7 veselīgas ēšanas principi: tiekamies Lailas Zariņas uztura meistarklasē!

7 veselīgas ēšanas principi: tiekamies Lailas Zariņas uztura meistarklasē!

13. May 2012, 23:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīga ēšana saistīta ne tikai ar veselīgas pārtikas izvēli, bet arī ar dažiem citiem, būtiskiem aspektiem, piemēram, uzņemtā ēdiena daudzumu, tā košļāšanu un ēšanas secības ievērošanu.

 

Konsultē Sieviešu Kluba eksperte, veselības koučs Laila Zariņa.

 

Atceries, mēs ēdam tādēļ, lai dzīvotu un uzņemtu enerģiju! Ēšana ir tāda kā enerģijas apmaiņa. Ēdiena daudzums, kuru vēlamies uzņemt, kompensē mūsu pozitīvo enerģiju. Tātad, ja neesam saņēmušas pietiekami daudz pozitīvās enerģijas, mums gribās ēst vairāk.

 

1.Svētku reizes un ikdiena


Ļoti strikti ir jānošķir svētku reizes no darba dienām! Katru dienu nevar ēst kā pa kāzām! Tātad ikdienā ir jāuzņem ēdienus, kas ir vienkārši. Sarežģītāk pagatavoti ēdieni (šmorēti, jaukti ar krējumu un mērcēm) vairāk piemēroti brīvdienām un svētku reizēm.

 

2.Neēd vairāk kā nepieciešams


Ne vienmēr apetīte nosaka patieso bada sajūtu vai ēšanas nepieciešamību. Bieži vien ēstgriba rodas emocionālu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar fizioloģisko ēdiena uzņemšanu. Tādēļ svarīgi stresa dēļ neuzņemt vairāk pārtikas kā nepieciešams.

 

3.Ēdienu jāsakošļā


Ēšanas laikā nedrīkst rīt! Ēdienu jāuzņem, to lēni sakošļājot vismaz 30 reizes. Arī tad, ja dzer sulu, to nevis norij uzreiz, bet vispirms nedaudz pakošļā mutē. Košļāšana nepieciešama, lai ēdiens viegli nonāktu zarnu traktā.

 

4.Divu plaukstu lieluma porcija


Fizioloģiski kuņģis ir tieši tik liels, cik tavs kulaks. Tiklīdz tiek uzņemts lielāks pārtikas apjoms, kuņģis tiek staipīts. Tāpēc vienā ēdienreizē nevajadzētu apēst ēdiena porciju, kas lielāka par divu plaukstu lielumu, neatkarīgi no tā, vai tās ir salātu lapas, gaļa vai kartupeļi!

 

5.Ēd pareizā secībā!


Ļoti būtiska ir secība, kādā ēdiens tiek uzņemts! Vispirms vajadzētu ēst dārzeņus, salātlapas, gurķus, tomātus, jo tie vēderā uzturas, apmēram, pusstundu, stundu.

 

Pēc tam var ēst kartupeļus, krējumu vai makaronus, kas vēderā uzturas, apmēram, divas, trīs stundas.

 

Pēdējo vajadzētu ēst gaļu. Tā kuņģī uzturas astoņas līdz pat desmit stundas.

 

Tas būtiski, jo tādā secībā, kādā pārtika nonāks zarnās, tādā tā arī pārstrādāsies. Ja vispirms apēdīsi gaļu, kas kuņģī uzturas astoņas stundas, pēc tam, ēdot jebko citu, šis ēdiens astoņas stundas kuņģī vienkārši pūs.

 

6.Četri dažādi produkti


Cilvēka smadzenes spēj atšķirt tikai četrus dažādus pārtikas produktus un sagatavot fermentus, lai sagremotu tieši šādu skaitu atšķirīgu produktu! Tiklīdz to ir vairāk, pirmie četri tiek atpazīti un sagremoti, bet pārējie, kurus smadzenes neatpazīst, organismā var arī nesadalīties. Ikdienā šāda principa ievērošana ir būtiska!

 

Vari pagatavot, piemēram, kartupeļus, biezpienu, gurķi un tomātu. Garšvielas, piemēram, dilles, rukola, pētersīļi, selerijas un citas, neskaitās produkti – tie ir zaļumi, kurus ēdienam vari pievienot bagātīgi, cik vien tīk.   

 

7.Regulārs tualetes apmeklējums


Ja vēdera izeja ir retāk kā reizi dienā, nepieciešams ievērot atslodzes dienas! Pie normālas fizioloģijas, tualeti vajadzētu apmeklēt, apmēram, divas, trīs reizes dienā. Tad, ja vēdera izeja ir reizi dienā, arī tas ir pieļaujams, bet, ja retāk kā reizi dienā, tad tā vairs nav norma.

 

 

 

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

 

VĒLIES UZZINĀT KO VAIRĀK PAR VESELĪGU UZTURU? PIESAKIES UZ LAILAS ZARIŅAS INDIVIDUĀLO KONSULTĀCIJU SIEVIEŠU KLUBĀ. LAI PIETEIKTOS, SPIED ŠEIT!

 

 

Kā tev izdodas ievērot šos – veselīgas ēšanas – principus?