Kad bērns vairs negulēs diendusu?

Kad bērns vairs negulēs diendusu?

29. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kādā vecumā aptuveni bērni pārstāj gulēt diendusu? Ko iesākt, ja bērns atsakās gulēt diendusu?” jautā Māmiņu Kluba māmiņa. Devāmies pēc atbildes pie miega speciālista Jura Svažas.

Lielākā daļa bērnu ap gada vecumu guļ 2 reizes dienā- vienu no rīta un otru- pēcpusdienā. Aptuveni 18 mēnešu vecumā bērni atsakās no rīta snaudas, tomēr pēcpusdienas gulēšana ir jāsaglabā vismaz līdz 4 gadu vecumam.

4 gadu vecumā aptuveni 50% bērnu joprojām guļ diendusu un lai  gan lielākā daļa (70%) pārstāj gulēt diendusu 5 gadu vecumā, trim bērniem no desmit, miedziņš ir nepieciešams.

Protams,arī šajā reizē attiecināt to pašu ieteikumu, ka ikviens bērns ir citāds, tomēr ir kāda kopīga iezīme visiem bērniem. „Tas, vai bērns gulēs diendusu, atkarīgs no miegā pavadītajām stundām naktī,” atklāj miega speciālists. „Pirmsskolas vecuma bērniem nepieciešamas 12-14 stundu miega diennaktī.”

Tātad tas, vai bērnam ir nepieciešama diendusa, ir pavisam vienkārši izrēķināms- ja bērns aiziet gulēt 8 vakarā un noguļ līdz 8 rītā, tad viņam patiešām, iespējams, miegs nav nepieciešams dienas laikā. Tomēr, ja šīs 12 stundas miega diennakts laikā nesanāk, diendusa var nākt tikai par labu.

Jāatzīst, ka kopējais miegā pavadītais ilgums nav vienīgais faktors. Jaunākiem bērniem ir grūtāk palikt nomodā ilgas stundas, tāpēc snauda pa dienu var būt tieši laikā.

Tik daudz par teoriju. Tagad, kad Tavs bērns aug lielāks, Tev būs grūtāk nolikt bērnu gulēt pusdienas miedziņam. Viņiem taču tik daudz kas jāizpēta un jāizzina šajā pasaulē- ka tikai kaut kas netiktu palaists garām!

Pāris ieteikumi, kas, iespējams, varētu palīdzēt mazulim iemigt dienas laikā:

-       Ja bērniņš ir mājās, ieteicams pusdienlaika miedziņu likt gulēt turpat,kur tiek gulēts nakts miegs, jo šī vieta bērnam asociējas ar miegu un ir liela iespējamība,ka mazais iemigs.

-       Ja bērns apmeklē bērnudārzu vai pieskatīšanas centru, arī mājās pieturies pie šī režīma, dodot gultā līdzi to pašu mīļmantiņu, ko bērnudārzā.

-       Izpēti bērna režīmu, kad viņš visbiežāk dodas pie miera pusdienlaikā- uzreiz pēc pusdienām vai stundiņu vēlāk. Tāpat kā pieaugušajiem, arī bērnam, ir dabisks dienas un gulēšanas ritms, tāpēc vēro, vēro un vēlreiz vēro, kad mazais izrāda noguruma pazīmes.

-       Ja mazais atsakās no diendusas pirms 4 gadu vecuma, iesakāms vismaz stundiņu dienā veltīt mierīgai atpūtai. Ja bērns nekādi nav pierunājams gulēt, iesaki,ka viņš var atpūsties, neguļot, taupot spēkus un enerģiju. Ļauj bērnam palasīt grāmatu, samazini istabā apgaismojumu un dodies laukā no istabas. 

Kādā vecumā Tavs mazais atteicās no diendusas? 

Māmiņu Klubs