Mazulis dodas uz dārziņu? Uzzini, kam jābūt bērna skapītī

Mazulis dodas uz dārziņu? Uzzini, kam jābūt bērna skapītī

11. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katram bērnam dārziņā ir savs skapītis, kas vienlaikus ir arī viņa personīgā telpa, kurā tiek glabātas viņa personiskās lietas. Ieskatīsimies, kam jāatrodas bērnudārznieka skapītī, lai mazais būtu nodrošināts ar svarīgāko laikam, kas pavadīts dārziņā!

  • Maiņas apģērbs pastaigām laukā. Parasti audzinātājas lūdz nodrošināt bērnu ar pastaigām domātu apģērbu, lai grupiņā nebūtu jāuzturās ar drēbēm, ar kurām vēl pirms mirkļa bērns dzīvojies smilšu kastē, līdz ar to drēbītes ir netīras, smilšainas vai arī varbūt samirkušas. Pastaigām laukā izvēlies apģērbu, par kuru nesatraucies, ka tas tiks nosmērēts.
  • Maiņas apavi - ieteicams, lai apavi būtu komfortabli, ar klipšiem un bērnam pašam viegli uzvelkami. Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova norāda, ka galvenais nosacījums, izvēloties apavus bērnudārzniekam, ir nevis to skaistums, bet ērtums – lai tie nespiež un nav pa lielu. Turklāt, tā kā bērna kājiņa aug ļoti ātri, svarīgi sekot līdzi, lai apavi nepaliek pa mazu. 
  • Rezerves apģērba komplekts rotaļām dārziņā. Mazulim dārziņā var gadīties dažādi - viņš var nepagūt uz podiņu, var netīšām nosmērēt apģērbu ēdienreizes laikā. Tāpēc labi, ja skapītī ir rezerves drēbes, kuras uzvilkt, lai atlikušo dienas daļu bērniņš varētu pavadīt tīrās drēbēs.
  • Ķemme un matu gumijas, matu sprādzes. No rīta mazās dāmas vecāki būs sasukājuši, taču pēc diendusas no rīta pītā bize var būt izjukusi, tāpēc, lai sakārtotu matus, noderēs ķemme, kā arī matu gumijas un sprādzes.
  • Dejošanas čībiņas. Bērnudārzā bērniem tiek nodrošinātas mūzikas, dejošanas, sporta nodarbības, kuru laikā ir nepieciešami speciāli apavi - dejošanas čības. Tās iegādājoties, pērc čībiņas, kas bērnam ir tieši laikā nevis izmēru par lielu, tā cenšoties ietaupīt un nopirkt apavus ar rezervi. Ja dejošanas čības nodarbībās kritīs nost no kājām, bērns nodarbībās nevarēs piedalīties pilnvērtīgi.
  • Apģērbs sportam - šortus un T-kreklu, kas paredzēts sporta nodabībām, ieteicams turēt atsevišķā maisiņā, lai tas nesajuktu ar pārējo skapītī esošo apģērbu un mazais zinātu, ka viņa sporta tērps ir maisiņā. Daudzos bērnudārzos grupiņas vienojas par vienādu sporta krekliņu izgatavošanu vienādā krāsā un ar bērna vārdiņu, kas bērnos nodarbībās rada lielāku disciplīnu un arī piederības sajūtu savai grupai kopīgos sporta pasākumos.
  • Autiņbiksītes - biksītes, ja mazulis vēl tikai apgūst podiņmācību. Izvēloties bērnam piemērotas autiņbiksītes, priekšroku dod tādām, kas ir ērti uzvelkamas un novelkamas. Tās ir viegli uzvelkamas arī bērniņam stāvot kājās un tām ir elastīgas sānu maliņas, kas nodrošinās bērnam kustību brīvību un komfortu visas dienas garumā.
  • Rezerves apakšbikses - ja mazulis apguvis podiņmācību un avārijas gadās vien retu reizi, drošības pēc tomēr skapītī vajadzētu turēt vismaz vienas rezerves apakšbikses, lai nepieciešamības gadījumā varētu nomainīt slapjās biksītes.
  • Maisiņš netīrajai veļai. Ja bērnam dārziņā gadījusies avārija, audzinātāja maisiņā varēs ielikt netīrās drēbītes, kuras mājās izmazgāt.
  • Salvetes. Rudens ir vilīgs laiks, kad iesnas var piezagties pavisam nemanāmi, tāpēc nodrošinies, lai bērnam skapītī būtu pašam savs iepakojums ar salvetēm. Izvēlies ērtāko risinājumu - mazos salvešu iepakojumus vai arī salvetes, kas iepakotas lielākā kastītē.
  • Mitrās salvetes. Bieži vien audzinātājas lūdz katram bērnam nodrošināt arī mitro salvešu iepakojumu, jo tās var noderēt, piemēram, zīmējot ar pirkstiņkrāsām vai radot mākslas darbiņus citā tehnikā. Ar mitrajām salvetēm rociņas var notīrīt ātri un vienkārši. Kādas salvetes izvēlēties? Priekšroku dod tādām, kuru sastāvā ir pēc iespējas vairāk ūdens. Piemēram, Huggies® mitrās salvetes ražotas no dabiskām šķiedrām un šķidruma sastāvā ir līdz pat 99% ūdens, kas ļaus ne tikai lieliski tīrīt, bet arī labi uzsūkt mitrumu. Katra paciņa ir viegli atverama un aizverama.

Lai gan bērnam, gan arī vecākiem un audzinātājai būtu vieglāk pārskatīt bērna skapīša saturu, izmanto lietu organizētāju, kuru var piekabināt pie skapīša durvīm iekšpusē - kabatiņās vari izvietot mazākās lietiņas, piemēram, ķemmi, matu gumijas un sprādzītes, kā arī salvetes, maiņas zeķītes un cimdiņus.

Uz āķīša skapītī kabiniet virsdrēbes, kā arī maisiņu ar sporta tērpu, savukārt augšējā plauktā lieciet rezerves drēbju komplektu.

Kādas drēbes izvēlēties bērnudārzam?

Lai bērns visu dienu dārziņā varētu pavadīt komfortabli, parūpējies, lai bērns būtu saģērbts ērtās un komfortablās drēbēs bez daudzām podziņām un citiem elementiem, kas varētu apgrūtināt apģērba uzvilkšanu un novilkšanu. Tas pats attiecas arī uz apaviem - tiem jābūt ērti uzvelkamiem, vēlams, ar klipšiem, lai bērns pats pēc iespējas ātrāk varētu apgūt pašapkalpošanās prasmes un iemācītos apģērbties.

Lai gan pašam bērnam, gan arī audzinātājai un jums, vecākiem, būtu vienkāršāk, apsver ideju izgatavot speciālas uzlīmes apģērbam - uz uzlīmēm var uzrakstīt bērna vārdiņu un tās apģērbam pielīmēt ar gludekļa palīdzību. Tā izvairīsieties no pazudušām lietām, jo atradējs zinās, kam tās pieder.

Mudini bērnu jau no pirmajām dienām bērnudārzā pašam parūpēties par kārtību skapītī, tā radinot viņu pie kārtības, ka katrai lietai jāatrodas savā vietā.