Biežāk uzdotie jautājumi par dzemdes kakla vēža vakcīnu!

Biežāk uzdotie jautājumi par dzemdes kakla vēža vakcīnu!

25. Aug 2012, 18:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas ir pirmās dzemdes kakla vēža pazīmes? Kā tieši vakcīna palīdz tavai veselībai? Vai tiek iepotētas kādas vēža šūnas? Sieviešu Klubs apkopojis biežāk uzdotos jautājumus par dzemdes kakla vēža vakcīnu un kopā ar speciālistiem sniedz atbildes…

 

Uz jautājumiem atbild Auxilia Prima ginekoloģe Svetlana Ozoliņa.

 

Kādi ir pirmie dzemdes kakla vēža simptomi?

 

Pēc dzimumdzīves asiņaini izdalījumi, kontaktasiņošana, katru dienu nepatīkami, netīri izdalījumi. Tās jau ir pazīmes, kas var norādīt, ka sievietei ir sabrūkošs vēzis jeb vēzis 4. stadijā. Tie ir novēloti simptomi. Sākuma stadijā par dzemdes kakla vēzi var brīdināt CIN 1, CIN2 un CIN2. Tie ir medicīniski apzīmējumi, kas sievietes dzemdē atklāj vieglas šūnās izmaiņas, vidējas izmaiņas un smagas izmaiņas šūnās. Priekšvēzi var atklāt ikgadējā profilaktiskajā pārbaudē. Tādēļ jau mēs ginekologi tik ļoti uzsveram, ka par savu veselību ir jārūpējas. Priekšvēzi var izārstēt, bet no dzemdes kakla vēža pēdējām stadijām iespēju izārstēties ir krietni mazāk.

 

Vakcinēšanās un ginekologa apmeklējums reizi gadā pasargā sievietes veselību.

 

Kas ir vakcīnas sastāvā?

 

Vakcīna satur cilvēka papilomas vīrusa četru tipu (tipi 6, 11, 16 un 18) attīrītu proteīnu.

 

Kad pacientam ievada vakcīnu, imūnsistēma (sistēma, kas cīnās pret slimībām) izveido antivielas pret šiem proteīniem. Antivielas bloķē vīrusa iekļūšanu organisma šūnās. Pēc vakcinācijas, kad imūnsistēma atkal saskaras ar īstiem vīrusiem, tā spēj ātri izveidot antivielas. Antivielas palīdzēs aizsargāties no šo vīrusu izraisītajām slimībām.

 

Vai vakcinācija ir vienīgais veids, kā sevi pasargāt no dzemdes kakla vēža?

 

Ir gan vēl viens variants – nedzīvot dzimumdzīvi. Sievietes HPV vīrusu iegūst no vīriešiem seksuālu attiecību laikā. Ja sievietei nav šo attiecību vai arī ir attiecības ar vienu partneri uz visu mūžu (un abiem partneriem šīs ir vienīgās attiecības), tad risks iegūt dzemdes kakla vēzi ir niecīgs. Bet, ja sieviete ir seksuāli aktīva, tad vakcinācija un regulāra ginekologa apmeklēšana ir ieteicama. Jā, arī dzimumdzīves dzīvošana ar prezervatīvu nepasargā no HPV vīrusa. Tas samazina risku, bet ne pavisam.

 

Kā profilaktiski pasargāt savu veselību?

 

Ginekologa apmeklējums reizi gadā un onkocitoloģiskā analīze oblogāti veikta reizi trīs gados. Dzemdes kakla vēzis lēni attīstās un var šo apskati veikt retāk. Valsts reizi trīs gados sievietēm apmaksā šīs analīzes, bet diemžēl atsaucība ir ļoti slikta. Arī vakcinācija ir ieteicama profilaksei. Cita profilakse? Līdzīgi kā pasargājot organismu pret jebkuru citu vīrusu – veselīgs dzīvesveids, stipra imunitāte un maksimāli mazs stress ikdienā. Ja uz ādas aug mazas kārpiņas, tā ir pazīme, ka nav stipra imunitāte un ieteicams to stiprināt.

 

Cik izplatīts dzemdes kakla vēzis šobrīd ir Latvijas sievietēm?

 

2010. gada statistikas dati ir skarbi: numur 1 - plaušu vēzis, numur 2 - resnās, taisnās zarnas vēzis, numur 3 - krūts vēzis, numur 4 - prostatas vēzis, numur 5 - ādas vēzis. Ja ieskatāmies atsevišķi pa dzimumiem, vīriešiem izplatītākie ir plaušu, prostatas, taisnās,resnās zarnas, kuņģa un ādas vēzis, bet sievietēm - krūts, resnās,tievās zarnas, ādas, hemotoloģijas un dzemdes kakla vēzis.

