Īsa pamācība īstā Jāņu pasākuma atrašanā

Īsa pamācība īstā Jāņu pasākuma atrašanā

20. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sanākati, Jāņa bērni, līgo, līgo! Augsta kalna galiņāi, līgo! Šogad sanākšanas vieta būs vai teju katrā kalna galā, jo Jāņu svinību rīkotāji ir kārtīgi parūpējušies, lai svētki izdotos patiesi bagātīgi. Ugunskuri Jānu naktī tiks iedegti no Vecpiebalgas ezeriem līdz pat Kolkas raga smailei, katrs ar savu svētku garšu un smaržu. Kā lai starp tiem izvēlas savējo? Ja tāpat kā daudzi citi vēl ar ģimeni esi īsto Jāņu brīvdienu meklējumos, iesakām ielūkoties pasākumu sarakstā, ko piedāvā pasākumu platforma Kurp.es, jo pasākumu klāsts 21.-24. jūnijam tik tiešām ir plašs.

Tiem, kas vēlas tikt projām no Rīgas, nebūs problēmu atrast lustīgu zaļumballi kādā no Latvijas reģioniem. Kopā ar “Auļiem”, “DaGambu” un citiem populāriem mūziķiem kārtīgu šovu Jelgavas Pasta salā sarīkos TV3. Tikmēr ar īstu Līgo festivālu 3 dienu garumā priecēs Vecpiebalga pie gleznainā Alauksta ezera ar iestudējumu “Skroderdienas Silmačos” un zemenīgo grupu “Apvedceļš”. Bez “Skroderdienām Silmačos” neiztiks arī Talsi un Madona, bet jo īpaši Siguldas pilsdrupu estrāde, kas pēc tam tiks pārvērsta par zaļumballes deju placi. Tikpat lustīgi Jāņus pēc īstākajām latgaļu tradīcijām ieskandinās Rēzeknē, kur pēc Jāņuguns iedegšanas uzstāsies grupa “Galaktika”.

Ja kādam tomēr iet pie sirds kārtīga ļaužu burzma vai arī vienkārši Rēzekne un Vecpiebalga par tālu, tad iespējas kārtīgi nosvinēt ir arī galvaspilsētā. Tradicionālā ielīgošana krastmalā šogad solās būt ar lielu vērienu, nesmādējot tādus mūziķus kā “Labvēlīgais TIPS”, “Apvedceļš” un “Rahu The Fool”. Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs būs parūpējies par pasākumu tradicionālā stilā, tajā pašā laikā apvienojot to ar stand up komiķu uzstāšanos un dīdžejiem. Tikmēr piektdien Jāņus savlaicīgi ielīgot aicina Daugavas muzejs ar dančiem, kokļu spēli un dažādām darbnīcām. Tomēr Jāņu zāles un citus labumus vislabāk būs savlaicīgi iepirkt Kalnciema tirgū vai Doma laukumā.

Daudzi noteikti zinās teikt, ka īstie saulgrieži taču ir 21. jūnijā. Arī šajā datumā vairākās Latvijas vietās varēs piedzīvot īstus Saules godāšanas rituālus. Piemēram, ar dažādiem uguns rituāliem saulgrieži tiks aizvadīti Jaunpiebalgā, kur tik dedzināta uguns skulptūra, un Jūrkalnē, kur Saules ritu simboliski atzīmēs ar ugunsrata noripināšanu pa stāvkrastu. Īpaša uguns aizdegšana folkloras kopu pavadībā gaidāma arī Turaidā, kam sekos Jāņu nakts dziesmas un rīta Saules sagaidīšana. Tikmēr patiesi ģimeniskus un tradīcijām bagātus saulgriežus gan mazie, gan lielie varēs piedzīvot Rubeņu kalnu pļavās.

Tomēr ja danči un uguns rituāli neliekas pārāk unikāli, Jāņus iespējams nosvinēt arī alternatīvā veidā. Movement Spontaneous jau piektdien Kolkā uzsāks pārgājienu gar jūras piekrasti, cenšoties līdz Jāņu rītam sasniegt Ventspili. Jāņu nakti visticamāk nāksies pavadīt pie romantiska ugunskura ārpus civilizācijas. Ar Kārļa Kazāka mūziku un jūras šalkām saulgriežus atzīmēs Fonds 1836 Ģipkas pludmalē. Līdz ar pusnakti viņi iedegs vienu no ugunskuriem visapkārt Latvijai.

Kā jūtams, Līgo un saulgriežu nakts bez kārtīgas līgošanas neizpaliks un katrs sev un saviem tuvajiem spēs atrast ko sirdij tīkamu. Tomēr, ja vēl ar to nepietiek, starp zāļu vākšanu un cepamās gaļas gādāšanu ikviens var ieskatīties šeit: https://kurpes.lv/pasakumi/ligo,jani.