Bērnu drošība prasa visas sabiedrības iesaisti

Bērnu drošība prasa visas sabiedrības iesaisti

01. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Starptautiskajā bērnu tiesību aizsardzības dienā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) aicina ar īpašu vērību izturēties pret bērnu drošību.

Sākoties vasaras sezonai un mazinoties ārkārtējās situācijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem, var prognozēt, ka cilvēki īpaši aktīvi izmantos iespējas atpūsties un relaksēties. Tieši tāpat vasaras laikā nemainīgi aktuāls ir jautājums par bērnu pieskatīšanu. Vienmēr jāatceras, ka par bērna drošību un veselību atbildīgs ir pieaugušais, tādēļ visās situācijās rūpīgi jāizvērtē apstākļi, kādos atrodas nepilngadīgais, un jācenšas novērst visus iespējamos apdraudējumus.

“Šogad 1. jūniju, Starptautisko bērnu tiesību aizsardzības dienu, sagaidām pavisam savādākā gaisotnē, nekā tas bijis ierasts iepriekš. Joprojām saglabājas Covid – 19 pandēmijas radītie ierobežojumi, joprojām jāievēro distancēšanās un pastiprināti jārūpējas par savu un apkārtējo drošību. Tomēr dzīve turpinās.

Runājot par bērnu drošību, VBTAI aicina visu sabiedrību pievērst īpašu uzmanību bērnu fiziskajai drošībai. “Aktīvā atpūta, neizmantojot drošības līdzekļus, noved pie traumām. Diemžēl bērnu traumatisma ziņā Latvija joprojām ir starp nesekmīgo valstu saraksta līderiem, un tikai visa sabiedrība kopīgiem spēkiem var to mainīt – neesot vienaldzīgiem, nepaejot garām bērnam potenciāli bīstamā situācijā, palīdzot un atbalstot tos, kam tas nepieciešams”, uzsver V. Gorbunova.

Īpaši augstā riska zonā atrodas nepieskatīti bērni, kas uzturas pie ūdenstilpnēm. Tā kā ar noslīkšanas riskiem saistās daudzi sabiedrībā izplatīti mīti, VBTAI arī šogad ir uzsākusi sabiedrības informēšanas akciju, aicinot sabiedrību vasaras brīvlaikā pievērst lielāku uzmanību bērniem, īpaši ūdens tuvumā, tā mazinot noslīkšanas riskus. 

“Mēs esam mobilizējušies cīņai ar Covid - 19 un guvuši labus panākumus. Beidzot ir pienācis laiks tieši tāpat mobilizēties arī cīņā par bērnu drošību un veselību”, uzsver V. Gorbunova.