Vecāku fonds audzinātāju dāvanām

Vecāku fonds audzinātāju dāvanām

06. Dec 2017, 13:10 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Fonda nauda bērnudārzā audzinātāju dāvanām

Pavisam drīz jau posīsim savus bērnudārzniekus Ziemassvētku ballēm. Kostīmu gatavošana, satraukums par Ziemassvētku vecīti, par atnestajām dāvanām un iemācītajām svētku dziesmām un dzejoļiem. Mēs ik dienas varam būt priecīgas un pateicīgas par tiem cilvēkiem, kas ikdienā ir kopā ar mūsu bērniem. Ar audzinātājām un auklītēm, kas teju lielāko dienas daļu ir kopā ar mūsu bērniem.

Ziemassvētki ir dāvināšanas laiks un decembris ir tas mēnesis, kurā tiek plānoti dažādie izdevumi svētku svinēšanai – dāvanām svētku galdam, tālāku radu apciemošanai un arī bērnudārza audzinātāju sveikšanai. Vismaz mūsu bērnudārzā vecāki to dara un dara to labprāt.

Šobrīd Līna Grieta apmeklē pašvaldības bērnudārzu Jūrmalā un mūsu grupiņas vecāki, patiesi ir brīnišķīgs mammu un tētu kolektīvs, kuriem jautājums par dāvanu iegādi bērnudārza audzinātājām šķiet pašsaprotams un neapspriežams jautājums.

Katra gada sākumā, septembrī, vecāki ieskaita grupiņas fonda naudu, kas paredzēta dažādiem izdevumiem, kas saistīti ar dāvaniņu iegādi audzinātāju, auklīšu sveikšanu un kopīga svētku galda iegādei, svētkos un pasākumos, kas tiek svinēti grupiņā, savukārt decembrī katrs vecāks papildina grupiņas fonda naudas krājumus, lai sarūpētu kopīgas dāvanas. Visbiežāk audzinātājām tiek dāvinātas dāvanu kartes!

Mūsu grupiņā ir mamma, kas ir uzņēmusies visas rūpes par finansēm, vienmēr sagatavo atskaites par naudas izlietojumu un informē par fonda naudas atlikumu vai nepieciešamību to papildināt. 

Šovakar arī raidījumā Bez Tabu viena no raidījuma tēmām būs - Vai tiešām vecākiem piespiedu brīvprātīgi jāziedo nauda skolotājiem un auklītēm?iemaksāšanā. 

Protams, ka neviens neuzspiež naudas iemaksāšanu un ne reizi no bērnudārza vadības vai audzinātāju puses vismaz mums bērnudārzā nav izskanējuši aicinājumi kaut ko pirkt vai apmaksāt. Tā ir pilnīgi brīva, vecāku pašu iniciatīva.

Fonda naudas apjoms? Gadā domāju, tas nepārsniedz 30 – 40 eiro par vienu bērnu un man šķiet, ka tas ir absolūti adekvāti, ņemot vērā to milzīgo ieguldījumu, ko audzinātājas un auklītes sniedz mūsu bērniem. Tāpat – šāds darbs vairāk ir misijas darbs bērnudārza darbiniekiem, kuru alga nav rakstāma ar četrciparu skaitli.

Trīs bērnu mamma Elīna atklāj, ka viņi bērnudārzā ik gadu iemaksā naudiņu grupiņas fondā par abiem jaunākajiem bērniem, kas apmeklē bērnudārzu.

Fonda naudas apjoms – 2  eiro mēnesī par katru bērnu, kopā tas gadā sastāda uz vienu bērnu 25 eiro. No ģimenes budžeta par diviem bērniem gadā tas prasa 50 eiro.  Ņemot vērā, ka Elīnas bērni ir apmeklējuši arī privātos bērnudārzus, apzinās, ka šobrīd šie pakalpojumi ir valsts apmaksāti un viņa ir tikai PAR šādu iniciatīvu.

