Jautājam ekspertei: kādi plusi un mīnusi piemīt katrai kontracepcijas metodei?

Jautājam ekspertei: kādi plusi un mīnusi piemīt katrai kontracepcijas metodei?

04. Jan 2012, 15:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko savā starpā atšķiras dažādās kontracepcijas metodes - spirāles, riņķi, tabletes un plāksteri? Kādi ir to plusi un mīnusi?

 

 

Jautājam Sieviešu Kluba ekspertei, Margaritai Puķītei, ginekoloģei.

 

 

 

 

Visas kontracepcijas metodes atšķiras pēc to iedarbības veida, sastāva un lietošanas biežuma. Turklāt visas atšķiras pēc hormonu daudzuma (ko satur konkrētais preparāts) un to iedarbības.  

 

SPIRĀLES


PLUSI UN MĪNUSI: ir tās praktiskums, zemās izmaksas un vienkāršība – ievietoji un aizmirsi, līdz ārsta apmeklējuma laikam. Bet spirāle var izkrist vai nobīdīties, šādi zaudējot savu kontraceptīvo efektivitāti, kas savukārt ir liels mīnuss.

 

HORMONĀLĀS TABLETES


MĪNUSI: ir regulārā lietošana, katru dienu, aptuveni vienā laikā, jo tikai tas garantē preparāta efektivitāti. Turklāt ne visas tabletes der ikvienai sievietei. Dažreiz paiet zināms laiks, līdz tiek atrasts tieši viņai piemērotākā tablete.

 

Kā negatīvais ir biežās blakusparādības – nepiemērotas hormonālās tabletes var radīt svara pieaugumu, noskaņojuma maiņas, libido zudumu.

 

PLUSI: kontraceptīvā efektivitāte, turklāt hormonālās tabletes var samazināt sāpīgas mēnešreizes un uzlabot ādas izskatu. 

 

RIŅĶIS


PLUSI: moderns un lietošanā vienkāršs līdzeklis. Tas iedarbojas uz hormonālo sistēmu apejot kuņģa un zarnu traktu, tādējādi kuņģis tiek pasargāts no regulāras medikamenta iedarbības (lieka kairinājuma). Katrs riņķis ir paredzēts vienam mēnesim, ievieto viņu un aizmirsti līdz tas ir jāņem ārā.

 

Šī ir praktiska un vienkārša metode, kas turklāt nav jālieto katru dienu. Vislielākais ieguvums – riņķis ir vienlīdz efektīvs arī tad, ja nav ievadīts pietiekoši dziļi vai neatrodas pareizā pozīcijā!

 

MĪNUSI: tu vari aizmirst ievietot riņķi! Arī dodoties attiecīgajās dienās ceļojumā, tas ir jāņem līdzi. Diemžēl arī šis līdzeklis var izslīdēt no maksts, ja to esi pamanījusi, problēmu nebūs, vienkārši noskalo to un, vari ievietot atpakaļ.

 

HORMONĀLIE PLĀKSTERI


PLUSI: uz hormonālo plāksteri attiecas visas hormonālo līdzekļu blakusparādības, izņemot kuņģa-zarnu trakta kairinājumu.

 

MĪNUSI: tu vari aizmirst to pārlīmēt, turklāt tas ir jādara regulāri. Var parādīties ādas apsārtums un iekaisumi plākstera piestiprināšanas vietā.

 

Vislabākais risinājums, lai atrastu piemērotāko kontracepcijas metodi, ir griezties pie sava ginekologa un kopā ar viņu izvēlēties izsargāšanās līdzekli. Hormonālās tabletes nav universāla metode un to lietošana ir jāizvērtē vadoties no sievietes veselības. Lietojot hormonālo kontracepciju ļoti svarīgi ir regulāri apmeklēt ārstu, lai iespējami savlaicīgāk novērstu iespējamās saslimšanas un novērtētu vispārēju organisma stāvokli.

 

Jana Kozlova, www.sieviesuklubs.lv

 

Tev ir nācies piedzīvot kontracepcijas negatīvās īpašības? Dalies pieredzē!