Divas atšķirīgas pieredzes

Divas atšķirīgas pieredzes

01. Mar 2012, 14:30 maijbite maijbite

Labdien! :)

Gribēju padalīties divās atšķirīgās pieredzēs – ārstu konsultācijās, kā arī neliels atstāsts no semināra Māmiņu klubā. Par visu sīkāk, lasiet tālāk.

Sākšu ar slikto pieredzi, lai stāstu nobeigtu ar labo. :) Pirms kāda laika ieraudzīju iespēju internetā aiziet uz konsultāciju par visādiem ādas veidojumiem. Mani tas ieinteresēja, jo man ir gaiša āda un ļoti daudz dzimumzīmju. Nopirku šo kuponu un vienojos par dienu, kad iešu uz šo konsultāciju. Tas bija Veselības centrā „Pļavnieki”. Secinājums viens: pa tādu cenu, tādu apkalpošanu arī saņēmu. :)) Labi, ja 2 minūtes ārstes kabinetā pavadīju. Aizgāju pie ārstes (uzvārdu vairs neatceros un labi, ka tā), kura man pajautāja, vai esmu akcijas laikā pirkusi kuponu. Kad viņa saņēma apstiprinošu atbildi, aizveda uz mazu kabinetiņu un prasīja, lai parādu dzimumzīmes, es vispirms parādīju to, kas uz vēdera (kad gaidīju mazulīti, protams, ka šī dzimumzīme izstiepās), viņa jautāja un vēl – tad parādīju 1 lielāku uz rokas ar 3 spalvām, tad muguru, uz kuras ir 101 dzimumzīme. Daktere konstatēja, ka to man ir daudz, pateica, ka visas ir labdabīgas (tikai uzmetot aci), nav ko satraukties, var sauļoties normas robežās un viss. Pēc tam smiekli nāca – ceļā pavadīju vairāk laika nekā kabinetā... Vīrs jau teica, ko tad es gribēju pa Ls 2,50 – analīzes, pārbaudes ar aparātiem un vēl nez ko. Ko, ko, bet gribējās gan ko vairāk. :) Iespējams es nepareizi sapratu, bet tiešām domāju, ka viņi tās dzimumzīmes kā savādāk pārbauda (ar kādu aparātu). Cik gudra aizgāju, tik gudra atnācu. ;)

Otra pieredze bija pilnīgi pretēja. :) Te nu jāsaka liels PALDIES Māmiņu klubam par iespēju gan apmeklēt dermatologu bez maksas Veselības centrā 4, gan arī aiziet uz lekciju „Iemācies parūpēties par mazuļa ādu! Tikšanās ar dermatologu”. Vispirms par dermatologa konsultāciju. Kad laimēju šo iespēju, domāju, ka jautāšu par savām dzimumzīmēm, bet, kad iegāju kabinetā un uzzināju, ka februārī viņiem ir akcija „sausas ādas mēnesis”, pajautāju par savas meitiņas Elīzas sauso ādu uz kājiņām. Agrāk nebija nekādu ādas problēmu, bet, kas sākās ziema un apkure (laikam tie ir tie vaininieki), uz kājiņām parādījās sarkani un zvīņaini sausas ādas plankumi. Nemaz nezinot neko par „Essex”, aptiekā pajautājām kaut ko pret šo problēmu un aptiekāre mums ieteica „Essex krēmu” (balta metāla tūbiņa ar violetu zīmējumu). Uz to brīdi, kad biju uz konsultāciju, bija nedaudz labāk, bet neko daudz – tāpat vannā, kad āda saskārās ar ūdeni, kājiņas palika sarkanas. Žēl, ka meitai tajā laikā bija pusdienlaiks, labprāt būtu viņu paņēmusi līdzi un daktere apskatītos kājiņas klātienē, kā arī varētu sniegt vēl izsmeļošāku konsultāciju (lai gan tāpat ar konsultāciju biju 100 % apmierināta). Te nu gan es atceros dakteres vārdu un saku viņai lielu paldies - dermatoloģei Lindai Kapteinei. :) Ārste ieteica lai pamēģinām citas firmas balzāmus, krēmus un gēlus („Bioderma”), ja „Essex” nepalīdz. Mēs tomēr turpinājām lietot „Essex krēmu” ar specifisko medicīnas smaržu un izskatās, ka pamazām, bet palīdz. Āda uz kājiņām vairs nav tik zvīņaina un kājas nav tik sārtas. Ar dakteri aizrunājāmies pat par ēšanu (bērns gana slikti ēd) un par to, ka varbūt meitai trūkst kāda vitamīna, kas izpaužas uz ādas.

