Iemesli, kas rada grūtības kredītu atmaksai?

Iemesli, kas rada grūtības kredītu atmaksai?

15. Mar 2010, 15:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada laikā būtiski mainījies iedzīvotāju viedoklis par kredītu atmaksas ietekmējošiem faktoriem


SEB bankas un E-spy regulāri veiktais kredītņēmēju noskaņojuma pētījums atklāj, ka pēdējā gada laikā būtiski mainījušies kredītu atmaksas ietekmējošie faktori.

 

Ja 2008. gada augustā 53% Latvijas iedzīvotāju par galveno iemeslu, kas rada grūtības kredītu atmaksai, minēja vispārējo cenu pieaugumu, tad šī gada jūlijā inflāciju minējuši vairs tikai 21% aptaujāto, par svarīgāko iemeslu nosaucot pārāk lielās cerības uz nākotni, kas veicināja pārmērīgi lielu kredītsaistību uzņemšanos.

 

Tā norādījuši 47% pētījumā aptaujāto dalībnieku.

 

Noskaņojuma pētījums apliecina, ka aizvien retāk respondenti par kavēkli veiksmīgai kredītu atmaksai atzīst pieaugošus kredītu maksājumus - šogad jūlijā tie ir tikai 7% aptaujāto. Savukārt situāciju valsts ekonomikā cilvēki aizvien vairāk norāda kā viņu saistību izpildes kavējošu faktoru: ja 2008. gada augustā tie bija tikai 6%, tad šogad jūlijā ceturtā daļa aptaujāto par visbiežākajiem iemesliem problēmām ar kredītu atmaksu ir minējuši algu samazinājumi, bezdarbs, kopējā ekonomiskā situācija valstī.

 

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: "Objektīvu iemeslu dēļ darba devēji ir spiesti samazināt savu darbinieku atalgojumus, optimizēt nodarbināto skaitu, sašaurināt ražošanas un pakalpojumu sniegšanas apjomus. Šie ekonomikas nestabilitātes izraisītie procesi rezultātā atsaucas katras konkrētas mājsaimniecības budžetā, līdz ar to ietekmē arī kopējo noskaņojumu. Tādējādi pētījumā atklātais iedzīvotāju vērtējums par algu samazinājumiem un bezdarbu kā iemeslu sarežģījumiem ar kredītu atmaksu nav pārsteigums."

 

 

Pētījuma dati apstiprina, ka palielinās to iedzīvotāju skaits, kas raizējas par iespējamajām finansiālajām grūtībām: 2008. gada augustā tie bija 48% aptaujāto, savukārt šogad jūlijā respondentu īpatsvars pieaudzis līdz 63%.

 

Tomēr tieši pēdējo trīs mēnešu laikā iedzīvotāji kļuvuši nedaudz optimistiskāki, jo šī gada maijā, salīdzinot ar jūliju, to respondentu īpatsvars, kuri raizējas par finansiālajām grūtībām nākotnē, bija par 4 procentpunktiem augstāks. Izteiktāki optimisti, kuri neizjūt finansiālo grūtību draudus, ir vīrieši, aptaujātie ar augstāko izglītību, ar ienākumiem virs 500 latiem.

 

Pētījums apliecina, ka šogad vairāk aptaujāto nekā pagājušā gada vasarā vērstos bankā, lai meklētu kopēju risinājumu īstermiņa kredīta apmaksas grūtībām, ja tādas rastos. 2009. gada jūlijā vairāk kā puse aptaujāto jeb 53% finanšu problēmu gadījumā vērstos pie bankas pārstāvja, 2008. gada augustā tie bija 46% respondentu.

 

SEB bankas kredītņēmēju noskaņojuma pētījumi ir veikti 2008. gada augustā, decembrī, 2009. gada maijā un jūlijā. Regulārajās aptaujās kopā piedalījušies vairāk kā 4200 ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju.

24. Aug 2009, 11:43

iepriekš es rakstīju😀

24. Aug 2009, 11:43

iepriekš es rakstīju😀

24. Aug 2009, 11:29

Problēma tur, ka cilvēki treknajos gados dzīvoja stiprī pār saviem līdzekļiem. Ne visi, bet diezgan daudzi, kredīti bija pārāk pieejami (it īpaši patēriņa)