8 biežāk uzdotie jautājumi par hormonālo riņķīti

8 biežāk uzdotie jautājumi par hormonālo riņķīti

30. Oct 2011, 00:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai riņķīti jūt seksa laikā? Vai to drīkst lietot, ja ir noslīdējusi dzemde? Ko darīt, ja riņķītis izkrīt? Sieviešu Klubam atbild ARS ginekoloģe Ilze Vidnere.

 

 

riņķītis veic savas funkcijas? Kā tas atšķiras no pārējām kontracepcijas metodēm? Kādas ir hormonālā riņķīša priekšrocības un trūkumi?

 

Hormonālais riņķis ir 54 mm liels un 4 mm biezs - tas ir neabsorbējošs, gluds un elastīgs. Tā sastāvā ir 120 µg etonogestrela un 15 µg etinilestradiola. Šie hormoni novērš ovulāciju, neļaujot iestāties grūtniecībai. „Nuvaring” hormoni sāk strādāt vaginālajam riņķim saskaroties ar maksts gļotādu, tālāk nonākot asinsritē. Katru dienu tiek izdalīts neliels hormonu daudzums, kas veicina gļotu sabiezēšanos dzemdes kaklā, tiek novērsta ovulācija, nevar iestāties grūtniecība.

 

Vaginālais riņķis nodrošina stabilu hormonu līmeni trīs nedēļu garumā. Pēc trīs nedēļām, tajā pašā dienā un laikā, kad tas ievietots, „Nuvaring” jāizņem. Pēc tam vienu nedēļu riņķīti nelieto, un šīs nedēļas laikā sākas mēnešreizes. Stingri jāievēro un jāatceras, ka pēc brīvās nedēļas, kuras laikā sākas mēnešreizes, atkal jāievieto jauns riņķītis, atkal tajā pašā nedēļas dienā un laikā.

 

Atšķirībā no citām kontracepcijas metodēm riņķīti lieto vienu reizi mēnesī, tam ir iespējami zemākā hormonu deva un augsta kontraceptīvā efektivitāte, nav hormonu līmeņa svārstību diennakts laikā, kā arī tas maz ietekmē ķermeņa svaru, neizraisa vemšanu un caureju. Riņķīti ievieto pati sieviete. ”Nuvaring” ir diskrēts, nepamanāms, samazina menstruāciju sāpes.

 

Kādas ir riņķīša iespējamās blaknes?

 

1 līdz 2,5% no lietotājām var parādīties blakusparādības. Iespējamās biežākās blakusparādības, lietojot „Nuvaring”, var būt:

  • sāpes vēderā,
  • slikta dūša,
  • izdalījumi no maksts un piena sēnītes vairošanās,
  • nepatīkama sajūta makstī,
  • dzimumorgānu nieze,
  • galvassāpes vai migrēna,
  • depresīvs garastāvoklis,
  • pavājināta dzimumtieksme,
  • jutīgas krūtis,
  • sāpīgas mēnešreizes,
  • ķermeņa masas palielināšanās,
  • riņķa izkrišana.

 

Kas notiek ar riņķīti mēnešreižu laikā? Vai tas netraucēs, ja lietošu tamponus?

 

Lietojot vaginālo riņķīti, var izmantot higiēniskos tamponus. Iespējams, neērtības ar riņķīša un tamponu savietojamību var rasties pašā pirmajā lietošanas reizē, kad vaginālais riņķis jāievieto pirmajā mēnešreižu dienā. Ja riņķītis kaut kādu iemeslu dēļ izslīd, tad galvenais ir to pamanīt un iebīdīt atpakaļ.

 

Pēc tam menstruācijas vienmēr sāksies pēc riņķīša izņemšanas, t.i. brīvajā nedēļā, kad vaginālā riņķa makstī nebūs. Jauns riņķītis atkal jāievieto pēc 7 dienām – tad, visticamākais, mēnešreizes jau būs beigušās vai arī vēl nedaudz smērēsies.

 

Vai riņķītis seksa laikā netraucē? Vai partnerim to iespējams just? Vai mīlēšanās laikā drīkstu to izņemt? 

 

Vairums vīriešu nejūt riņķīti mīlēšanās laikā. Vīrieši var būt patīkami pārsteigti, jo uzlabojas mīlēšanās kvalitāte.

 

Ir pieļaujams, ka 2-3 stundas hormonālais riņķis neatrodas makstī, piemēram, izslīd mīlējoties. Par to pēc tam jāatceras - jānomazgā riņķītis ar aukstu vai siltu ūdeni un jāievieto atpakaļ makstī.

 

Vai riņķīti var lietot arī jaunietes – vecumā no 16 līdz 25 gadiem?

 

Riņķītis var būt piemērots dažāda reproduktīvā vecuma sievietēm – arī jaunām meitenēm. Taču katrs gadījums jāvērtē individuāli, un par piemērotāko kontracepcijas metodi jālemj kopā ar ginekologu. Riņķītis ir recepšu medikaments, pirms tā lietošanas noteikti jākonsultējas ar ginekologu.

 

Vai riņķītis ir lētāks vai dārgāks kontraceptīvais līdzeklis, salīdzinot, ar tabletēm, plāksteri?  

 

Hormonālā riņķa „Nuvaring” aptuvenā cena aptiekās ir 11 līdz 12 lati.

 

 Vai riņķīti var lietot, ja ir noslīdējusi dzemde?  

 

Dažas sievietes var izjust vaginālā riņķa izslīdēšanu, it sevišķi, ja ir vagīnas sieniņu noslīdējums. Tādā gadījumā ir jākonsultējas ar ārstu par citu alternatīvu kontracepcijas metodi.

 

Cik liels hormonu daudzums ir riņķītī?

 

Hormonālais riņķītis ”Nuvaring” ir hormonālās kontracepcijas metode ar zemu hormonu devu. Tā sastāvā ir 120 µg etonogestrela un 15 µg etinilestradiola. Šie hormoni novērš ovulāciju, neļaujot iestāties grūtniecībai.

 

Māmiņu Klubam iesūtīto jautājumu atbildes par citiem kontracepcijas veidiem lasi jau tuvākajā laikā.

 

Foto: Flickr.com