Kā pareizi izšņaukt degunu?

Kā pareizi izšņaukt degunu?

10. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā mēs mēdzam šņaukt degunu? Dažkārt tik sirdīgi un no visa spēka, ka pārņem sajūta, ka daudz netrūkst līdz tam, lai pārplīstu galva. Tomēr speciālisti atgādina, ka tas ir jādara daudz, daudz saudzīgāk. Lūk, špikeris, kā pareizi šņaukt degunu un kā labāk nedarīt!

Svarīgi, lai izdalījumi neiekļūtu deguna dobumos un vidusausī, tāpēc, šņaucot degunu, vispareizāk ir aizspiest vienu nāsi un, elpojot caur muti, pūst viegliem, īsiem pūtieniem bez piepūles. Tāpat jārīkojas ar otru nāsi.

Šņaucot degunu, nedrīkst:

  • Izšņauk vienlaicīgi abas nāsis, jo pretējā gadījumā uz ausīm tiks vērsts papildu spiediens, kas var radīt risku infekcijai vieglāk nonākt vidusauss dobumā. Vienmēr atceries, ka deguns jāšņauc mierīgi - viena nāss pēc otras.
  • Šņaukt puņķus uz iekšu, jo tad tiek iešņaukta inficēta gļota, kas tālāk nonāk aizdegunē, tāpēc var tikt inficēta balsene un rīkle.
  • Pielietot spēku. Bieži vien pieaugušie degunu šņauc ar lielu spēku, kā rezultātā sekrēts ar visiem mikrobiem nonāk deguna blakusdobumos, izraisot blakusdobuma un vidusauss iekaisumu.

Ko darīt, sajūtot, ka iesnas tūlīt būs klāt?

Bieži vien jau dienu pirms parādījušās iesnas, var nojaust to tuvošanos, tāpēc sāc rīkoties jau savlaicīgi, piemēram, veic deguna skalošanu ar jūras ūdeni. Skalojot degunu, tiek likti šķēršļi iesnu attīstībai, jo pretējā gadījumā vīruss sāk vairoties un palielinās arī tūska.
Gadījumā, ja iesnas tomēr ņēmušas virsroku un vīruss ir spējis savairoties, ir svarīgi samazināt risku infekcijas nokļūšanai ausīs. Tāpēc brīdī, kad sākušās iesnas, ieteicams uzsākt deguna pilienu lietošanu, lai samazinātu tūsku un atvieglotu elpošanu.