Kā rīkoties, ja bērnu sakoduši insekti?

05. Jun 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir klāt un mājās tik skaistā laikā nosēdēt nav iespējams. Ģimenes bauda skaisto laiku, dodoties dabā. Nereti klāt arī nelūgti viesi – insekti. Kā pasargāt bērnus no to kodumiem?

Vasarās lielākās problēmas bērniem ir ādas nobrāzumi, kukaiņu kodumi, niezoši izsitumi un gan saules, gan sadzīves apdegumi.

Dermatologs Pauls Ozoliņš, vaicāts, kā pasargāt bērnu no insektu kodumiem, norāda, ka svarīgs ir apģērbs. Tam jānosedz ķermeņa ādu, lai insektam būtu grūtāk piekļūt. Ieteicams vilkt apģērbu divās plānās kārtās. “Galvā jābūt cepurītei un mazajiem, kas guļ ratiņos, kulbai jābūt pārklātai ar sietiņu, lai bērns varētu gulēt mierīgi,” stāsta P. Ozoliņš, piebilstot, ka profilaktiska rīcība ir vissvarīgākā.

Gadījumos, ja bērnu tomēr insekti sakoduši, ir jārīkojas ātri, jo kontakta rezultātā veidojas iekaisums. Sākumā tas var būt neliels un nepamanāms, taču ar laiku attīstīsies. “Tāpēc svarīgi šo vietu ātri dzesēt un mazināt iekaisumu. Var lietot aukstu ūdeni, taču tas būs mazāk efektīvi. Otrs risinājums – pirmās palīdzības sprejs,” ar padomu dalās dermatologs Pauls Ozoliņš, sakot, ka sprejs insekta koduma vietu atdzesēs, mazinās jutīgumu un niezi, kā arī ļaus iekaisumam nesasniegt kulmināciju.