Sulas maziem un lieliem bērniem

Sulas maziem un lieliem bērniem

01. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna veselībai un augšanai ir nepieciešama virkne vitamīnu un minerālvielu, kas ir tieši augļos, ogās un dārzeņos. Labs papildinājums ēdienkartei ir dažādas sulas, tās ir ne tikai garšīgas, bet sniedz arī virkni citu priekšrocību. 

Mazuļiem sula jāatšķaida ar ūdeni

“Pirmajos dzīves gados bērniem sulas tiek rekomendētas kā viens no pirmajiem produktiem, uzsākot piebarošanu, jo sula pēc konsistences ir līdzīga pienam, tā satur daudz minerālvielu. Dažādas augļu, ogu un dārzeņu sulas ir veselīgas bērniem dažādos vecumos. Tiesa, mazuļiem līdz divu ar pus gada vecumam uzturā iesaku lietot tikai ar ūdeni atšķaidītas sulas. No pusotra gadu vecuma bērniem var piedāvāt sulas ar augļu mīkstumu, taču jāatceras tās piedāvāt pēc ēšanas, lai nemazinātu bērna apetīti. Savukārt pēc trīs gadu vecumam jau var dot 100% sulas, tomēr kā ar jebkuru produktu arī sulu lietošanā ir jāievēro mērenība – bērniem nevajadzētu dot vairāk kā glāzi sulas dienā,” iesaka pediatre Vizma Meikšāne.

Uztura speciāliste Lizete Puga piekrīt, ka sulas ir vērtīgas ikvienā vecumā, tomēr rosina nesteigties: “Vispirms bērnam ir jāiemācās dzert ūdeni. Labāk, ja sulas sāk piedāvāt ap viena gada vecumu, kad bērns jau pats sāk izrādīt interesi par uzturu un tam ir nepieciešama lielāka daudzveidība. Vislabāk ir sākt ar iespējami mazāk saldākām un pēc krāsas neitrālākām sulām. Kā pirmās var piedāvāt ķirbja, ābola, bumbiera. Sulas nevajadzētu dot padzerties naktī, jo tās var negatīvi ietekmēt zobu veselību. Sulas ir labs veids, kā papildināt bērna uzturu ar papildu vitamīniem un minerālvielām, jo ne vienmēr bērni spēj un grib tos pietiekamā daudzumā sagremot augļu, ogu un dārzeņu veidā.”

Paaugstina koncentrēšanās spējas

Sulas ir vērtīgs produkts arī skolas vecuma bērniem, kuriem ik dienas jāapgūst jaunas zināšanas, jāpiedalās dažādās sportiskās aktivitātēs. Sulas, pateicoties to sastāvā esošajiem ogļhidrātiem, ir vērtīgs enerģijas avots, tās uzlabo smadzeņu darbību, ļauj justies možākam, uzlabo koncentrēšanās spējas. Pētījumā (to 2010.gadā Rīgas skolās veica Agne Rožlapa-Grase) pārbaudīts, ka, izdzerot no rīta glāzi sulas, 67% skolēnu uzrāda augstas vai ļoti augstas koncentrēšanās spējas, savukārt nedzerot sulas, šādas spējas uzrādīja vien 47% bērnu. Šī iemesla dēļ eksperti rosina sulu iekļaut bērna brokastīs, tādējādi uzlabojot mācīšanās prasmes un palīdzot vieglāk koncentrēties mācībām.

Tāpat skolēnu vecākiem jāatceras, ka sulas, lai arī pēc konsistences ir kā dzēriens, pēc sastāva ir jāpieskaita ēdieniem. Tāpēc sulu lietošana uzturā pielīdzināma veselīgai uzkodai starp ēdienreizēm. Tā būs labs enerģijas lādiņš dienās, kad skolēnam ir daudz stundu vai aktīvs sporta treniņš pēcpusdienā. Rudens vīrusu laikā labs sabiedrotais būs glāze apelsīnu sulas, kas satur dabisko antioksidantu – C vitamīnu.

Katrai sulai ir atšķirīgas īpašības, tāpēc ieteicams dot bērniem katru dienu citu sulu. Skolas bērniem vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu ziņā vērtīgākas ir apelsīnu un tomātu paku sulas. Uztura dažādošanai iesakām arī greipfrūtu un ābolu sulas. Ja bērna kuņģim tās ir par stipru – tās jāatšķaida ar ūdeni.

Sulās ir 75-90% ūdens, dažādas minerālvielas, vitamīni un ogļhidrāti, kas īpaši nepieciešami augošam organismam. Pozitīvi, ka sulas satur organiskās skābes, kas aktīvi piedalās barības vielu pārstrādē, un tām piemīt arī pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība.

Uztura speciāliste Lizete Puga aicina pievērst uzmanību sulu izcelsmei un kvalitātei. Jāpārliecinās, vai veikala plauktā ir sula vai nektārs. Nevajadzētu aizrauties ar sulas dzērieniem, jo to sastāvā nereti ir pievienots papildu cukurs.

Ar unikālu kalkulatoru izveido savu sulu plānu nedēļai

 “Cido” sadarbībā ar uztura speciālistiem un zinātniekiem ir izstrādājuši unikālu sulu kalkulatoru, kas palīdzēs izveidot sulu plānu nedēļai, paredzot katru dienu izdzert vienu glāzi sulas. Sulu kalkulatoru var atrast www.cido.lv sadaļā Kalkulators. Jāmin, ka šis kalkulators ir izveidots, balstoties uz dažādiem Latvijā veiktiem pētījumiem par Tetra Pak sulām.