10 padomi vīrietim, plānojot ģimenē bērniņu!

10 padomi vīrietim, plānojot ģimenē bērniņu!

25. Aug 2011, 20:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe - endokrinoloģe Eva Barkāne sagatavojusi 10 padomus vīrietim, kuri ar sievu plāno bērniņu! Ieskaties un ņem vērā!

 

1.     Ieplāno vizīti pie urologa, lai pārbaudītu varikocēli

 

Vairāk nekā 40% vīriešu neauglības cēlonis ir varikocēle - varikozu vēnu paplašinājums ap sēklinieku maisiņiem, parasti izteiktāks kreisā pusē. Varikocēles gadījumā ir traucēta venozā attece, kā rezultātā paaugstinās sēklinieku temperatūra un tiek traucēta normāla spermatozoīdu veidošanās.

 

2.     Esi informēts par pārslimotām slimībām bērnībā

 

Bērnībā pārslimotas slimības var neatgriezeniski ietekmēt spermas kvalitāti visu turpmāko dzīvi. Pie tādām pieskaitāmas vairākas infekcijas slimības, jo īpaši bīstams ir epidēmiskais parotīts jeb cūciņas. Šīs akūtas infekcijas saslimšanas gadījumā raksturīgi tādi simptomi kā augsta temperatūra, drudzis, siekalu dziedzeru vienpusējs vai abpusējs pietūkums. Sēkliniekus cūciņas var skart 15-25% no visiem saslimšanas gadījumiem. Ja infekcija skar abus sēkliniekus, tas var izraisīt pilnīgu sterilitāti.

 

3.     Esi informēts par ķirurģiskām procedūrām

Spermas kvalitāti un jo īpaši izplūdi no sēklas vada var ietekmēt ingvinālā rajona trūces operācija, arī ķirurģiskas manipulācijas dzimumorgānu rajonā (piem. nenoslīdējušu oliņu gadījumā) vai urīnizvadkanālā.

4.     Esi informēts par medikamentiem, ko lieto pašlaik vai pavisam nesen esi lietojis

 

Noteiktu medikamentu lietošana var ietekmēt spermas veidošanos. Pie šādiem medikamentiem pieder arī antibiotikas, cimetidīns, sulfasalazīns, steroīdi. Ietekme uz spermas rādītājiem ir atgriezeniska, pārtraucot lietot šos medikamentus pakāpeniski (vajadzīgs vismaz viens spermatozoīdu attīstības cikls - vismaz 72 dienas), spermas kvalitāte atjaunojas normas robežās. Jautā savam ģimenes ārstam par konkrētu medikamentu ietekmi uz spermas kvalitāti.

 5. Izvairies no ķīmisku vielu ietekmes

Mūsdienās ir zināmi vairāki desmiti ķīmisko vielu, kurus plaši izmantojam sadzīvē un kuriem ir zinātniski pierādīta nopietna ietekme uz abu dzimumu reproduktīvo dziedzeru darbību. Te pieskaitāmi tādi ķīmiskie savienojumi kā bisfenols A, DDT pulveris (pesticīds), cigarešu dūmi, pftalāti, dioksīns, smagie metāli (svins, niķelis, dzīvsudrabs), arī dažādu veidu starojums.

6. Atsakies no kaitīgiem ieradumiem

 

Lai spermas rādītāji būtu labi, jāizvairās no “smago” alkoholisko dzērienu lietošanas un smēķēšanas, nemaz jau nerunājot par narkotiku lietošanu.

 

7. Lieto veselīgu pārtiku. Atpūtai atvēli pietiekošu laiku

Savā ikdienas uzturā centies iekļaut daudz svaigu dārzeņu un augļu, lietot jūras produktus, olīvas, riekstus.

8. Centies “nesakarst”

Grūtniecības plānošanas periodā vēlams izvairīties pavisam vai samazināt līdz minimumam ilgstošu uzturēšanos karstumā (saunas, pirtis). Ja runājam par piemērotas veļas izvēli, jādod priekšroka stilīgiem kokvilnas bokseru šortiem.

9. Izproti, kas ir ovulācija!

 

Ja izpratīsi sievietes reproduktīvās sistēmas darbību un auglīgo dienu jēgu, tad neliksies “dīvaini”, ka  bērniņš jāieņem noteiktās dienās.  Sperma sievietes reproduktīvajā sistēmā var dzīvot 3-5 dienas, tāpēc te ir iespēja “variācijām” .

 

10.  Sekss: ne par daudz, ne par maz

Daudzi pāri dzīvo dzimumdzīvi vai nu pārāk bieži, vai ļoti reti. Abi varianti nav labvēlīgi normālai spermas kvalitātei. Plānojot mazuli, vislabākie rezultāti būs, ja ir regulāra dzimumdzīve - ik pēc 48 stundām.

 

Ja grūtniecība neiestājas viena gada laikā, tad noteikti jāieplāno speciālista konsultācija, un pirmais solis, izmeklējumus uzsākot, ir spermogrammas analīze.

Lai veicas!