51,3% aptaujāto atbalsta vakcinācijas iespēju pret dzemdes kakla vēzi

51,3% aptaujāto atbalsta vakcinācijas iespēju pret dzemdes kakla vēzi

17. May 2012, 16:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noslēgusies Māmiņu Kluba/Sieviešu Kluba aptauja par dzemdes kakla vēzi. Izrādās 51,3% aptaujāto atbalsta vakcinācijas iespēju pret dzemdes kakla vēzi, jo tā ir iespēja pasargāties no onkoloģiskas saslimšanas.

 

Kopumā par vakcināciju pozitīva attieksme ir 52,9% aptaujāto, neitrāla- 37,6%, savukārt negatīva nostāja ir 3,4% aptaujāto, jo respondenti neuzticas vakcinācijai un tiek izvēlētas citas pasargāšanās metodes.

 

Atzīmējot negatīvo attieksmi pret vakcināciju,jautājām, kāds tam ir cēlonis. Kā atzina 7,6% aptaujāto, tās ir šaubas par vakcīnas efektivitāti. 10,2% ir bail no blaknēm, 5,1% redz to kā lieku slodzi imunitātei, 5,9% uzskata, ka ir nepietiekoši pētījumi par vakcināciju, savukārt 2,6% baidās par vakcīnas drošību.

 

 

Kā jau iepriekš minējām par iespēju vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi pozitīvi izsakās 51,3% aptaujāto, 26,5% atzina, ka nav viedokļa, savukārt gandrīz viena desmitā daļa vērtē šo iespēju negatīvi, jo ir šaubas par vakcīnas efektivitāti (5,9%), uzskata, ka nav pietiekoši pētījumi (11,1%), bailes no blaknēm (7.7%), tā ir lieka slodze imunitātei (1,7%).

 

Respondenti tāpat ir minējuši, ka labprāt vakcinētos, bet vakcīna ir samērā dārga, tāpēc to neplāno darīt. Savukārt citi min, ka trūkst statistikas par blakusparādībām ilgākā laika posmā.

 

Mēs varam mācīties gan no citu, gan savas pieredzes. 93,2% par laimi šādas pieredzes nav, savukārt 6,8% aptaujāto ģimenē ir pieredze ar dzemdes kakla vēža saslimšanu.

 

Pašreiz ir iespējama vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi  no 12 gadu vecuma. 56,4% aptaujāto vērtē to pozitīvi, jo tā ir iespēja meitu pasargāt no ļaundabīgas saslimšanas nākotnē, neitrāli 19,6% , savukārt savas meitas vakcināciju nepieļautu 6,8% aptaujāto, jo uzskata, ka ir nepietiekoši pētījumi (6,8%), bailes par blaknēm (4,2%), lieka slodze imunitātei (1,7%).

 

Domājot par tādu onkoloģisko saslimšanu kā dzemdes kakla vēzi, sievietes visvairāk uzrunā šie statistikas dati:

 

Katru minūti vienai sievietei pasaulē atklāj šo slimību - 82,1% aptaujāto.

 

Latvijā vidēji katru mēnesi mirst 10 sievietes no dzemdes kakla vēža - 58,1% aptaujāto

 

Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otrais izplatītākais sievietēm līdz 45 gadu vecumam- 56,4% aptaujāto

 

Pēdējo 10 gadu laikā Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pieaugusi par 20 % - 47,9% aptaujāto

 

Katrai sievietei dzīves laikā ir risks inficēties (80 % sieviešu dzīves laikā inficējas ar cilvēka  papilomas vīrusu, no kuriem 50 % ir onkogēnie HPV tipi)-  43,6% aptaujāto.

 

Latvijā katru mēnesi 20 sievietēm diagnosticē dzemdes kakla vēzi- 36,8% aptaujāto

 

 

Paldies visiem, kas piedalījās aptaujā!

 

 

Zvaigzne ABC grāmatu “Garšaugi” laimējusi lucky, kuras e-pasts sākas ar ilona.(..)@inbox.lv

 

Gaidīsim pēc balvas līdz 28.augustam Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)!