10 kļūdas, kuras vecāki visbiežāk nožēlo

10 kļūdas, kuras vecāki visbiežāk nožēlo

08. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurš no vecākiem gan nevēlas, lai viņu bērnam tiktu viss labākais? Tieši tāpēc vecāki daudz strādā, lai tikai spētu nopirkt visas bērna kārotās rotaļlietas, viņi izturas pret savu atvasi stingri, tā domājot, ka bērns izaugs disciplinētāks un mērķtiecīgāks.

Katrai ģimenei ir savas audzināšanas metodes, taču viens ir vienojošs - paskatoties pagātnē, daudzi vecāki nožēlo, ka nav pavadījuši pietiekami daudz laika ar saviem bērniem, nav pietiekami viņus atbalstījuši, ir bijuši nesamērīgi prasīgi.

1. Nav pietiekami daudz komunicējuši ar saviem bērniem

Mazais bērniņš izaug tik ātri, un, lai bērns izaugtu par pašpietiekamu personību, viņam ir svarīgs pastāvīgs kontakts ar saviem vecākiem.

Protams, mēs, vecāki, esam tik aizņemti, visu laiku esam skriešanā, ka daudz labprātāk brīdī, kamēr bērns spēlējas, darām citus darbus. Viens vai divi šādi gadījumi var būt izņēmums, taču raugies, lai tas nekļūtu par ieradumu, jo tādā gadījumā tu pat nepamanīsi, kā tavs mazulis jau būs kļuvis pieaudzis un sācis dzīvot savu dzīvi. Šajā reizē var teikt, ka liela daļa darbu pagaidīs, bet ne bērns…

Nav iespējams atgriezt pazaudēto laiku, tāpēc mēģini izbaudīt to kopīgo laiku, kas jums ir dots.

2. Mazotnē bērni nav pietiekami bieži apskauti

Zinātnieki ir pierādījuši, ka apskaušanās ir svarīga loma cilvēka veselībā (gan morālā, gan fiziskā veselībā). Ja atstājam otrajā plānā visus zinātniskos apsvērumus, kāpēc vajag apskauties, iemesls, kāpēc to darīt, ir pavisam vienkāršs - tas ir patīkams tuvības mirklis. Dažkārt vecāki savus bērnus neapskauj, jo ir saklausījušies citu padomus (par padomiem mēs pastāstīsim nedaudz vēlāk), ka tā bērnu tikai izlutinās, viņš pie tiem pieradīs, bet…! Neklausies tajās muļķībās! Katrs apskāviens sniegs bērnam drošības sajūtu un apziņu, ka mamma un tētis ir tepat blakus.

Ar katru dienu bērns augs tikai lielāks un pēc laika varbūt vairs nemaz negribēs apskauties, tāpēc izbaudiet brīdi, kamēr mazajam tas ir svarīgi.

3. Nav pietiekami daudz fotoattēlu un video

Lai arī tagad var fotografēt ar telefonu, planšeti un pat ar moderniem pulksteņiem, bildes tiek saglabātas digitāli, bet pēc pēc laika izdzēstas, jo atmiņas kartē vajadzīga vieta jaunām bildēm. Protams, nekas ļauns nenotiks, ja tu nebūsi saglabājusi fotogrāfijas un video no bērna mazotnes, svarīgajiem notikumiem. Tas neietekmēs bērna fizisko veselību, taču nākotnē pavisam noteikti vēlēsies atcerēties dažus no vērtīgākajiem dzīves mirkļiem un dalīties ar emocijām ar pieaugušajiem bērniem.

Visticamāk, tu nekad vairs negribēsi skatīties video no Jaungada uguņošanas, taču mazuļa pirmos soļus, pirmo dzimšanas dienu gan. Un, lai arī ko teiktu citi, neskatoties uz digitālo ierīču priekšrocībām, joprojām uzticamākais veids, kā saglabāt svarīgos fotoattēlus, ir vecais, labais bilžu albums.

4. Nav pierakstīti bērnu pirmie vārdiņi

Bērna pirmie vārdi ir lieliskas atmiņas. Protams, tu vari tos nepiefiksēt un tos nesaglabāt, taču labāk šos vārdiņus pierakstīt. Ka to esi izdarījusi, vēlāk priecāsies ne tikai pati, bet arī tavs bērns.

5. Nav atlicināts pietiekami daudz laika radošiem darbiņiem

Nekur nav teikts, ka tad, ja atlicināsi laiku radošiem darbiņiem kopā ar bērnu, viņš izaugs par slavenu mākslinieku vai mūziķi, taču tas nav galvenais. Kopīga darbošanās palīdzēs bērnam atklāt jaunus apvāršņus, attīstīt viņa stiprās puses, veicinās attīstību. Visbeidzot, kopīga rosīšanās pastiprinās saikni starp tevi un bērnu, kas jau ir svarīgs iemesls, lai kopīgi zīmētu, radītu kaut ko no plastilīna vai uzrīkotu mājās savu mini orķestri.

