Aptauja: Ziemassvētku un Jaungada dāvanām 41% cilvēku tērējuši līdz 50 latiem

Aptauja: Ziemassvētku un Jaungada dāvanām 41% cilvēku tērējuši līdz 50 latiem

18. Oct 2010, 22:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētku un Jaungada dāvanām pagājušā gada nogalē 41% cilvēku tērējuši līdz 50 latiem, liecina "SEB bankas" un vecāku apvienības "Māmiņu klubs" veiktā aptauja.

 

Ceturtā daļa jeb 24% Latvijas ģimeņu savu bērnu, radu un draugu apdāvināšanai tērējuši robežās no 26 latiem līdz 50 latiem, taču 17% dāvanām atvēlēja samērā nelielu summu - no 11 līdz 25 latiem.

 

8% aptaujāto atzina, ka svētki tika svinēti bez dāvanām, kā rezultātā šim mērķim līdzekļi netika izdoti.

 

Taču salīdzinoši liels aptaujāto īpatsvars, 18%, dāvanām iztērēja summu no 51 lata līdz 100 latiem.

 

Kā norāda pētījuma veicēji, lielākajai daļai Latvijas ģimeņu taupīšana ir aktuāla gan ikdienā, gan svētkos, jo 38% respondentu gadu mijas svētkos ierobežoja savus tēriņus visās jomās, 29% taupīja svētku apģērbam, savukārt 17% aptaujāto apliecina, ka bija taupīgi savos tēriņos dāvanām.

 

Aptaujas rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji kļuvuši apdomīgāki un racionāli plāno savus tēriņus ne tikai ikdienā, bet arī, svinot svētkus, sacīja "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

 

"Aptaujas dati liecina, ka pārmērīgu izmaksu slogu, kas vēlāk ietekmē ģimenes budžetu, ģimenes nomaina uz daudz pārdomātāku tēriņu veidošanu," sacīja Rudzītis.

 

Interneta aptaujā, kas tika veikta šā gada janvārī, piedalījās 770 iedzīvotāji.