Kā kopt sausu ādu ziemā

Kā kopt sausu ādu ziemā

04. Dec 2014, 20:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nozīmīgs sausas ādas kopšanas aspekts ir faktoru noteikšana, kas, iespējams, radījuši sausu ādu. Ieteikumos un padomos, kā kopt sausu ādu ziemā, dalās dermatologs Džuljeta Ulmane.

Ūdens pats par sevi nemitrina

„Nez kāpēc sabiedrībā valda tāds pieņēmums- ja ir sausa āda, tad ir nepieciešams to mitrināt ar ūdeni, biežāk mazgājoties, tādējādi kontrolējot problēmu,” novērojumos dalās dermatologs Džuljeta Ulmane. „Tomēr ūdens pats par sevi un jo īpaši karsts ūdens, patiesībā var tikai pasliktināt ādas stāvokli, noņemot normālas ādas aizsargkārtiņu.”

Karsts, ziepains ūdens noārda ādas dabiskās ādas eļļas pārākajā mērā. Te lieliski noderētu salīdzinājums ar katla mazgāšanu, ko klāj tauki, aukstā ziepjūdenī, līdz ko tiek izmantots karsts ūdens, tā eļļa un tauki tiek pavisam viegli nomazgāti.

Galvenais nosacījums sausas ādas kopšanā ir pareiza vannošanās un mazgāšanās kā tāda. Dermatoloģe iesaka mazgāties vannā vai dušā ne biežāk kā vienu reizi 24 stundās un ne ilgāk kā desmit minūtes. Pieaugušajiem ieteicamāka ir duša nekā vanna, lai gan mēs visi zinām, cik relaksējoša var būt ilga vannošanās karstā ūdenī, tomēr te ir jāievēro sakarība- jo ilgāks vannošanās laiks, jo lielāks dabisko eļļu zudums no ādas un pasliktinās sausas ādas stāvoklis.

„Noteikti vajadzētu ievērot arī, ka ziepju lietošanu vajadzētu samazināt līdz minimumam, nepieciešamības gadījumā apmazgājot tikai dzimumorgānus, kājas un seju,” iesaka dermatoloģe.

Ādas kopšana pēc mazgāšanās

Pēc vannas vai dušas āda ir maigi jānosusina, nevis jānoberž ar dveili. Ja ir nepieciešamība, 3 minūšu laikā pēc izkāpšanas no vannas var lietot kādu ādas mitrinošu līdzekli, lai atgūtu dabisko ādas mitrumu.

Ja sausā āda ir niezoša, tad dienas laikā to var mitrināt, uzklājot mitrinošu līdzeklis uz sausuma skartajām zonām, piemēram, rokām, plaukstām un kājām.

Ja ārsts ir ieteicis, var lietot kortikosteroīdus, kas palīdz samazināt ādas iekaisumu un likvidē niezi un apsārtumu. Hidrokortizona krēms jālieto 1 reizi dienā un tā lietošanu var pārtraukt tiklīdz izsitumi ir izzuduši, tomēr līdzekli nevar lietot ilgāk kā septiņas dienas pēc kārtas. Kortikosteroidus saturošie krēmi mēdz sausināt ādu, tādēļ, lai uzturētu ādā optimālu mitruma līmeni, kā arī pasargātu to no turpmāka ādas iekaisuma veidošanās, pēc kortikosteroīdu saturošu krēmu lietošanas un to lietošanas starplaikos, ieteicams regulāri lietot dekspantenolu saturošu ziedi, kas pasargās un reģenerēs mazuļa jutīgo ādu.

Dermatoloģe aicina: „Īpaši piesardzigiem jābūt ar pretiekaisuma un niezi mazinošiem krēmiem un losjoniem, jo daudzi no tiem satur vielas, kas var kairināt ādu vai izraisīt alerģiskas reakcijas sausai ādai. Labs ieteikums, ko iesaka dermatoloģe, lai atpazītu, vai šis līdzeklis der vai neder: „Ja kaut kas, uzklāts uz ādas, rada dedzināšanu un niezi lielākā mērā nekā pirms līdzekļa uzklāšanas, tad jāpātrauc tā lietošana līdz nākamajai ārsta vizītei.”

Tāpat ziemas laikā jāatceras par gaisa mitrināšanu mājoklī un darba vietā, lai āda tiktu mitrināta no ārpuses, kā arī neaizmirst par ūdens dzeršanu.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kā Tu ziemā kop sausu ādu?