Elīna atklāj, ka pa šo naudu gada griezumā tiek iegādātas dažādas lietas, kuras vecāki uzskata par nepieciešamām. Dzimšanas, vārda dienu dāvanas, rotaļlietas, mitrās salvetes, krūzītes, dzeramais ūdens un citas lietas.

Es zinu, ka tas var būt neliels atbalsts un PALDIES no vecāku puses par to, ko viņas dara un ka rūpējas par mūsu bērniem. Arī viņām ir bērni, arī viņas grib svinēt svētkus, tāpēc Elīna uzskata, ka dāvanu kartes iegāde ir pareizā izvēle.

Paralēli tam, Elīna ik gadu sarūpē arī individuālas dāvanas savu bērnu audzinātājām un auklītēm.

“Ir ļoti žēl, ka ir vecāki, kuri to nesaprot” atzīst Elīna.

Divu dēlu mamma Diāna stāsta, ka visus gadus, kad bērni ir apmeklējuši bērnudārzu, fonda nauda tiek maksāta.

Katrā grupiņa sava summa, par ko vienojas vecāki un audzinātājas šādās sarunās un lēmumu pieņemšana nemaz neiesaistās. Diāna atbalsta šādu praksi un nekad nav prasījusi atskaiti par fonda nauda izlietojumu.

Par fonda naudas apjomu un izlietojumu vecāki vienmēr paši vienojas, arī par tās izlietojumu. Diāna atceras, ka ir bijusi arī saimniecības preču izdevumi, kurus bērnudārzs nodrošina, bet vecāki nolēmuši paši iegādāties papildus lietas, kuras uzskatījuši par nepieciešamām.

Dāvanu pirkšanu Diāna atbalsta, jo ja šāda iespēja nebūtu es pati ietu uz veikalu un meklētu dāvanu, tomēr šādā gadījumā es nevarētu iegādāties tik vērtīgu dāvanu, kas audzinātājai būtu noderīga. Vecāki ir vienojušies, ka audzinātājai dāvina 

“Fonda naudas maksāšanu atbalstu, ja mani apmierina audzinātājas vai auklītes darbs. Apsvērtu fonda naudas maksāšanu, ja audzinātājas man nepatiktu”

Apjoms, ko Diāna maksājusi ir atšķirīgs abām meitām. Vienai meitai šīs iemaksas ir bijušas 2 eiro mēnesī, kas gadā sastāda 20 eiro, otrai  5 eiro mēnesī. Kopumā no ģimenes budžeta iemaksa fonda naudā sastādījusi 70 eiro gadā.

Diāna uzskata ka “Tā ir katra vecāka brīva izvēle – darīt to vai nedarīt. Tas nedrīkst būt uzspiests.”

Divu bērnu mamma Ilze neuzskata, ka būtu nepieciešams iemaksāt papildus naudu vecāku fondā,

Viņasprāt, auklīte un audzinātāja par savu darbu saņem atalgojumu un viņai tāpat pašai esot jāiet un jāpelna nauda strādājot. Ilze atklāj, ka viņas bērna grupiņas vecāki gadā katrs iemaksājot ap 25 eiro, viņa no šīs naudas ir iemaksājusi tikai 5 eiro, kas novirzīti konkrētu kancelejas preču iegādei, ko vecāki lēmuši papildus iegādāties saviem bērniem.

“Par attieksmes problēmām no citu vecāku puses viņai nav nācis satraukties. Neviens neliek nojaust, ka es šīs iemaksas neveicu un tāpēc netiek mainīta attieksme pret manu bērnu.”

Vai Jūsu bērnudārzā ir Vecāku fonds, kurā iemaksājat naudu dažādiem pirkumiem? Un vai Jūsuprāt, audzinātājas un auklītes ir jāapsveic, iegādājoties tiem Ziemassvētku dāvanas no naudas, ko vecāki ir iemaksājuši fonda naudā. 

