Jautājums ekspertam: vai ūdens neizstaipa kuņģi?

Jautājums ekspertam: vai ūdens neizstaipa kuņģi?

23. Oct 2012, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Ja dienā izdzer ļoti daudz ūdens – 2, 5 litrus - vai tas organismam nav par daudz? Varbūt tas izstaipa kuņģi, kā rezultātā gribas ēst vairāk, nekā vajadzētu? Sieviešu Klubam jautā kāda mūsu lasītāja. Atbildi noskaidrojam, iztaujājot mūsu uztura speciālisti Inesi Siksnu.

Ja divus litrus ūdens izdzer uzreiz, tad var rasties diskomforta sajūta, bet citādāk – dienas laikā šādas izdzertā ūdens daudzums nemaz nav par lielu. Arī kuņģi ūdens neizstaipa, jo iekļūstot tajā, ūdens uzreiz gan kuņģa iekšējās sienas rievām virzās tālāk. Šķidruma virzība organismā notiek ļoti ātri.

Par daudz šķidruma izdzert nav iespējams. Ja organismam trūkst šķidruma, šūnas nespēj pietiekami labi funkcionēt un trūkst enerģijas.

Lai precīzi aprēķinātu, cik tieši tavam organismam ir ieteicamais šķidruma limits dienā, ķeries klāt pie aprēķiniem. 35 ml ūdens reizini ar sava svara kilogramu skaitu.

Tas nozīmē, ja, piemēram, tu sver 60 kilogramus, tad dienā tev ir jāidzer 2,1 litrs ūdens. (60 X 35).

Tajās dienās, kad tev ir ieplānotas fiziskās aktivitātes un tās ilgst vismaz stundu, pie nepieciešamā ūdens daudzuma pieskaiti vēl vienu litru.

Vēl viens paņēmiens, kā noteikt, vai nedzer par maz: izpēti, kādā krāsā ir tavs urīns. Ja tas ir tumšāks, tad organismam ir par maz šķidruma. Veselīgā krāsa – gaiši dzeltens.

Vai maz jāsatraucas par to, ka kunģīs izstaipīsies? Patiesībā nē! Jā, iespējams tas nedaudz ietekmēs sāta sajūtas rašanās ilgumu, bet uz to koncentrēties nevajadzētu. Tā vietā pa dienu rūpīgi plāno savu ēdienkarti. Uzraugi, lai tajā ir gana daudz šķiedrvielu, jo tieši tās veido organismā sāta sajūtu.

Tāpat ikkatru ēdienreizi mēģini plānot lēnu un nesteidzīgu. Tas ir vajadzīgs, lai nenokavē brīdi, kad tavas smadzenes visam organismam sūta informāciju, ka ēsts jau gana. Kā rodas sāta sajūta?Mūsu organismā ir tāda viela – leptīns. Tas izstrādājas tad, kad tauku šūnas jūtas paēdušas. Tad leptīns „ceļo“ uz smadzeņu hipofīzi un saka – organisms jūtas paēdis. Lai neapēstu par daudz, svarīgi ēst lēnām un izbaudot katru ēdienreizi.

Bet ar sāta sajūtu ir interesanti: ja uzreiz to nekonstatēsi un turpināsi ēst, nākamajā ēdienreizē būs jāēd vairāk, līdz organisms sajutīsies paēdis. Tas ir līdzīgi kā ar sāli. Sākumā vajag tikai nedaudz un to jūti, bet lietojot to vairumā, garšas kārpiņas pie sāls pierod un nākamreiz grib ēdienu izbaudīt vēl sāļāku.

Sieviešu Klubs

VĒLIES NOSKAIDROT KO VAIRĀK PAR SAVU ĒDIENKARTI UN SAVU VESELĪGO UZTURU? PIESAKIES UZ UZTURA INDIVIDUĀLO KONSULTĀCIJU PIE INESES SIKSNAS . LAI PIETEIKTOS, SPIED ŠEIT!

Cik daudz ūdens tu dienā izdzer?