Neatliekamā palīdzība, atrodoties svešā zemē!

Neatliekamā palīdzība, atrodoties svešā zemē!

26. Jul 2019, 13:25 PirmoreizMamma PirmoreizMamma

Nekad, jau dodoties ceļojumā, negribas pat domāt, ka kautkas slikts varētu atgadīties! Par tādu EVAK karti jau zināju iepriekš, un lai cik smieklīgi tas varbūt tagad neizklausītos- bet mums pašiem ar Eliota tēti tādas ir jau sen, bet Eliotam, tādu izgatavojuši nebijām!

Eliots ir gandrīz 3 gadnieks! Un šo gadu laikā esam vairākas reizes uz īsiem periodiem izbraukuši ārpus Latvijas! Ja godīgi, ne reizi man nebija ne prātā ienācis, ka kautkas varētu slikts atgadīties ceļojuma laikā! Ka varētu būt vajadzība pēc neatliekamās palīdzības! Līdz šim gadam..

Laikam, jau tik tiešām mammām ir kāda maņa, kas jūt uz priekšu..

Divas nedēļas atpakaļ , mums bija plānots 3 dienu ceļojums uz Igauniju. Un tikai tad es atcerējos par šādu karti un vēlējos tādu izgatavot arī mūsu bērnam! Atvēru pieteikumu Evak kartei esot darba vietā pirms brauciena, taču, kautkas mani iztraucēja tajā brīdī un pieteikums palika neaizpildīts! Izbraukājām Igauniju krustu šķērsu un viss , kā allaž, beidzās bez starpgadījumiem.. līdz pagājušai nedēļai!

Jā kāds vēl nezin, kas ir EVAK karte , šeit būs info , kā arī , atrodams pieteikums kartes bezmaksas izgatavošanai -

https://lvportals.lv/dienaskartiba/296878-piesaki-eiropas-veselibas-apdrosinasanas-karti-e-veselibas-portala-2018

Pagājušajā nedēļā mums bija trīs dienu ceļojums uz Lietuvu! Braucām apciemot Eliota vecvecmāmiņu , jeb kā Eliots mīļi saka- "veca veca māmiņa" .

Piektdienā, neko sliktu nenojauzdami devāmies ceļā! Tākā līdz mūsu galamērķim, Viļņai, bija jāmēro 3.5h garš ceļš, tad izlēmām pusceļā piestāt uz pusdienām! Izkāpjam no mašīnas, Eliots tāds nomiegojies,jo pagulējis, dodamies paēst! Sākās nenormāla kliegšana ar vārdiem- mammī, 'oti, 'oti sāp! 

Mēs patiešām līdz šim, šādu reakciju nebijām no bērna redzējuši un dzirdējuši + nekad mums bērns nebija teicis vārdu- ļoti! Tātad viņam kas ļoti , ļoti sāpēja!

Sākotnēji, gan viņš norādīja ka sāp muguriņa, tāpēc nodomājām, iespējams ceļš bija par garu un nebija ērti muguriņai! Līdzi, mums nebija arī nekādu zālīšu pret sāpēm vai ko citu, tāpēc tētis burtiski ielēca mašīnā un skrēja uz tuvāko aptieku, kas atrodas 16km attālumā pēc nurofena! Eliots tikmēr kliedzot līdz spēka izsīkumam aizmiga man uz rokām! Mēs ļoti sabijamies, jo Eliots tā bija aizmidzis tikai bēbīša vecumā esot! Apkārt valdīja rosība un kņada, kas viņam vispār netraucēja! Kad manas rokas jau gura no nespēka noturēt viņu, paņēmu un noguldīju viņu pufiņā, lai muguriņa atpūšas un iztaisnojas. Pēc 10min. viņš pamodās, un mūsu bērns bija pilnīgi bez jebkādam sāpēm, smaidīgs un omulīgs bērns , kurš ir izsalcis un gatavs doties piedzīvojumos!

Atviegloti uzelpojām, īsti nesapratām kas bija par vainu, taču bijām priecīgi ka viss ir kārtībā! Jautādami Eliotam, kas bija noticis, nu, viņš norādīja, ka tomēr esot sāpējis puncis, nevis mugura! Garšīgi paēdam un devāmies tālāk mūsu piedzīvojumos!

