Ginekoloģe: lietojot spirāli, ieteicams ievērot mērenākus ēšanas paradumus

Ginekoloģe: lietojot spirāli, ieteicams ievērot mērenākus ēšanas paradumus

13. Nov 2011, 10:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī šodien Sieviešu Klubā turpinām atbildēt uz mums iesūtītajiem jautājumiem par sievietes kontracepciju. Joprojām uzmanības centrā – hormonālā spirāle.

 

Uz jautājumiem atbild ARS ginekoloģe Dace Matule.

 

 

Vai spirāles lietošana ietekmē ķermeņa masas pieaugumu un liekā apmatojuma veidošanos? Tiek rakstīts, ka ietekmes nav, bet bieži esmu novērojusi, ka tā tomēr notiek.

 

Viena no hormonālās spirāles „Mirena” blaknēm var būt svara pieaugums, tādēļ pirmos lietošanas mēnešus vajadzētu ievērot mērenākus ēšanas paradumus. Ja rodas neremdināma apetīte, konsultējieties ar ginekologu. Nav novērota pastiprināta apmatojuma veidošanās, lietojot „Mirenu”.

 

Uz cik ilgu laiku spirāle ievietojama un vai to var lietot, ja ir noslīdējusi dzemde?

 

Hormonālā spirāle „Mirena” dzemdes dobumā ievadāma uz pieciem gadiem. Dzemdes noslīdējums nenozīmē, ka neiestāsies grūtniecība. Izteikta dzemdes noslīdējuma gadījumā vispirms vajadzētu risināt noslīdējuma problēmu.

 

Vai spirāli var just seksa laikā? Vai, lietojot spirāli, seksa laikā drīkst izmantot kādas palīgierīces, piemēram, vibratoru u.c.? Vai tas nevar izkustināt vai kā kaitēt spirālei?

 

Spirāli seksa laikā just nevar, jo tā ir dzemdes dobumā. Lietojot spirāli, seksa laikā drīkst izmantot palīgierīces, un nav novērots, ka tās izkustinātu spirāli vai kā citādi tai kaitētu.

 

Vai spirāle nepaaugstina infekciju varbūtību?

 

Gan „Mirenai”, gan citām hormonālajām spirālēm ir ievadīšanas ierīce, kas pasargā spirāli no saskares ar mikroorganismiem ievadīšanas laikā. Tomēr ārpus dzemdes kakla makstī paliek ~1-2 cm gari spirāles pavedieni, kuri var uzturēt infekciju un pa kuriem mikroorganismi var nokļūt dzemdē un piedēkļos, izraisot infekciju. Tādēļ arī pirms intrauterīnās sistēmas ievadīšanas jāizslēdz vai jāizārstē esošās infekcijas. Izvēloties šo kontracepcijas metodi, jāņem vērā, ka iegurņa orgānu iekaisumu riska faktors ir bieža dzimumpartneru maiņa.

 

Sievietēm, kurām ievadīta intrauterīnā vara spirāle, visaugstākais infekcijas risks ir pirmā mēneša laikā pēc ievadīšanas, vēlāk tas samazinās.    

   

Vai pēc diviem ķeizargriezieniem ir droši likt spirāli?

 

Jā, arī pēc diviem ķeizargriezieniem jebkuru spirāli drīkst izmantot kā kontracepcijas metodi. „Mirenas” gadījumā spirālei bez kontraceptīvās iedarbības ir arī citi nekontraceptīvi pozitīvi efekti – īpaši jāatzīmē asiņošanas daudzuma un ilguma samazināšanās.

 

 

Vizīti pie dr. Daces Matules varat pieteikt pa tālruni 67201007

 


Kāda ir bijusi tava pieredze ar hormonālo spirāli?