Māmiņuklubs.lv

foto:Pixabay.com

09. Dec 2017, 15:57

"Fonda naudas" neatbalstu. Protams, ja VISI KOPĀ dāvina kaut ko audzinātājām/auklītēm, tad tam var "samesties" - resp., konkrētam skaidram mērķim koknrētu, precīzu naudas summu. Pašai ir gadījies (skolā), ka klases "maka" turētājs aizdomīgas summas tērē lietām, kas acīmredzami maksā krietni lētāk (piem., kreppapīra rullis aprēķinos izmaksā ap 3€). Čekus, protams, uzrādīt negrib/nevar.
INDIVIDUĀLAS dāvanas audzinātājiem/auklītēm/direktoriem/apkopējām/skolotājiem/dakteriem.... neatbalstu un nosodu. Tā ir citu bērnu (cilvēku) pazemošana (citi varbūt nevar to atļauties) un nevienlīdzīgas attieksmes veidošana (tā audzinātāja, kas saņems dāvaniņu no bērna X, uzsmaidīs bērnam X, iespējams, saslavēs, ņems pie rociņas, utt. Savukārt, pret bērnu Y, kurš nebūs neko uzdāvinājis, nebūs 100% tieši tāda attieksme kā pret bērnu X).
Arī puķu dāvinātājus nesaprotu un neatbalstu. Uzskatu, ka tā ir citu bērnu pazemošana.

mamma88 mamma88 08. Dec 2017, 12:58

Viss ir tik brineskigi un jauki, passaprotami ja Tev ir nauda. Izlienot no savas komforta zonas ara, var apjaust skarbo realitati, ka daudzi vecaki knapi galus savelk kopa, tie ir karteji terini, cilveki nezin qr ko baros savus bernus rit utt.

06. Dec 2017, 21:53

Es arī piekrītu,ka ir jauki tādā veidā pateikties audzinātājām un auklīte, bet mums grupiņā neviens neiet tādās galējībās,lai dāvinātu dāvanas par lielām summām uzskatu,ka ja audzinātaja savu darbu dara ar sirdi viņa neko negaida, bet ja viņai uzdāvina kaut svecīti un končas viņa jūtās novērtēta!Mums tāda sveikšana grupiņā ir iegājusies tikai uz ziemassvētkiem.Šogad metāmies pa 5 euro tur ir iekļauta gan audzinātāju dāvana , gan auklītes,mūzikas un sporta skolotājas dāvana ,kā arī salatēva "īre".Domāju,ka mūsu grupiņas audzītes un auklīte būs priecīgas par to,ka viņas atcerās!Un esmu priecīga,ka mūsu grupiņas vecaki negrimst galējībās!