 

Kā pareizi vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi?

 

Dzemdes kakla vēža vakcinācija sevī ietver trīs potes, kuras  potē rokas augšdelma muskulī. Ražotāji jau sagatavojuši poti kopā ar vakcīnu.

 

Pēc pirmās vakcīnas, jānogaida mēnesis, lai potētos otro reizi. Bet pēc tam jānogaida vēl pieci mēneši, lai potētos trešo reizi. Pavisam kopā vakcinācija aizņem pus gadu. Īpaši aizliegumi, kas saistīti ar alkoholu vai citiem ikdienas paradumiem, nav noteikti. Vakcinācija jāatliek, ja ir kāda pēkšņa smaga saslimšana ar drudzi.

 

Lai kliedētu mītu, ka dzemdes kakla vēža vakcīna nav iedarbīga sievietēm, kuras jau dzīvojušas dzimumdzīvi, jāzina, ka ir ap 100 HPV vīrusu veidu, no kuriem tikai 15HPV vīrusa tipu ir onkoloģiski. Ja viens seksa partneris ar šīm šūnām nav aplipinājis, tas nenozīmē, ka to nevar izdarīt kāds cits. Turklāt vēl ļoti tipiska šī vīrusa īpašība, tas organismā iekļūstot, pēc kāda laika pats var arī no tā izkļūt, nemaz nesākot producēt ļaundabīgās šūnas. Tādēļ, ja dzemdes kaklā vēl nav ļaundabīgo šūnu, profilakse nekaitēs! Vakcīna caur asinsriti nokļūs dzemdes kaklā, lai brīdī, kad tajā vēlēsies iekļūt kāds no HPV vīrusa tipiem, vakcīna tevi pasargātu.

 

Kā darbojas vakcīna pret dzemdes kakla vēzi?

 

Vakcinācija ir dzemdes kakla vēža profilakses metode, kas darbojas, stimulējot sievietes imūnsistēmas spējas sniegt papildu aizsardzību pret cilvēka papilomas vīrusa jeb HPV infekciju.

 

Vakcīnu lieto aizsardzībai pret dzimumorgānu (dzemdes kakla, vulvas vai maksts) bojājumiem (anomālu šūnu augšanu) pirmsvēža stadijā, dzemdes kakla audzēju un dzimumorgānu smailo kondilomu, ko izraisa inficēšanās ar cilvēka papilomas (HPV) vīrusa 6., 11., 16. un 18. tipi.

 

Pēc vakcinācijas sievietes imūnsistēma atpazīst „uzbrūkošos" vīrusus un izstrādā antivielas, kas cenšas tos iznīcināt vai padarīt nekaitīgus. Šādā veidā imūnā sistēma labāk spēj aizsargāt sievieti no dzemdes kakla vēža.

 

Pat ja sieviete jau ir nonākusi saskarē ar vīrusu, vakcinācija vēl aizvien ir noderīga. Kaut arī HPV infekcija ir izplatīta to sieviešu vidū, kurām ir seksuālas attiecības, lielākā daļa no tām nav inficētas ar visiem vakcīnā iekļautajiem vīrusa tipiem. Tas nozīmē, ka nevakcinējoties viņas var pirmreizēji inficēties ar citu augsta riska vīrusa tipu vai atkārtoti inficēties ar to pašu vīrusa tipu, ko iepriekš.

 

Vai vakcīna tiešām ir droša?

 

HPV vakcīnas satur neinfekciozas HPV 16. un 18. vīrusam līdzīgas daļiņas – tās nevar izraisīt ar HPV saistītas saslimšanas. Visbiežākās blaknes ir reakcijas injekcijas vietā (sāpes, apsārtums, pietūkums), galvassāpes, muskuļu sāpes un nespēks. Vakcinācijas ieguvumi ir nesalīdzināmi lielāki – tā samazina un novērš dzemdes kakla vēža saslimstību un mirstību, pirmsvēža izmaiņu skaitu ( CIN I,II,III), ārstēšanas izmaksas, kā arī pašas sievietes un viņas tuvinieku psiholoģiskos pārdzīvojumus. Gan Pasaules veselības organizācija, gan Eiropas Zāļu aģentūra (EMEA), gan Amerikas Pārtikas un Zāļu administrācija (FDA) ir sniegušas savus atzinumus, ka HPV vakcīnas ir drošas.

 

Kāda ir citu valstu pieredze?

 

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, HPV vakcinācijas aptvere Dānijā ir 73%, Portugālē - 83%, Spānijā - 76%, Šveicē 65-70%, Lielbritānijā - 81%.

 

 

Kādu jautājumu gribētu uzdot ekspertam?