Tādas bija manas pilnīgi atšķirīgas pieredzes pie dermatologa. :) Pirmajā gadījumā es maksāju naudu, lai gan mazu summu, bet tomēr, bet pienācīgu apkalpošanu nesaņēmu. Taču otrajā gadījumā es nemaksāju ne santīmu, bet VC 4 visi bija laipni, pat apkopēja, kas uzslaucīja slapjos sniega nospiedumus, kad gribēju paiet malā un netraucēt to labāk izdarīt. :)

Vēl es gribēju uzrakstīt nelielu atskaiti, ko sadzirdēju Māmiņu kluba lekcijā par mazuļu ādu (un ne tikai), ko vadīja dermatoloģe Sanita Žīgure.

Lektore stāstīja parastiem (ar medicīnu nesaistītiem) cilvēkiem saprotamā valodā, labprāt atbildēja uz māmiņu jautājumiem.

Sākumā uzzinājām par daudzajām ādas funkcijām (aizsargfunkciju, vielmaiņas, maņu, termoregulācijas, elpošanas, sekrēcijas, resorbcijas un imūno funkciju). Par katru funkciju pastāstīja sīkāk, bet es neiedziļināšos. Tāpat uzzināju, ka senāk, kad mazuļi piedzima, balto kārtiņu, kas klāj ķermenīti, centās nomazgāt, bet tagad to vairs nedara. Arī tas, ka jaundzimušo āda ir sausa. Sieviešu un vīriešu ādas raga slānis ir vienādi biezs. Sievietēm āda ir vienādi bieza līdz pat 50 gadiem, tad āda kļūst plānāka. 60% līdz 65% pacientu atopiskais dermatīts attīstās zīdaiņa vecumā. Slimības attīstībā svarīga nozīme imūnās sistēmas pārmaiņām. Atopiskā dermatīta veicinošie faktori – stress, infekcijas aģenti, alerģēni (olas, zivis, dzīvnieku spalvas utt.), ādas kairinātāji. Galvenie alergēni zīdaiņiem – neomicīns, Peru balzāms, niķeļa sulfāts. Padomi – izvēlēties kokvilnas drēbes; krēma klāšana plānā kārtā, vannošana utt.

 Atzīmēju arī lietas, kas nebija lekciju materiālā:

Pret krevelītēm uz galvas dermatoloģe ieteica cīnīties, ja vispār grib cīnīties, ar krēmiem, kas satur urīnvielu, piemēram, „Essex krēms” (cik sapratu, ka šī krēma sastāvā šī viela ir). Tā jāuzsmērē plānā kārtiņā.  Bērniem labāk uz lūpiņām jāliek Bepanthen ziede, ne lūpu balzāmus, kas ātri nolaizās. Nadziņus bērniem jāapgriež taisni, bez stūrīšiem, lai ādiņa neiekaist. Nedrīkst apgriezt pārāk īsus. Bērna pirmie matiņi ātri izkrīt un nomainās. Nagiem nedrīkst būt pigmenti, ja tādi ir, jāmeklē iemesli. Ja āda ir ar sulojošām čūlām, tad sākumā jāpanāk, lai čūlas nesulojas, piemēram, ar vēsas tējas kompresēm vai pioktanīna šķīdumu, tikai pēc tam lietot krēmus. Mitrinātāju daudzums nedēļā ~150-200 g bērniem. 3 minūšu laikā pēc vannas jāsasmērē mitrinošais krēms.

Mazliet par „Essex”:

nesatur smaržvielas; var lietot zīdaiņiem no 2-3 mēnešu vecuma; produkciju var iegādāties aptiekās; drīkst likt uz sejas; drīkst lietot arī pēc sauļošanās un vaksācijām.  

Tas īsumā viss. Māmiņas, kas bija uz šo lekciju, var mani papildināt vai palabot, ja ko ne tā esmu saklausījusi. :)

 

Vairāk par Essex produktiem uzzini fotoblogā:

{fotoblog:3927}