Gutta nektāri bērniem- augstvērtīgs produkts ar 50% augļu saturu!

Gutta nektāri bērniem- augstvērtīgs produkts ar 50% augļu saturu!

13. Sep 2012, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēloties produktus,ko pasniegt bērniem, mēs,vecāki, dodam priekšroku pēc iespējas veselīgākiem dzērieniem,lai bērnus nodrošinātu ar vitamīniem un dzēriens būtu garšīgs.Par sulu un nektāru piedāvāšanu bērniem, konsultē uztura speciāliste Inese Siksna.

 

Pēc Latvijas likumdošanas sulas ir gatavotas tieši spiestas no augļiem vai to koncentrātiem, kuriem pievienots tikai tik daudz ūdens atpakaļ, kas izspiests veidojot koncentrātu. Turklāt uz iepakojuma vienmēr būs norādīts, vai sula ražota no koncentrāta vai iepakota svaigi spiesta. Šeit būs mazāk saldinātāju un piedevu, bet vairāk tieši pašu augļu cukuri. Un dažādiem sulu veidiem arī ir noteikts, cik daudz cukura var pievienot sulas gatavošanā.



Savukārt nektāri ir sulu dzērieni. Tiem būs pievienots vairāk šķidruma nekā izspiests no augļiem, kā arī tur var būt pievienots papildus cukurs, saldinātāji vai vēl kādas citas piedevas. Nektāri parasti būs dzērieni, kas gatavoti no ogām, jo tīrā veidā mēs nemaz nevarētu upeņu sulu iedzert, jo tā ir ļoti stipra. 



"Bērnu uzturā arī augļu sulām ir liela nozīme, jo glāze augļu sulas nodrošinās vienu porciju augļu (dienā mums jāuzņem kopā 5 porcijas augļu un dārzeņu)," uzskata uztura speciāliste. "Sulas ir labs vitamīnu un minerālvielu avots, kas augošam bērna organismam ir nozīmīgas, tomēr vecākiem nevajadzētu aizmirst, ka sula tomēr arī pieskaitāma pie ēdiena, jo satur kalorijas, tāpēc reizēm nav jābrīnās, ka, ja bērns ir padzēries sulu, tad pusdienas nemaz vairs negribas."

 

Speciālās sulas bērniem, kas ir īpaši gatavotas, lai neizraisītu alerģiskas reakcijas un nebūtu par stipru bērna organismam, var sākt piedāvāt jau no 8 mēnešu vecuma. Tās sulas un nektārus, kas nav atzīmētas kā īpaša bērnu partika, uztura speciāliste Inese Siksna ieteiktu mēģināt pēc gada vecuma, kad mazais organisms jau ir nostabilizējies un pieņēmis lielāko daļu papildēdienu. Protams, savas gatavotās augļu un ogu sīrupu dzērienus uzmanīgi varam piedāvāt jau mazliet ātrāk, jo mājās ražotajām nekādas citas piedevas, izņemot cukuru, parasti neliekam. 

 

{fotoblog:3521}