Vecāki nereti nožēlo, ka nav pamanījuši savu bērnu talantus, kurus nereti var ievērot jau ļoti agrā vecumā. Tieši tāpēc piedāvā bērnam izmēģināt pēc iespējas dažādākas spēles, lasiet kopīgi grāmatas!

6. Bijuši pārāk stingri

Viena lieta ir bērnam aizrādīt par kādu sliktu darbu, taču pavisam kas cits ir pastāvīgi izturēties stingri. Te vietā pieminēt kādu mītu, ka tad, ja liek uz bērnu likta augstākas cerības, viņš arī izaugs par veiksmīgāku personību. Patiesībā, efekts ir pavisam pretējs. Pārspīlēta stingrība var izsaukt pretreakciju - uzvedības problēmas un, protams, arī sliktas attiecības ar bērnu.

7. Nav ņēmuši vērā bērnu viedokli

Cik gan bieži tavs bērns dzird no jums tādas frāzes kā “Tu esi pārāk mazs, lai kaut ko izlemtu”, “Pieaugušie zina labāk”? Ja atcerēsies savu bērnību, noteikti sapratīsi, ka šīs frāzes nav īpaši patīkami dzirdēt. Patiesībā, sakot savam bērnam ko tādu, aizskaršana ir mazākais ļaunums, jo daudz lielāku kaitējumu nodarīs tas, ka bērns apzināsies - viņa viedoklis tiek atstāts otrajā plānā. Tas viņā var radīt sava veida nedrošību.

Ļauj bērnam izvēlēties un izteikt savu viedokli. Labāk ir izprast viņa vēlmes un vajadzības gadījumā izskaidrot lietas, nekā bērnu ignorēt un ierobežot.

8. Nav pietiekami bieži iepriecinājuši savus bērnus

Labās atmiņas ir visvērtīgākais, ko bērns paņems līdzi no savas bērnības. Tāpēc, neatkarīgi no tā, vai brīvdienas pavadat tepat māju tuvumā, vai arī dodaties tālākos ceļojumos, esat kopā un pavadat šo kopīgo laiku pilnvērtīgi.

Laimīgiem bērniem, kuriem ir pietiekami daudz vecāku uzmanības, ir vieglāk vēlāk pielāgoties pieaugušo dzīvei un arī uzsākt jaunas attiecības.

Bieži vien vecāki nododas nostaļģiskām atmiņām par tiem foršajiem brīžiem, kas kopīgi pavadīti kopā ar bērnu. Tāpēc izbaudi katru mirkli, izdomājiet, kā varētu kopīgo laiku padarīt pēc iespējas interesantāku. Pārliecinies, ka bērna dzīvē ir pēc iespējas vairāk laimīgo mirkļu (tas nebūt nenozīmē dārgas dāvanas un kilogramiem saldumu).

9. Pārāk bieži ietekmējušies no citu viedokļa

Ir cilvēki, kuri dzīvo, lai pamācītu citus un sniegtu padomus pat tad, ja tie nav piemēroti un neviens tos negaida. Diemžēl, ir mammas, kas no tiem bieži ietekmējas un uzklasa apkārtējos, kuri vienmēr labāk zina, kā labāk apģērbt tavu bērnu, ko viņam dot ēst, kā viņu audzināt. Patiesībā vecāki esat jūs, un tieši jūs vislabāk zināsiet, kas ir piemērotākais jūsu bērnam. Protams, tu vari uzklausīt apkārtējo daudzos padomus, taču tas nebūt nenozīmē, ka tev tie ir arī jāievēro.

Bērnam ir jāzina, ka viņš var paļauties uz saviem vecākiem, ka jūs vienmēr sniegsiet vajadzīgo atbalstu, neatkarīgi no tā, ko saka un pamāca apkārtējie.

10. Nav bijuši klāt bērna svarīgākajos dzīves mirkļos

Daudzas lietas, kas mums šķiet tīrie nieki, bērniem var būt ļoti svarīgas. Tāpēc, ņemot vērā, ka visiem cilvēkiem ir ļoti svarīgi, lai viņiem nozīmīgos brīžos būtu blakus viņu dzīves svarīgākie cilvēki, arī reizēs, kad šķiet, ka tādi notikumi taču būs vēl, nepalaid tos garām. Ja tas ir bērna dārziņa koncerts, teātra izrāde, nepalaid to garām!

Tāpēc atrodi laiku, lai kopā ar bērnu izrotātu Ziemassvētku eglīti, dotos uz teātri vai apmeklētu kopīgi vecmāmiņu. Visi šie mazie mirkļi bērnam ir ļoti svarīgi.