Pirmsskolnieka pēcstundas

Pirmsskolnieka pēcstundas

30. Oct 2020, 20:05 sandux sandux

Mans mazais sešgadnieks, kuram pēdējais gads bērnudārzā, jau kādu gadu fano par notīm. "Tā-ti-ti, ti-ti-tā!", tās tika zīmētas, un mums bija bija jāizdeklamē to nosaukumi.

Jau pagājušā gada pirmajā pusē sākām apmeklēt Orff mūzikas studiju, bet, godīgi sakot, lielas attīstības tur nebija, vairāk spēlēšanās, un arī uznāca Covid, tā ka visas aktivitātes te beidzās.

Tuvojoties šim mācību gadam, nolēmu paskatīties, kādi tad ir tie mūzikas skolu piedāvājumi. Ahā, izrādās, ir tādas sagatavošanas klases pirms īstās mūzikas skolas, kurās var iet pirmsskolnieki.

Piepildīšu, ka mums ģimenē nevienam nav muzikālās izglītības un notis lasīt nemākam. Korī gan esam dziedājuši.

Jautāju dēlam, ko viņš vēlētos mācīties. - "Klavieres!"

Kā tad! Mūsmājās nav vietas pat krēslam, kur nu vēl klavierēm. Labi, lai "iet" dziedāšana. Noderēs elpošanas sistēmai:) 

Domāts darīts, augusta otrajā pusē sāku interesēties, bet visās apzvanītajās skolās jau iestāšanās bija beigusies! 

Mans pirmais pārsteigums - arī Mūzikas skolā, arī sagatavošanas klasē ir gan iestājeksāmeni ar komisiju, gan ir jāizvēlas specialitāte!

Par laimi, kāda papilduzņemšana "jau rīt" notika J. Mediņa 1. mūzikas skolā Rīgā. Un uzņemšanā jādzied dziesma, jāizspēlē ritms un jāatkārto spēlētā melodija. Ooook, mans bērnudārznieks vismaz melodiju un ritmu prot atkārtot, bet dziesmu iemācīties - ni un ni, vienkārši nesaprot, ko no viņa grib...

Uz iestājeksāmeniem dēlu aizveda vīrs. Un labi, ka tā. Man nervi neizturētu:) Bijis jāgaida aiz durvīm, kamēr dēls aiz durvīm kaut ko sadarījis. Pēc tam vīrs neko nezināja - vai uzņemts, vai ne, kas sekos kurā gadījumā. Gaidījām. Sagaidījām zvanu ar apstiprinājumu, ka mazulis uzņemts kora sagatavošanas klasē! Tavu prieku!

Un, protams, jau tūlīt arī kopsapulce un nodarbību sākums.

Ejot uz sapulci (1. septembrī) skatījos, ka dēla līdzaudži iet sapucējušies, ar ziediem. Tikai pēc tam sapratu, ka tie ir pirmklasnieki.

Mans otrais pārsteigums - nodarbības nenotiek vakaros!

Iestājoties mēs nezinājām neko - ne slodzi, ne cik jāmaksā (ja jāmaksā), ne - kad notiek. Sapulcē izstāstīja, ka nodarbības notiks divreiz nedēļā, darbdienās plkst. 13.45 (forši gan!), būs gan solfedžo nodarbība, gan kora stunda. Un pirmā mēneša laikā noteikti jāsadabū... klavieres! Še tev kora klase!

Tā kā bērni vēl ir mazi un vecāki Covid dēļ nedrīkt pat pārkāpt pāri skolas slieksnim, bija jāuztaisa kartīte ar vārdu un klases nosaukumu, lai mazais gaiteņos nenoklīst. Jo ne reizi vien esot tā - aiziet uz WC, atpakaļ atnākt neprot un pastāstīt arī nezina, kāda nodarbība:)

Bet par klavierēm. Mums taču nav ne vietas, ne saprašanas, kādas vajag! Paldies dievam, kolēģes gan man zinošas, ātri sapratu, ka derēs arī digitālas (līdzīgas sintezatoram), pie tam vienai kolēģei tieši mājās nomētājušās, līdz ar to varējām aizlienēt:)

Un tad sākās nodarbības....

Mans pēdējais pārsteigums - ir JĀMĀCĀS!

Jau pēc pirmās nodarbības tika iedotas lapas ar dziesmām un notīm. Bija jāmācās gan nošu nosaukumi, gan kur tās atrodas, gan dziesmu vārdi. Es biju spiesta apgūt dziesmu klavieru pavadījumu (nu labi, vienas gammas robežās). Otrajai nodarbībai vajag divas nošu burtnīcas, kurās notiek "glītrakstīšana" un izzīmētas notis. Ar novērtējumu. Ak, jā, mums ir pieslēgta arī E-klase, kurā redzam uzdoto, citādi ar bērna teikto vien ir par maz;)

Nesen mums piezvanīja un pateica, ka viens no skolotājiem saslimis ar Covid, dēlam bija divas nedēļas jānosēž karantīnā. Tas laiks ir pagājis, viņš ir atgriezies bērnudārzā, bet visa interešu izglītība pagaidām ir atcelta, gaidīsim, kad varēs atgriezties pie iknedēļas "zubrīšanās".

Kopumā esmu pārsteigta par prasībām, kas tiek sagaidītas no bērnudārznieka, tomēr skaidrs, ka viss ir paveicams. Ja arī ne, tad vismaz būsim mēģinājuši...

Kādas ir ārpusdārziņa nodarbības jūsu bērniem?