Jaunām meitenēm nav jāmirst dzemdību dēļ!

Jaunām meitenēm nav jāmirst dzemdību dēļ!

27. Jun 2012, 18:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Save The Children pasaules organizācija, kas nodarbojas ar ģimenes plānošanas politikas jautājumiem, atzinusi,ka pārāk daudz gados jaunu meiteņu mirst dzemdībās. 

Lai gan lielākās bažas ir tieši par Āfrikas valstīs dzīvojošajām ģimenēm, kuras nav iespējams nodrošināt ar kontracepcijas līdzekķiem un kur citu iespēju plānot ģimeni nav, pusaudžu grūtniecība un tās radītie draudi mātei un bērnam pastāv daudzās pasaules valstīs. 

Pasaules pētījumi rāda, ka grūtniecības un dzemdību komplikācijas ir nr. 1 nāves cēlonis meitenēm vecumā no 15-19 gados. Katru gadu vismaz 50 000 pusaudžu meiteņu iet bojā grūtniecības vai dzemdību laikā - šo meiteņu ķermeņi vienkārši nav gatavi bērna iznēšanai.

Pusaudžu grūtniecība rada risku arī tālāk bērnam - katru gadu vismaz 1 miljons zīdaiņu, ko piedzemdējušas pavisam jaunās māmiņas, iet bojā, nesagaidījuši savu pirmo dzimšanas dienu.

Daudzas pusaudžu meitenes nepārzina ģimenes plānošanas un kontracepcijas metodes. Meiteņu zemais sociālais statuss sabiedrībā un viņu ģimenēs rada vēl lielāku risku, kad iestājusies neplānotā grūtniecība - tas ir gan nosodījums, gan atbalsta trūkums.

Dažādās sabiedrības normas, tai skaitā reliģiskās un kultūras, kas aizliedz ģimenes plānošanu un ierobežo meiteņu tiesības pašām uz savu ķermeni un pašnoteikšanos (piemēram, aborta aizliegums), arī ir atzīti starptautiski kā dziļi draudi.

Pusaudžu grūtniecība ir augsta riska grūtniecība, kas var radīt apdraudējumu gan mātes, gan bērna dzīvībai!

Avots: guardian.co.uk


Māmiņu Kluba piebilde: pusaudžu grūtniecības un to radīto risku jautājums jāņem vērā, diskutējot par abortu ierobežošanu Latvijā. Būtiski akcentēt arī to, ka Latvijā nav veselības mācības un jaunas meitenes saņem ierobežotu informāciju par kontracepciju un ģimenes plānošanu.