Klāt ziema! Kādos gadījumos bērns nedrīkst doties laukā?

14. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni gaida ziemu, lai varētu laisties no kalna ragaviņās, doties pikoties un velt sniegavīru. Vaicājam pediatrei Lindai Libekai, vai doties laukā baudīt ziemas priekus drīkst arī tad, ja bērnu piemeklējis klepus, un kādos gadījumos tomēr labāk palikt mājās?

Svaigs gaiss ir nepieciešams ikvienam no mums, jo bez skābekļa mūsu organisma šūnas nespētu pilnvērtīgi darboties un pildīt savus uzdevumus. Vienlaikus atrašanās svaigā gaisā palīdz arī nostiprināt imunitāti un labāk darboties smadzenēm.

Došanās pastaigās laukā ir ne tikai svaigs gaiss, bet arī fiziskās aktivitātes. “Bērnam dienā vismaz stundu jāpavada fiziskās aktivitātēs. Dodoties ārā izskrieties, šo normu ir ļoti viegli izpildīt,” teic pediatre Linda Libeka.

Kā mazuli ģērbt pastaigām ziemas laikā?

Lai gan pēc vispārējā principa mazam bērnam jāģērbj par vienu apģērba kārtu vairāk nekā pieaugušajam, mūsdienās ir pieejams ļoti plašs un kvalitatīvu materiālu apģērbu klāsts, kas nodrošinās bērnam siltumu pastaigu laikā arī aukstākās dienās. Tomēr, dodoties pastaigās ziemas laikā, vecākiem pastāvīgi jāseko līdzi bērna pašsajūtai, uzraugot, vai mazulim nav par aukstu. “Lai pārbaudītu, vai bērnam nesalsts, jāpatausta mugura, skausts. Ja bērns ir sasvīdis, apstājoties viņam var kļūt auksti,” uzsver pediatre.

Vai laukā drīkst doties arī slimības laikā?

Pediatre Linda Libeka norāda, ka doties pastaigās bērns drīkst arī tad, ja viņam ir nelielas iesnas un/ vai klepus, taču pats bērniņš jūtas labi, jo svaigais gaiss palīdzēs stiprināt organismu un uzlabot imunitāti. “Vīrusi un baktērijas cirkulē tieši telpās, tāpēc ar nelielām saaukstēšanās pazīmēm, ja bērns jūtas labi, var doties laukā,” saka ārste, piebilstot, ka gadījumos, ja bērnam ir temperatūra vai slikta pašsajūta, ārā nevajadzētu doties.

Kad ir par aukstu?

Ja laukā gaisa temperatūra ir noslīdējusi līdz -25 grādu atzīmei, pediatre iesaka ārā nedoties, taču visos pārējos gadījumos, izvēloties atbilstošu apģērbu, bērni var doties laukā arī aukstā laikā. Vienlaikus jāatceras, ka aukstākajās ziemas dienās ārā pavadītais laiks būs īsāks, tāpat arī jāseko līdzi, vai bērnam nav par aukstu un viņš jūtas labi.