Mutes skalojamo līdzekli ieteicams lietot jau no 6 gadu vecuma

20. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mute ir viens no netīrākajiem orgāniem, jo tajā atrodas vairāk nekā 300 dažāda veida baktērijas. Tiesa, tā ir pavisam normāla parādība, jo mutē ir jābūt zināmam baktēriju fonam. Taču bieži vien šo baktēriju iedarbību padaram kaitīgu, ēdot starp ēdienreizēm un nepietiekoši cīnīties ar zobu aplikumu, kā rezultātā baktērijas mutē sāk veidot skābu vidi un kaitēt zobu emaljai.

Ārsta palīgs Daina Slaidiņa, daloties ar saviem novērojumiem, stāsta, ka zobu tīrīšana lielākoties cilvēkiem problēmas nesagādā, jo jau no mazotnes cenšamies tīrīt zobus, noņemot no tiem aplikumu, kas pretējā gadījumā liek justies nekomfortabli. Taču svarīgi ir zobus ne tikai notīrīt, bet arī pabarot un stiprināt. To izdarīt palīdz mutes skalojamie līdzekļi ar augstu fluorīda sastāvu lietošana, kas nodrošinās zobu emalju stiprināšanu.

D. Slaidiņa: “Lai zobus gan papildus attīrītu, gan pabarotu ar fluoru, veidojot mutē labvēlīgu fonu zobu aizsardzībai, ideālā variantā būtu mutes skalojamo līdzekli lietot pēc katras ēdienreizes, taču optimālajā variantā  mute ar speciālo skalojamo līdzekli būtu jāizskalo divas reizes dienā – no rīta un vakarā.” Speciāliste norāda, ka svarīgs ir ne tikai mutes skalošanas biežums, bet arī veids, kā tas tiek darīts, jo, lai panāktu vajadzīgo efektu, skalošanai jābūt rūpīgai un līdzeklis mutē jāskalo ar spēku. Svarīgi atcerēties, ka aptuveni pusstundu pēc mutes skalošanas nevajadzētu neko ēst, lai zobi varētu uzņemt nepieciešamo fluora daudzumu.

Lasot mutes skalojamo līdzekļu sastāvu, noteikti nepamanīts nav palicis fakts, ka daudzu līdzekļu sastāvā ir iekļauts arī spirts. Tas darīts ar nolūku, lai uzlabotu līdzekļa garšu un kalpotu kā konservants, taču šai sastāvdaļai ir arī sava negatīvā puse, proti, skalošanas līdzekļos iekļautais spirts mēdz sausināt mutes gļotādu.

Oralflux mutes skalojamie līdzekļi ir profesionālā līmeņa ar augstu fluorīda sastāvu, bez pievienota spirta, palīdzot par mutes kopšanu rūpēties visai ģimenei.

Ārsta palīdze Daina Slaidiņa stāsta, ka arī bērniem mute būtu jāskalo divas reizes dienā jau no 6 gadu vecuma. Oralflux mutes skalojamo līdzekļu pudelēs, tostarp arī bērniem paredzētajā Oralflux Junior, ir iestrādāts dozators, kas ļauj līdzekli ērti dozēt un precīzi ieliet vienai skalošanas reizei nepieciešamo 10ml līdzekļa devu. Tāpēc vecāki var neuztraukties, ka bērns vienā mutes skalošanas reizē izmantos vairāk līdzekļa nekā tas nepieciešams. Bērniem paredzētais mutes skalojamais līdzeklis ir ar patīkamu piparmētru augļu garšu.

20170915090241-12457.jpg

Lai par mutes un zobu higiēnu varētu parūpēties visa ģimene, Oralflux piedāvājumā iekļauti līdzekļi, kas paredzēti arī pieaugušajiem. Viens no tiem ir Oralflux Sensitive ar alvejas ekstraktu, kas paredzēts cilvēkiem ar jutīgām smaganām.

Savukārt Oralflux Chlorhexidine piemērots lietošanai pēc speciālistu ieteikuma smaganu iekaisumu profilaksei vai pēc zobu izraušanas.

D. Slaidiņa noslēgumā piebilst, ka Baltijas valstis mutes kopšanas ziņā ļoti iepaliek, salīdzinājumā ar Skandināvijas valstīm, kur tas ir ikdienišķs un pašsaprotams process, tāpēc Latvijā pieaugušajiem zobi ir ļoti sliktā stāvoklī un vecāku atbildība būtu iemācīt bērniem rūpēties par saviem zobiem jau no bērnības.

WWW.ORALFLUX.LV

20170915090619-61153.jpg