mamma27 mamma27 06. Dec 2017, 19:14

Mans viedoklis no mammas un noskolotājas puses

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 06. Dec 2017, 18:39

Mums šajā jomā ir liela un dažāda pieredze - ir bijis dārziņš, kur tikai Zsv dāvanām audzinātājām bija jāmetas pa 25eiro, ir dārziņš mazākajai meitiņai, kur fonda nauda gadā ir 10eiro un no šīs summas ir gan dāvanas audzinātājām, gan saimnieciskās lietas bērniem.
Liela daļa ir atkarīga no vecāku attieksmes - tiešām, tie, kuri uzskata, ka audzinātājas saņem par to algu un viņām nekas cits nepienākas, vai bez tā var iztikt... Ok, tā ir viņu brīva griba un izvēle. Taču, vai audzinātāja aprunājoties ar mammu, vai tēti par kreņķiem, vai ieteikumiem saņem algu ārpus darba laika? Vai audzinātājām būtu mājās jāgatavo dekorācijas svētkiem savā brīvajā laikā? Ir cilvēki, kuri savu darbu dara uz 150% un no sirds un, kādēļ, lai viņas nesaņemtu dāvanu kā pateicību par savu darbu, jo nav jau svarīgs dāvanas apjoms un summa.
Meitai skolā ir savādāk - audzinātāja pati ir ļoti atraktīva, aktīva, iesaka dažādus pasākumus, teātrus, ekskursijas, līdz ar to arī par to mēs maksājam, bet neviens nečīkst, jo saprot, ka bērniem tas patīk un ir ok. Piemēram, koncertlekcijas, Ziemassvētku eglīte klasei Dikļu pilī, liecību izsniegšana Skolēnu pilī ar eglīti... Tur summas sanāk lielākas, bet pretim ir ļoti daudz un mums pašiem vecākiem nav jālauza galva ar idejām, ko darīt, ieteikt. Arī audzinātāja par savu aktivitāti saņem pateicību no mums, vecākiem, dāvanu veidā.
Dēlam atkal savādāk - vecāki uz idejām ir kūtri, līdz ar to, ja kāds kaut ko ierosina, saaktivizējas ar naudas vākšanu un dāvanām arī ļoti operatīvi un ātri - ar domu "Vajag, daram..."
Manuprāt, skolotāji un audzinātāji ir sabaidīti ar šiem "Beztabu" utt., viņi pat baidās vecākiem kaut ko jautāt. Ja reiz mēs bērniem vēlamies, ko labāku, nekā pienākas no valsts, kādeļ, lai es par to nemaksātu? Veikalā taču ari ir baltmaize pa 30centiem un ir baltmaize par 2eiro... Man, piemēram, nebija nemaz žēl nopirkt par saviem līdzekļiem bērnudārzam audumu Ziemassvētku maisiņiem un bērnudārza šuvēja tos sašuva. Protams, var samierināties ar plastmasas maisiņiem "standartiem", bet, ja mēs vecāki vēlamies, ko labāku, skaistāku saviem bērniem, mēs to dodam. Prtams, ir ģimenes, kurās aug vairāki bērni, ir vientuļās mammas, kuras, labprāt, vēlētos, bet fiziski tas nav iespējams, jo naudiņa ir saplānota katrai dienai, tas jau ir cits jautājums, bet tādas parasti "čīkst" vismazāk. Esmu redzējusi, kā mammīte izkāpj no pēdējās sērijas BMW X6, kažokādas mētelī, bet fonda naudu 10eiro gadā samaksāt nevar, jo bērnudārzam ir jānodrošina viss pašiem... Arī audzinātājām jāpaliek 5-15min pēc darba laika beigām, jo viņa ir tikusi sastrēgumā un nokavējusi... Arī tā mēdz būt, bet katra paša vecāka ziņā ir tas, vai mēs to vēlamies, vai nevēlamies. Vai vēlamies, ko vairāk par valstī noteikto, vai vēlamies sirds siltumu viens no otra un atvērtību no abām pusēm, jo strādāt ar bērniem, nav nekāds vieglais darbs un tā ir milzīga atbildība.
Lai skaists svētku gaidīšanas laiks

lauvinja lauvinja 06. Dec 2017, 15:06

Man ir dalītas jūtas par visādām sveikšanām, īapši jau brīvprātīgi piespiedu kārtā visiem kopā. B/d laikā vecāki bija gana piezemēti un saprātīgi.

Kad jaunkundze bija sākumskolā - manas izjūtas kļuva neviennozīmīgas. Šajā skolā nav tāda kārtība, ka pārsvarā visu māca klases audzinātāja. Bez tam klases audzinātājai jaunkundze nepatika, tādas savstarpējas antipātijas. Kāpēc man būtu jāgādā dāvana klases audzinātājai? Protams, var apelēt pie tā, ka man gabals no tā nenokritīs un biznesā dāvanas tiek dāvinātas arī tāpēc, lai vismaz censtos noturēt labākas attiecības. Piedalījos un neškandalēju. Attiecības meitai ar klases audzinātāju bija ciešamas, bet nekad labas.

Šobrīd otrs bērns ir sākumskolā un ir sajūta, ka daļa ir pārņemti ar dāvināšanas māniju - dāvanu karte+ torte+baloni+puķes ikvienā klases audzinātājas jubilejā, ziemassvētkos un mācību gada nobeigumā. Ak jā, dāvanu karte reti aprobežojas ar pārdesmit eiro, tās mēdz būt 100 un vairāk. Šis jau sāk šķist mazliet pervesi.