Aizbraucot līdz Viļņai , sākam savu atpūtas brīdi.. bet tas nebija ilgs!.. pēc brīža Eliotam atkal sākas lielas sāpes un kliegšana! Tomēr, pie vainas šim visam šodien nudien bija puncis!

Steidzīgi sazvanījāmies ar Eliota omi un sapratām , ka ir jādodas uz slimnīcu pārbaudīties, jo šīs sāpes periodiski Eliotu ļoti , ļoti mocīja! 

Paldies Dievam, ka nezināmu iemeslu dēļ, mēs izvelējāmies doties uz slimnīcu kopā ar Eliota omīti! Izrādas, Lietuvā, neviens dakteris nesaprot un nerunā Krievu valodā! Es gan sākotnēji ļoti baidījos, ka, mēs trīs pieaugušie vedam bērnu uz slimnīcu šādā sastāvā, jo Rīgā, kā zināms, slimnīcā drīkst doties līdzi tikai viens pieaugušais! Šeit vispār nebija iebildumu, ka esam tik daudz un omīte mums bija kā tulks līdzi saziņai! Patiešām, nezinu, kā bez viņas mēs būtu tikuši galā ar valodas barjeru.

Vispār, mūsu atsauksme par personālu būs izcila! Tik ieinteresēti uz problēmas atrisināšanu! Patiešām gribam pateikt milzīgu paldies personālam. Kopumā Eliotam slimnīcā veica dažādas pārbaudes trīs stundu, lai saprastu kas puncītim vainas- ultrasonogrāfiju, rentgenu, dažādas analīzes! Ļoti , ļoti atsaucīgi dakteri!

Protams! Par šo visu mums bija jāmaksā, jo neesam vietējie! Attiecīgi, ja būtu es bijusi gudrāka, un padomājusi par šādu iespējamību agrāk un nodrošinājusies arī bērniņam ar EVAK karti, tad visticamāk, par šīm pārbaudēm mums nebūtu bijis jāmaksā nekas, vai tik, cik Latvijā par šādam procedūrām mums būtu jāmaksā! 

Kopsumā- pirmā diena mums aizvadīta lielā stresā, kas iemācīja mums daudz ko jaunu! Papildus ceļojuma budžetam par šo visu šķīrāmies no papildus 100€, taču, zinājām, ka mūsu mazajam viss ir kārtībā, slimnīcā nav jāpaliek, vai jāsteidzas atpakaļ uz Rīgu, un varam baudīt tālāk mūsu brīvo nedēļas nogali!

Pēc šis situācijas es iemācījos uz visiem laikiem:

*pat mazākos pārbraucienos ņemt līdzi aptieciņu- kādas temp.un pretsāpju zāles, plāksteri, kautko vēdersāpem

* nodrošināties VISAI ģimenei ar EVAK karti! 

Nu, esam pilnībā gatavi doties jebkur piedzīvojumos. Gribēju ar šo mūsu pieredzi pabrīdināt visus vecākus, ka šāda kartiņa izbraucot no Latvijas būs ļoti, ļoti noderīga, jo nekad jau nevaram zināt, kas mūs sagaida. 

Par to, kā beigu beigās, arī pozitīvi izvērtās mūsu brīvdienas, jeb atlikušās divas dienas, un ko ir vērts apskatīt esot Lietuvā, es pastāstīšu nākamajā blogā :)

Lai droši arī Jums visiem turpmākie vasaras lielie un mazie ceļojumi :)

mamma88 mamma88 28. Jul 2019, 12:56

Ja drikst zinat,kad beigas bija pa vainu?

lauvinja lauvinja 28. Jul 2019, 08:09

Ja ir duka un vēlēšanās, tad naudu var mēģināt atgūt no Valsts veselības dienesta http://www.vmnvd.gov.lv/lv/nvd-pakalpojumi/456-evak-karte.

Ja patīk biežāk izbraukt no valsts, tad ir vērts apdomāt par ceļojumu apdrošināšanu. šobrīd daudzas bankas piedāvā ceļojumu apdrošināšanu kā bonusu kredītkartei.