Kā attīstās Tava bērna valodiņa? Piedalies pētījumā!

Kā attīstās Tava bērna valodiņa? Piedalies pētījumā!

23. Aug 2016, 08:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienmēr liels prieks ir dzirdēt bērna pirmos vārdiņus, un vēl lielāks prieks ir dzirdēt jau teikumiņus, kas veidojas pamazām. Dažkārt, mēs palīdzam tīšām bērna valodas attīstībā, lasot viņam priekšā, daudz sarunājoties, dziedot dziesmiņas vai skaitot skaitāmpantus. Bet - vēl taču veidojas arī bērniņa apslēptais vārdu krājums no visa tā, ko viņš dzird. Un kādā jaukā dienā - viņš dzirdēto sāk izrunāt! Tāpēc ne vienmēr ir pamats satraukumam, ja bērniņš ļoti maz runā, piemēram, triju gadu vecumā!

Bērnu valodas pētniekiem ļoti nepieciešama jūsu palīdzība, lai varētu noskaidrot, kā attīstās bērnu valoda!

Ja jums ir bērni vecumā no 8 līdz 16 un/vai no 17 līdz 36 mēnešiem, izbrīvējiet, lūdzu, laiku  un aizpildiet testu,  kas  atrodams vietnē cdi.lamba.lv!

  • Sadaļā „Reģistrācija” ierakstiet savu e-pasta adresi,
  • saņemiet piekļuves kodu, ierakstiet to sadaļā „Autorizācija”. Šī procedūra nodrošina pilnīgu anonimitāti – mums nebūs zināms ne jūsu uzvārds, ne adrese.

Aizpildiet bērna/u vecumam atbilstošo testu un iesniedziet sistēmā. Ja ģimenē ir vairāki bērni attiecīgajā vecumā, aizpildiet testu par katru bērnu. Testus iespējams pildīt pa daļām (sk. aptaujas instrukciju).  Ja bērniņš vēl maz runā, tas nekas – mums ļoti nepieciešama visa informācija. Ikviena atbilde ir svarīga, jo tad mēs varēsim sagatavot precīzāku aprakstu par to, kā bērni apgūst latviešu valodu ik mēnesi. Šis apraksts būs brīvi pieejams gan vecākiem, gan pedagogiem.

Plašāk par projektu LAMBA varat lasīt www.lamba.lv.

Cerot uz Jūsu atsaucību – projekta zinātniskā vadītāja Anna Vulāne.