Grūtniecība vai vienkārši smērēšanās?

Grūtniecība vai vienkārši smērēšanās?

24. Aug 2012, 23:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam apkopojoši jūsu iesūtītos jautājumus par iespējamo grūtniecību un smērēšanos un esam apkopojuši atbildes. Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa.


Jautājums:

 Man ir tāda lieta, ka, skaitot no 30.oktobra, man pirms 8 dienām bija dzimumakts, un konkrēti šajā astotajā dienā un dažas dienas iepriekš man ir velkošas sāpes vēdera lejasdaļā. MR jābūt ap 5.-6.novembri. Vai ir iespējams, ka tās ir pirms MR sāpes vai tomēr tā ir pirmā pazīme, ka esmu stāvoklī? 

 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa:

Tās varētu būt gan pirmsmenstruāciju sāpes, gan arī, iespējams, grūtniecība. Spriežot pēc Jūsu rakstītā, dzimumakts noticis aptuveni cikla vidū, kad notiek ovulācija (atbrīvojas olšūna) un ir vislielākā iespējamība, ka iestāsies grūtniecība. Ja menstruācijas aizkavējas, iesaku veikt mājas grūtniecības testu, lai pārliecinātos, vai nav iestājusies grūtniecība.

 

***

Jautājums:

Uz doto brīdi man ir sarežģīta finansiālā situācija, lai aizietu pie ārsta, tādēļ ceru, ka Jūs spēsiet kaut ko izskaidrot, lai ir kāda nojausma līdz iespējai apmeklēt ginekologu. Man ir izveidojusies ne visai saprotama situācija... Runa ir par iespējamo grūtniecību.

Iepriekšējos divos mēnešos cikls bija 24 dienas (aprakstīšu varbūt ar datumiem, lai ir kas sīkāk aprakstīts). 12. vai 13.oktobrī man beidzās MR - 14. un 15.datumā bija dzimumakts. Partneris beidza manī. Visu turpmāko nedēļu (nezinu vai tās bija iedomas vai tiešām tā bija) jutu velkošu sajūtu vēdera lejasdaļā kā pirms MR. Pa brīdim parādījās tāda kā slikta dūša (kaut gan tik agri taču nav tādu pazīmju...?), sēžot krēslā, vienreiz uznāca reibonis. 26.oktobrī (pēc 9 dienām) kaut kas tā kā pasmērējās, bet pavisam minimāli un maz (bija sārti brūngani izdalījumi). 28.datumā atkal bija dzimumakts un te pēkšņi sākās neliela asiņošana. Salīdzinoši maz. No rīta nekas vairs nebija. Turpinājumu nesagaidīju.

Divas dienas nekas nebija un 1.novembrī akta laikā atkal sākās asiņošana, bet šoreiz jau vairāk un mazgājoties redzēju, ka izkrita tāds lielāks receklis. Tik, cik man iztecēja mazgājoties, tas arī bija viss. Pa nakti un no rīta atkal nekas nebija. Tikai 3.novembrī divas piles bija gaiši brūni izdalījumi. Krūtis arī jūtīgas ir, vairāk krūšu gali. Testu taisījusi vēl neesmu.

 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Kristīne Strazdiņa:

 Šādiem smērējošiem izdalījumiem un neregulārai asiņošanai var būt vairāki iemesli, piemēram, dzemdes kakliņa saslimšana, iekaisums, maksts gļotādas bojājums dzimumakta laikā vai olnīcu darbības traucējumi, tādēļ bez papildu izjautāšanas un izmeklēšanas grūti pateikt, kāds varētu būt precīzs skaidrojums Jūsu aprakstītajā situācijā. Vēl viens no iemesliem varētu būt arī iespējama grūtniecība un tās sarežģījumi, tādēļ iesaku Jums noteikti veikt mājas grūtniecības testu. Jebkurā gadījumā, it īpaši pozitīva testa gadījumā, iesaku rast līdzekļus ginekologa apmeklējumam.

 

Vizīti pie dr. Kristīnes Strazdiņas varat pieteikt pa tālruni  67201007      

 

Uzdod sev interesējošos jautājumus, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!