Gatavojam atsvaidzinošu melleņu saldējumu!

Gatavojam atsvaidzinošu melleņu saldējumu!

16. Feb 2010, 14:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī mājās var uztaisīt garšīgu šo vasarīgo kārumu - saldējumu! Turklāt tagad melleņu laikā - ar dabīgām mellenēm - tādu garšu veikalā neatrast! Un kur nu vēl zemenes, ķirši. jJ, pat upeņu saldējums, pašas gatavots, ir KAUT KAS!

Šogad pirmo reizi mēģināju taisīt saldējumu, un nemaz nezināju, ka tas ir tik vienkārši! aAī tad, ja Tev mājās nav speciālas saldējuma mašīnas. Atzīšos, ka nemaz nezinu, kāda tā izskatās, esmu tikai lasījusi aprakstus, kā tādas darbojas.
Sastāvdaļas:

vafelēm
- 100gr sviests
- 2 olu baltumi
- 3 ēdamkarotes cukurs
- apmēram 10 ēdamkarotes milti

saldējumam
- 500ml saldā krējuma vai piena
- 6 olu dzeltenumi
-apmēram 100 gr cukura
Pagatavošana:
Vispirms sāksim ar saldējumu.
Olu dzeltenumus sakuļ ar 2/3 cukuru.
{pic:1}
Liek vārīties saldo krējumu,pievieno atlikušo cukuru, līdz vārīšanās temperatūrai. (Var arī saldā krējuma vietā izmantot pienu (lētāks variants), arī sanāk garšīgi. Vienīgā atšķirība ir, ja taisa ar pienu, tad saldējums sasals cietāks, un pirms ēšanas mazliet jāpatur istabā, lai nedaudz atkūst. Tagad taisīju ar saldo krējumu, un tik stingri nesasala, bij lietojams uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas.
{pic:krejums}
Kad saldais krējums uzkarsis, to lēnām lej olu dzeltenumos, visu laiku maisot.
{pic:3}
Tad visu lej atpakaļ katliņā un karsē UZMANĪGI līdz vārīšanās temperatūrai, nekādā gadījumā neļaujot sākt vārīties. Karsējot maisa, masa nedaudz sabiezē.
{pic:4}
Atdzesē istabas temperatūrā, pēc tam liek dzesēties ledusskapī.
Tikmēr sablenderē mellenes noteikti var vairāk, tad saldējums būs daudz daudz tumšāks un ar daudz izteiktāku garšu. man vienkārši tik vien mellenes bij palikušas.
{pic:mellenes}
Kad saldējuma masa ir jau atdzisusi, piejaucam klāt mellenes un liekam saldētavā. Masa būs ik pa laiciņam jāmaisa, jākuļ, lai sasaltu vienmērīgi, un neveidotos ledus kristāli. Kopumā process ir ļoti vienkāršs, tikai ļoti laikietilpīgs.
{pic:5}
Kamēr saldējums salst, tikmēr sataisīsim pavisam nedaudz vafeles, kur saldējumu sapildīt. Sviestu nedaudz pakausē, pievieno cukuru un olu baltumus un visu sakuļ.
{pic:6}
Tad pa daļām pievieno miltus.
{pic:8}
Vafeļu mīklai kopumā jāsanāk diezgan biezai.
{pic:9}
Uzkarsē vafeļu pannu un liek cepties vafeles, pa mazai piciņai.
{pic:10}
Vislabāk, ja vafeles cepsim mazas, bet tā, protams, gaumes lieta.
{pic:11}
Kamēr karstas, vafeles ātri sarullē konusiņos.
{pic:13}
Saldējuma masu sākumā var maisīt retāk, bet kad tā sāk ātrāk sasalt, tad es maisu ik pa 10 minūtēm.
Kad saldējuma masa jau diezgan sasalusi to iepilda vafelēsun liek saldētavā. Parādīšu arī kā nevajag darīt.
{pic:14}
Es vafeļu konusiņus saliku vienā bļodiņā. Pirmkārt, vafeles sasala kopā, un mazliet arī saldējuma ietecēja bļodiņā. Atdalīt jau varēja, bet nu smukāks gala rezultāts būtu tad, ja es katru liktu saldēties atsevišķi.
{pic:15}
Gatavs rezultāts. Šoreiz gan mellenes mazāk, un krāsa ir ļoti maiga, bet garšīgs tik un tā! Un kas gan vasarā varbūt labāks par saldējumu? Turklāt vēl paštaisītu!
Lai labi izdodas!
10. Jul 2011, 13:46

Bet man sakārojās pašceptas vafeles 😃
Tikai veco laiku panna nobrukusi... Tavējā izskatās pēc mūsdienu tehnikas 😉 Varbūt vari atklāt, kur to pirki un kā sauc ražotāju? Paldies!