Ārstējam iesnas lielākiem bērniem. PRAKSTISKI IETEIKUMI

Ārstējam iesnas lielākiem bērniem. PRAKSTISKI IETEIKUMI

26. Oct 2017, 10:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne tikai jaundzimušais, bet teju ikviens bērns rudenī piedzīvo saslimšanu ar iesnām. Pašiem mazākajiem šāda saslimšana ir īpaši bīstama , tāpēc praktiskos ieteikumus - kā ārstēt iesnas zīdainim vari atrast iepriekšējā rakstā. Šoreiz apsaktīsim - kādas ir iespējas tikt galā ar šo netīkamo saslimšanu nedaudz lielākiem bērniem, izmantojot vienkāršus un ikvienā mājā pieejamus līdzekļus un paņēmienus, kas neprasa lielus ieguldījumus. 

Pastaigas - saslimšana nav šķērslis, lai nedotos pastaigās. Vienīgi - parūpējieties par to, lai bērns esot ārā nesakarst, pārāk nesaskrienas, nesasvīst. Bet kopumā - svaigs gaiss vienmēr būs labāks dakteris, nekā palikšana mājās pie TV.

Svaigs gaiss - Pat ja saslimšanas laikā vecāki nevar rast laiku, lai dotos ar mazuli vai bērnu svaigā gaisā, telpu vēdināšana ir obligāta nepieciešamība. 

Mitrināts gaiss - parūpējieties, lai mājās nebūtu sauss gaiss. Ja ir iespēja, izmantojiet gaisa mitrinātājus, kas nopērkapi dažādos veikalos, tomēr - lieliski noderēs arī uz siltiem radiatoriem uzklāts mitrs dvielis. Skatieties - pie vajadzības, parūpējieties un samitriniet dvieli atkārtoti. 

Ķiploku krelles - šī tradicionālā metode var palīdzēt, ja ķiploku krellītes tiek piekarinātas netālu no mazuļa gultiņas. Jau lielākam bērniņam var piedāvāt kaklā karināmas ķiploku krelles.

Inhalators - moderno tehnoloģiju priekšrocības, draudzīgas dažādu vecumu bērniem. Dažādu veidu inhalatori var palīdzēt cīņā ar dažādām saslimšanām.  

Tvaiks - ja nav iespējas izmantot inhalatoru, šo pašu procedūru var aizstāt, tvaiku elpošanai izmantojot citas metodes. Tecinām vannā karstu ūdeni, bērns, sēžot blakus elpo silto un mitro gaisu. Noteikti - neatstājiet bērnu vienu. (No senās pūralādes - tvaiku elpošana virs katliņa ar uz galvas uzsegtu dvielīti gan derēs lielākiem bērniņiem, jo ir pietiekami bīstama un bērniņam ir risks gan pieskārties karstajam katlam, gan apdedzināties ar tvaiku)

Daudz šķidruma - Tāpat kā pavisam mazam bērniņam, arī lielākā vecumā bērnam ir neārtraukti jāuzņem šķidrums. Izdzeramo daudzumu var sadalīt daudzās mazākdās devās un visas dienas garumā starp ēdienreizēm piedāvāt. 

Sīpols un ķiploks - Lielākiem bērniem ķiploka un sīpola iekļaušana uzturā palīdzēs attīrīt degunu, tomēr - ņem vērā - nav vajadzības bērnam piedāvāt grauzt sīpolus kā abolus, vai ķiploku daiviņas kā uzkodas. Pietiks, ja mazās devās to pievienosies bērna uzturam, ja tas jau ir sācis ēst dārzeņus.

Kalanhojas sula - istabas augs, kuru var izmantot iesnu ārstēšanā -  tējkarote kalanhojas sulas, atšķaidīta ar ūdeni  vai eļļu (1:5) var piedāvāt  izdzert. Tīru auga sulu var pilināt degunā. Tik dariet to uzmanīgi, lai nav pārak daudz pavisam maziem deguniem.  Ņemiet vērā - pēc sulas iepilināšans degunā bērns var diezgan bieži un intensīvi sākt škaudīt. 

Smiltsērkšķu eļļa – to var pilināt gan degunā pret iesnām, gan kaklā, ja tas ir apsārtis. Lai pārliecinātos vai bērnam pret eļļu nav alerģiska reakcija, pirms tās pparbaudiet uz maza ādas laukumiņa, vienkārši uzpilinot. Ja nerodas apsārtums, pietūkums un nieze - droši varat to lietot. 

Kāju sildīšana - Ja esat noķēruši iesnas pašā to sākumā, bērnam pēc pārnākšanas mājas var izveidot siltu vannu, kurā  izsildīt kājas. Neļaujam ūdenim atdzist, sildīšanas laikā, lejam klāt arvien karstu ūdeni, bet nepārtraukti pārliecināmies - lai tas nav pa karstu. Kāju sildīšana paplašīna asinsvadus, tāpat - aktivē asinsriti un palīdz atvērties degunam. Pēc šādas kāju sildīšanas - obligāti bērnu silti saģērbiet vai sasedziet. 

SVARĪGI - Deguna aerosoli/medikamenti - šos līdzekļus izvēlamies tikai tad, kad ģimenes ārsts vai pediatrs Jums tos ir ieteicis. Nepiedāvajiet bērnam mājās atrodamos deguna aerosolus, kurus varbūt esat iegādājušās "kaut kad, savām vai citu ģimenes locekļu vajadzībām"

Kopā būšana un mīlestībā - to jau mēs zinām katra - esiet kopā ar savu bērniņu, laikā kamēr viņš slimo. Esiet pozitīvi un atbalstiet mazo. Mūsu noskaņojums un sajūtas ko nododam var gan palīdzēt izārstēties, gan likt justies bērniņam sliktāk - sajūtoties vainīgs par to, ka viņš vispār ir saslimis un tādā veidā izjaucis Jums ierasto dienas kārtību.