Ko ņemt vērā, gatavojoties ģimenes pirmajām velo sacensībām: iesaka Andris Kivičs

Ko ņemt vērā, gatavojoties ģimenes pirmajām velo sacensībām: iesaka Andris Kivičs

18. Aug 2016, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau šajā nedēļas nogalē, 21. augustā, Olainē otro gadu pēc kārtas norisināsies krāšņie Latvijas Velo svētki, kas ir piecu aizraujošu distanču riteņbraukšanas sacensības kā lieliem, tā arī maziem šī sporta veida entuziastiem. Līdzās pieredzējušiem velobraucējiem savus spēkus velo trasē svētdien apliecinās arī ģimenes ar bērniem no visas Latvijas, izbaudot kopā būšanas prieku un apliecinot savas komandas vienotību.

Kā viena no daudzajām ģimenēm gaidāmajos riteņbraukšanas svētkos piedalīsies arī Kiviču saime ar tēti Andri un mammu Madaru priekšgalā, kā arī divām meitiņām – četrus gadus veco Keitiju un trīs gadus veco Kimu, kuras tāpat kā vecāki jau no agras bērnības ir izteiktas aktīva dzīvesveida cienītājas.

Lai arī mūziķa ģimenei šīs būs pirmās riteņbraukšanas sacensības kopā ar bērniem, Andris ikdienā ir aizrautīgs dažādu sportisku aktivitāšu piekritējs un zina, ko nozīmē cīņasspars un uzvaras saldā garša, tāpēc, Olaines Velo svētkus gaidot, aicinājām viņu dalīties padomos, kā sagatavoties ģimenes pirmajām riteņbraukšanas sacensībām, lai 6km garo Ģimeņu distanci aizvadītu ar pozitīvām emocijām un smaidu uz lūpām.

 1.     Saģērb bērnus siltāk nekā ģērbies pats

Kiviču ģimene tuvākos un tālākos velobraucienos parasti dodas spontāni, taču, viņi atzīst, ka, neraugoties uz to, patīkamajam satraukumam un piedzīvojumu kārei nevajadzētu aizēnot brauciena praktisko pusi. Lai atpūtas laikā nenāktos lieki uztraukties par bērnu komfortu, ir svarīgi mazos braucējus jau laikus saģērbt pietiekoši silti, jo, sēžot krēsliņos, bērni brauciena laikā kustas daudz mazāk nekā pieaugušie, tāpēc var nosalt krietni ātrāk, ko no mīšanās slodzes uzkarsušie vecāki dažkārt pamana tikai novēloti.

 2.     Ņem vērā iespējamās bērnu kaprīzes

Lai gan lielākajai daļai bērnu patīk pievienoties vecāku aktivitātēm un būt nemitīgā kustībā, nedrīkst aizmirst, ka bērni tomēr paliek bērni, un jebkurš masu pasākums tiem var kļūt par iemeslu neparedzētam stresam un kaprīzēm, tāpēc Andris Kivičs vecākiem iesaka jau laikus bruņoties ar pacietību un lieki neuztraukties, ja bērni kļūst untumaini. Šīs emocijas viņiem pāries ātri vien, taču prieks un gandarījums par dalību pasākumā kopā ar ģimeni saglabāsies vēl ilgi.

 3.     Nepārvērtē bērna spēkus

Nav noslēpums, ka vecāki bieži vien vēlas piedalīties dažādos aktīvos pasākumos arī tad, kad bērni vēl ir pavisam mazi, un, lai nebūtu jāuztraucas, kam savu atvasi uzticēt, to parasti ņem līdzi, taču jāņem vērā, ka velobraukšanas sacensības gluži tāpat kā jebkurš cits lielāka vai mazāka mēroga notikums no bērna prasa lielu enerģiju un izturību, tāpēc Kiviču ģimene iesaka sacensībās nepiedalīties ar bērniem, kuri ir jaunāki par trīs gadiem. Šis ir vecums, kad bērni jau sāk apzināties apkārt notiekošos procesus, un līdz ar to arī pasākuma atmosfēra viņos raisa daudz vairāk pozitīvu emociju un atmiņu nekā jaunākā vecumā.

 

 4.     Izbaudi kopā būšanas prieku

Līdzīgi kā liela daļa sporta entuziastu arī mūziķis atzīst, ka jebkurās sacensībās piedalīties ir vieglāk vienam pašam nevis komandas vai ģimenes sastāvā, jo tad nav jārēķinās ne ar vienu citu un var braukt pēc iespējas ātrāk, neatlaidīgi cīnoties par uzvaru, taču ikvienās sacensībās, un jo sevišķi Velo svētkos, ne mazāk svarīgi ir arī izjust to īsto nozīmi, kas vislabāk izdodas tieši tuvāko cilvēku sabiedrībā. Tieši tāpēc Kiviči ikvienai ģimenei vēl kaut uz mirkli nedomāt par iegūto vietu un medaļām, bet gan izbaudīt kopā būšanu, taču, ja tomēr ir veselīga vēlme sevi apliecināt uz citu ģimeņu fona, vienmēr var piedomāt pie sava vizuālā tēla jeb komandas vienojošajiem elementiem, kas turklāt bieži vien palīdz iegūt arī jaukas balvas.

 5.     Atceries, ka kustībā ir spēks!

Andris Kivičs atzīst, ka nereti pat gada siltajos mēnešos ir grūti saņemties iziet ārā no mājām un nodoties aktīvai atpūtai, jo sevišķi tad, kad plānotajās aktivitātes tiek iesaistīti bērni un līdz ar to arī sagatavošanās darbu kļūst vairāk, taču šādos brīžos lieti noder padoms, ka labāk nožēlot izdarīto nekā neizdarīto, jo kustībā un aktīvā dzīvesveidā ir spēks, un šādas aktivitātes vienmēr sniedz 100% gandarījumu. Nobeigumā Andris apņemas kopīgus ģimenes izbraucienus plānot biežāk, un arī citiem iesaka nepalikt malā un ļauties aktīvās atpūtas šarmam, jau no bērnības radinot pie tā arī savas piedzīvojumu kārās atvases.

Sieviesuklubs.lv