Apsārtušas acis: nogurums vai slimība?

Apsārtušas acis: nogurums vai slimība?

23. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsārtušas acis? Naktī cēlies pie mazuļa? Strādāji piesmēķētā telpā? Ja tā, tad acis parasti ātri atjaunojas, vajag tikai kārtīgi izgulēties, izvēdināt telpas, iziet svaigā gaisā. Bet ne vienmēr "vampīra acis" ir šādu banālu momentu sekas. 

Uzmanīgi ar pilieniem!  

Ja asinsvadi uz acīm ir palielinājušies, tas var būt dēļ acs virsmas sausuma jeb sausās acs sindroma, bet tas var arī būt saistībā ar saaukstēšanos vai arī tā var būt alerģiska reakcija. 

Jebkurā gadījumā, nekrītiet panikā: neliels acu apsārtums ir pilnībā normāls stāvoklis, ja ņem vērā kādas nenozīmīgas, pēkšņas, īslaicīgas pārmaiņas ikdienā. Oftalmologi neiesaka  uzreiz ķerties pie acu pilieniem, kas garantē acs mitrumu. Lieta tāda, ka ilgstoša un nekontrolēta acu pilienu lietošana nenes vēlamo rezultātu, efektivitāti. 

Pilieni ir jālieto tikai, kad tas ir patiešām nepieciešams, lai acis būtu "kristāltīras". Jo biežāk jūs pilienus lietosiet, jo grūtāk būs bez tiem iztikt.                            

Bet, ja jums ir sausās acs sindroms, kam arī ir raksturīgs acu apsārtums, jālieto mākslīgās asaras, kas ļaus izzust nepatīkamajai graušanas sajūtai acīs. 

Pie monitora "pielipušie"

Ja esat pieraduši strādāt ar datoru ik dienas, neatraujoties no tā, nav brīnums, ka acis nogurs un tajās parādās apsārtums dēļ pastāvīga redzes sasprindzinājuma. Ļaujiet acīm atpūsties! Par to, saskaņā ar higiēnas normām, acīm jāatpūšas 15 minūtes pēc 45 minūšu darba ar datoru, ir rakstīts ne reizi vien. Bet kura no jum, pasakiet godīgi, seko šim ieteikumam?

Un vēl: neatpūtieties pasīvi, nepalieciet darba vietā, skatoties citā virzienā. Ar acīm var "vingrot"!

Aizejiet kaut vai uz virtuvi, uztaisiet sev tēju, lēnām izdzeriet to, skatoties pa logu uz dabu, kas aiz tā redzama. Acis jums būs pateicīgas par tādu pauzi. 

Bet ideāli, ja visi pārtraukumi notiek aktīvā režīmā. Darba apstākļi neļauj aktīvi vēzēt kājas? Piecelieties vismaz no sava krēsla! Pastaigājiet pa kāpnēm. 

To vajag jūsu acīm! Ļaujiet savām acīm stundā reizi atpūsties! Asinsrites traucējumi var izraisīt pat asins nostāšanos redzes orgānos. 

Ja tā ir alerģija

Acis nekļūst sarkanas pēkšņi - iemesls var būt arī alerģiska reakcija. Tādā gadījumā jāiziet alerģiskie testi, lai noteiktu, uz ko tieši jūtīgāk reaģē organisms. 

Tā var būt, piemēram, mājdzīvnieku vilna, putekšņi, kosmētikā esošie komponenti, vilnas audums utml.

Starp citu, gadās, ka alerģisku reakciju izraisa kontaktlēcas, ko nēsājat. Tad jāaizdomājas par to, vai izvēlēties citas firmas kontaktlēcas, vai sākt izmantot brilles. Vēl variants ir redzes korekcijas operācija, kas tiek veikta ar lāzera palīdzību. 

Citi iemesli

Acu apsārtumu var izraisīt A vitamīna trūkums. Ēdiet burkānus, kāpostus, lapu salātus, aknas, jūras zivis, skābpiena produktus.

Iemesls var būt arī stiprs vējš, liels sals, tabakas dūmi vai pārlieku liela alkohola deva, kā arī  - nervu pārslodze un stresa situācijas. 

Ko darīt ar acu apsārtumu?   

Acu apsārtums nekad nav patīkams. Jums priekšā ir svarīga tikšanās vai romantiskas vakariņas, varbūt pat fotosesija, bet acis ir nogurušas, apsārtušas. Seja izskatās nomocīta un jūs - nelaimīga. 

Tādā situācijā var palīdzēt auksta komprese. Var vienkārši samitrināt aukstā ūdenī salveti un pielikt to pie acīm. Vai arī ledus gabaliņus var iesiet kabatlakatiņā, paturēt pie acīm tos apmēram 20 minūtes. Apsārtums mazināsies.

Atsvaidzināt un nomierināt nogurušās acis var palīdzēt arī kartupeļi: uzlieciet zaļa kartupeļa šķēlītes uz acīm un paturiet apmēram 5 minūtes. 

Tikpat efektīvas ir kumelīšu kompreses. 

Ja acis ir ilgstoši apsārtušas, neminiet, kāpēc tas tā ir, dodieties pie ārsta!