Finansiālā stabilitāte - uzkrājumi 3 mēnešalgu apmērā

Finansiālā stabilitāte - uzkrājumi 3 mēnešalgu apmērā

30. Mar 2010, 15:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SEB bankas un Market Data veiktais pētījums liecina, ka 54% Latvijas iedzīvotāju justos finansiāli stabili tad, ja tiem būtu ieguldījumu vai uzkrājumu apjoms, kas lielāks par 3 mēnešalgām. Kā priekšnosacījumu uzkrājumu veidošanai respondenti min garantētu peļņu (30% aptaujāto) un lielus peļņas procentus (17% aptaujāto).

 

Tikai 2% respondentu atzīst, ka uzkrājumi vispār nav nepieciešami, lai justos finansiāli stabili. Tas liecina, ka iedzīvotāji ir novērtējuši finansiālo komfortu, ko sniedz savlaicīgi veidoti ieguldījumi.

 

Pētījumā 27% aptaujāto gan norāda, ka tuvākajā laikā neplāno veidot uzkrājumus, kā galveno iemeslu minot brīvo līdzekļu trūkumu. Tajā pašā laikā 80% no visiem aptaujātajiem norāda, ka viņi būtu gatavi veidot uzkrājumus, priekšroku dodot tradicionālajiem depozītiem ar garantētu peļņu (55% aptaujāto).

 

Lai arī gan sievietes, gan vīrieši priekšroku dotu tradicionāliem depozītiem ar garantētu peļņu, nevis ieguldījumu fondiem un akcijām ar iespēju pelnīt vairāk, sievietes vairāk kā vīrieši, veidojot uzkrājumus, priekšroku dotu stabilitātei (57% sieviešu un 52% vīriešu), savukārt vīrieši vairāk kā sievietes ir gatavi ļauties riskam, ieguldot fondos un akcijās ar iespēju vairāk nopelnīt (20% vīriešu, 13% sieviešu).

 

Liela daļa respondentu (25%) nevar precīzi pateikt, kādam ieguldījumu veidam dotu priekšroku. Tas liecina, ka iedzīvotāji, lai arī apzinās noguldījumu nepieciešamību un būtu gatavi uzkrāt (80% aptaujāto), joprojām neorientējas noguldījumu veidos un baidās no zaudējumiem. Par to arī liecina pētījuma rezultāti, ka šobrīd iedzīvotājiem būtiskākais, lai sāktu veidot uzkrājumus, ir garantēta peļņa (30%), lieli peļņas procenti (17%) un drošs un stabils bankas tēls (15%).

 

Vērtējot cilvēku ieguldīšanas manieres pa vecuma grupām, visas kā būtiskāko rādītāju, veidojot uzkrājumus, min garantētu peļņu. Visaugstāk to novērtējuši respondenti vecumā no 20 līdz 25 gadiem (38%). Visām vecuma grupām būtiski ir arī lieli peļņas procenti un drošs un stabils bankas tēls, taču šeit parādās arī atšķirības – ja iedzīvotājiem no 35 līdz 60 gadiem būtiskāks ir drošs un stabils bankas tēls, tad jaunāka gada gājuma iedzīvotājiem (vecumā no 20 līdz 34 gadiem) svarīgāk par drošu un stabilu bankas tēlu ir lieli peļņas procenti.

 

Pētījums tika veikts ar interneta starpniecību šā gada augustā. Tajā piedalījās 936 respondenti.

03. Sep 2009, 20:17

mums arī tagad ir neliels uzkrājums,redzēs kā būs ziema,kad būs jāmaksā lielie komunālie maksājumi☹

03. Sep 2009, 20:17

mums arī tagad ir neliels uzkrājums,redzēs kā būs ziema,kad būs jāmaksā lielie komunālie maksājumi☹