Dienas režīma ievērošana palīdz stabilizēt bērna nervu sistēmu

21. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ievērojot dienas režīmu, bērnam ir vieglāk, jo nav satraukuma, stabilizējas nervu sistēma. Lai to īstenotu, ir jāiekārto diena tā, lai no rīta pieceltos bez steigas un vakaros ietu arī laicīgi gulēt. Vai jūsu ģimenē tas izdodas?

Rimi Bērniem eksperte veselības jautājumos Sanita Mitenberga skaidro, ka dienas režīms ietver dienas aktivitātes sākot jau no rīta tualetes. “Ja bērnu laicīgi pamodina, viņš ar lielāku prieku iet uz bērnudārzu vai arī skolu, bet ja tiek pamodināts pēdējā brīdī, satraukums rodas visai ģimenei,” skaidro speciāliste. Viņa norāda, ka, ievērojot dienas režīmu, bērnam ir vieglāk: “Stabilizējas nervu sistēma, nav satraukuma. Bērni, kuri jau zina, ka gulēt jāiet laicīgi, ka tagad būs ēst, nav tā saucamie hiperaktīvie bērni, kuri nesaprot, kas notiek, jo viņi jau zina, kas paredzēts plānā.”

Sanita Mitenberga atbalsta brokastu ēšanu mājās arī bērnudārzniekiem, neskatoties uz to, ka brokastis pieejamas arī pirmsskolas izglītības iestādē, jo ir svarīgi, lai mājās rīts iesāktos mierīgi un bērns zinātu, ka pēc brokastīm viņš dosies svaigā gaisā.

Protams, ja mazulis vēl tiek barots ar krūti, pirmajos mēnešos par režīmu runāt vēl grūti, jo bērns tiek barots pēc pieprasījumu, kuru nav iespējams ielikt režīma rāmjos.

Lieliski, ja bērniem līdz skolas vecumam dienas režīmā ietilpst arī pusdienas laiks. “Es neesmu par to, ka vajadzētu uzspiest gulēšanu, bet vajadzētu šajā laikā paredzēt atpūtu – palasīt grāmatu, pazīmēt –, jo ir nepieciešams arī atpūsties,” saka Rimi Bērniem eksperte veselības jautājumos. Savukārt pēc plkst. 20.00 jau laicīgi jāsāk gatavoties nakts mieram.

Runājot par bērna dienas režīmu, atceries, ka pieaugušie ir bērna spogulis. Ja vēlies bērnu pamācīt, pašiem pieaugušajiem jābūt piemēram, kas nozīmē, ka arī vecākiem laicīgi jāiet gulēt, agri jāceļas, jāēd brokastis kopā ar bērniem. “Ja mēs esam mierīgi pamodušies, arī bērni mierīgi iesāks rītu,” uzsver speciāliste, piebilstot, ka tad, ja bērnam būs izveidojies režīms, arī mammai un tētim būs vieglāk.

Protams, bērna dienas režīms atkarīgs no tā, vai bērns dodas uz bērnudārzu, vai arī nē.  Savukārt bērniem, kuri ir jau lielāki, pārnākot mājās no skolas vai treniņiem, vispirms jāizpilda mājas darbi un tikai tad var ķerties pie citām savām nodarbēm vai izklaidēm.