Nodarbes ar bērniem dārzā

Nodarbes ar bērniem dārzā

26. Aug 2016, 10:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saulainas dienas iedvesmo: gan smaidīt, gad darboties. Pie šīm dienām piedien ne tikai pareizi izvēlēts aizsargkrēms pret saules staru netīkamo ietekmi, bet arī daudz ūdens un – aizraujošas nodarbes svaigā gaisā. Māmiņu klubs jau piedāvāja 3 lieliskas idejas lietainām dienām, bet šoreiz – saulainām dienā dārzā.

Saules pulksteņa izveide: interesanta nodarbe pieaugušajiem un bērniem sākot no 6 gadu vecuma. Nodarbe ir gan interesanta, gan ļauj ielūkoties to, kā senāk cilvēki noteica laiku bez mehānisko un elektronisko pulksteņu palīdzības. Viss, kas ir nepieciešams: kompass, lai noteiktu debesu puses ( kurā pusē saule lec, kurā – riet ) un koka mietiņš. Atrodiet brīvu vietu dārzā, kur iespraust mietu un veiciet kopā ar bērnu novērojumus visas dienas garumā, cik ātri vai lēni tā ēna pārvietojas pulksteņrādītāja vietā. Salīdziniet ar parasto pulksteni un atkārtojiet pulksteņlaikus. Kad pulkstenis ir sagatavots, piefiksējiet laiku, atzīmējiet 4 galvenās iedaļas: 12, 3, 6 un 9. Vismaz aptuveni.

Dārzkopības prieki: uh, tā ir skaista, plaša un koša pasaule, kurā var izvērst nodarbes dažādos veidos un ilgākā laika posmā. Bērni jau no 4 gadu vecuma var sākt vērot, piedalīties un paši kaut ko audzēt. Mazam bērnam ir neizsakāms prieks tikt pie savas dobītes vai pat tikai puķu vai garšaugu podiņa. Kopā izvēlieties, ko audzēsiet/ sēsiet ( sāciet ar vienkāršākajiem garšaugiem un salātiem ). Izrunājiet, kādi garšaugi bērnam patīk. Kopā sagatavojiet  podiņus ( tos var nokrāsot arī paši ), zīmītes ar nosaukumiem : pati par sevi tā jau ir brīnišķīga un radoša nodarbe.

Ja nav dārza, derēs arī balkons vai pat tikai palodze. Podiņos vienmēr var kaut ko izaudzēt arī tad, ja nav pieejas dārzam. Bērnam vajag ļaut rušināties, ar lāpstiņu iecilāt zemīti. Lai mazajam ir savs dārza piederumu komplekts, gumijas zābaciņi vai sandalītes, lejkanniņa, cepure un priekāuts tieši darbiņiem ar augiem. Māciet bērnam viņam vienkāršas un saprotamas zināšanas, pavadiet laiku kopā un gūstiet bagātīgu ražu!

Dārgumu meklēšanas piedzīvojums: kā lielākiem, tā mazākiem bērniem tas varētu būtu interesants un aizraujošs notikums dārzā pavadīšanas laikā.

Pieaugušajiem jāizdomā, kādas interesantas lietas varētu noslēpt dažādās dārza vietās. Tas var būt kāds gardums mazā kārbiņā, tā var būt rotaļlieta utt.. Kopā ar bērnu jāapstaigā dārzs un jāvienojas, kurā platībā būs jāmeklē noslēptie dārgumi. Bērniem, kuri jau prot lasīt, var sagatavot nelielas norādes. Piemēram, pasta kastītē atrodas zīmīte ar norāde: “Tur, kur mīt ūdens puķudobēm, tur meklē nākamo norādi!” – tas būtu, piemēram, dārza ūdenskrāns, pie kā ir atstāta nākamā norāde vai pats dārgums.

Mainieties lomām! Lai bērns izvēlās 5 lietas un slēptuves, uzzīmē karti vai norādes, bet pieagušajiem – jāmeklē.

Vecums: kad bērns jau sāk saprast norādes un ar mazākajiem kopā  apstaigāt dārzu, meklējot šajā pasaku pasaulē ko interesantu. Lai bērniem tiek tas meklēšanas un atrašanas prieks! Kas meklē – tas atrod!

Kur ir prieks, tur ir arī miers un drošības sajūta! Radīsim to kopā!