes kakla gļotas, kas apgrūtina spermas nokļūšanu dzemdes dobumā.

 

Ja par kontracepciju vēlies izmantot kādu no progestogēna metodēm (spirāli vai speciālās tabletes), noteikti jākonsultējas ar savu ārstu. It sevišķi, ja esi māmiņa bērna zīdīšanas periodā. 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

Māmiņu Kluba diskusijai:

Kādu kontracepcijas veidu tu esi iecienījusi?