Ieguldījums mūsu bērnu nākotnē

Ieguldījums mūsu bērnu nākotnē

16. Oct 2010, 10:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs ne reizi vien jums esam atgādinājuši, ka par savu nākotni ir jādomā, jo tas, kurš domā soli uz priekšu ir ieguvējs.

 

Domājot par sava bērna nākotni, mēs varam viņam būt līdzās ne tikai kā drošs emocionāls atbalsts, bet arī parūpēties par bērna finansiālo drošību tad, kad viņš būs pieaudzis un vēlēsies uzsākt patstāvīgu dzīvi.

 

„Bērna gadījumā uzkrājuma veidošana vienmēr ir ilgtermiņa uzkrājums, kas ir līdz 18 gadu vecumam un var būt paredzēts izglītībai, pirmajam lielajam pirkumam,” stāsta SEB bankas pārstāve Agnese Strazda. Jums jāizlemj, cik lielu naudas summu šim uzkrājumam varat novirzīt. Nākot uz banku būs iespēja atvērt pilngadības depozītu 10, 15 vai 150 Ls vērtībā, kas saglabāsies līdz bērna 18 gadu vecumam. Minimālā iemaksas summa ir 50 Ls un pēc tam regulārais papildinājums ir jūsu brīva izvēle.

 

Mums nav katru mēnesi sava bērna uzkrājumu kontā jāiemaksā noteikta naudas summa. Ja kādu laiku ģimenei klājas grūtāk, mēs varam atsākt veikt maksājumus uzkrājuma kontā, tad, kad mums parādās brīvāki finansiālie līdzekļi.

 

Ja bērnam ir kāda jubileja, arī citi var veikt iemaksas šajā kontā, dāvinot kādu uzkrājuma summu.

 

Arī vecākiem ir jāpadomā par sevi, tāpēc izdevīgs ir uzkrājums pensijai. Latvijā ir 3 līmeņi pensiju sistēmā. Pašu veiktas iemaksas tiek izdarītas 3.pensiju līmenī, kas ir iespēja ar saviem maksājumiem ieguldīt papildus līdzekļus, nodrošinot lielāku pensiju kapitālu.

 

Turklāt, katru gadu veicot iemaksas 3.pensiju līmenī, daļu var saņemt atpakaļ, iesniedzot iedzīvotāju ienākuma deklarāciju. Pagājušajā gadā šī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaide bija 23%, tas nozīmē, ka, iesniedzot deklarāciju, saņemsiet šos 23% atpakaļ no uzkrājumiem, ko esat veikuši pensiju 3.līmenī.

 

Zināt, ka pienāks brīdis un jūs novērtēsiet to, ka esat bijuši tik apķērīgi un iekrājuši dažus latus savas nākotnes naudasmaciņā.

 

Noskaties TV sižetu par ieguldījumu veidošanu ŠEIT!