Kādus līdzekļus lietot elpceļu saslimšanu gadījumā?

20. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klepus un iesnas ir nelūgti pavadoņi no rudens līdz pat pavasarim, bet mazākos, kuri tikko sākuši apmeklēt bērnudārzu, šīs saslimšanas skar pat ļoti bieži. Tāpēc devāmies pie klīnikas Piramīda pediatres Sanitas Mitenbergas, lai uzzinātu, kā parūpēties, lai bērni un arī mēs paši tik bieži neslimotu ar elpceļu slimībām.

Speciāliste uzsver, ka visi vīrusi cilvēka organismā nonāk vai nu caur degunu, vai arī caur muti, tāpēc, lai nesaslimtu, ir svarīgi savlaicīgi domāt par profilaksi, lietojot augu valsts izcelsmes līdzekļus. Savukārt gadījumos, kad bērnam tikko parādās pirmie saslimšanas simptomi, augu izcelsmes līdzekļi jālieto pastiprinātā devā vai arī tā, kā tos nozīmējis ārsts.

Cīņā ar vīrusiem lieliski palīdz:

  • hialuronskābe, kas atjauno un mitrina gļotādu;
  • propoliss un laktoferīns, kas ir  dabīgie pretvīrusu un antibakteriālie līdzekļi;
  • piparmētru eļļa, eikalipta eļļa, kas atvieglos elpošanu caur degunu.

Pediatre norāda, ka mūsdienās ražotāju piedāvāto produktu klāsts ir plašs, tāpēc atliek vien izvēlēties piemērotāko un bērnam tīkamāko. Piemēram, lielākiem bērniem ir pieejami dažādi aerosola veida, taču mazākiem bērniem piemērotāki ir pilieni. S. Mitenberga: "Profilaksei iesaku uzpilināt uz rokas dažus pilienus līdzekļa, samitrināt tajā ausu kociņu un ar tā palīdzību līdzekli iesmērēt degunā, lai vīrusi neaizietu tālāk." Tāpat arī ir pieejamas dažādas smēres, kuras var smērēt gan degunā, gan zem deguna.

Lielākiem bērniem ārste rekomendē pie pidžamas pielīmēt speciālus plāksterus, kuri, pateicoties lavandai to sastāvā, palīdzēs uzlabot miega kvalitāti, bet piparmētra un eikalipts atvieglos elpošanu caur degunu. Mazākiem bērniņiem šos pašus plāksterus var līmēt pie gultas malas.

Kā vēl viena opcija, kuru bieži izvēlas vecāki, ir augu valsts izcelsmes sīrupi, kas palīdz atvieglot elpošanu, kā arī mīkstina klepu, lai bērns varētu ātrāk atklepoties. Sīrupu izvēles gadījumā ieteicams izvēlēties kādu, kas satur plūškoka ekstraktu, šaurlapu ceļtekas ekstraktu, melleņu sulu, priedes ekstraktu vai efejas ekstraktu.

Lūkojoties aptiekā pēc piemērotākā sīrupa, ārste iesaka izvēlēties tādus, kuri nesatur spirtu, lai nekairinātu bērniņa kuņģi, kā arī sekot līdzi tam, lai sīrups saturētu pēc iespējas mazāk cukura, jo daudziem bērniem mūsdienās ir alerģija. 

Pediatre Sanita Mitenberga  atgādina, ka gadījumos, ja iesnas netiek ārstētas, tās ļoti ātri aiziet tālāk uz plaušām. "Ņemot vērā, ka mazi bērni neprot ne kārtīgi atklepot, ne arī izšņaukt degunu, ir ļoti svarīgi ārstēt iesnas, lai slimība neaizietu tālāk, kā arī darīt visu, lai bērnam nesāktos klepus," bilst speciāliste. Viņa piebilst, ka gadījumā, kad iesnas attīstās tālāk, bērnam parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ir apgrūtināta elpošana vai attīstījies klepus, noteikti jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai nepieciešamības gadījumā izvēlētos citu terapiju.