Bērns un teātris. Kuras izrādes apmeklēt? Ko no teātra mācīties?

Bērns un teātris. Kuras izrādes apmeklēt? Ko no teātra mācīties?

13. Sep 2016, 10:21 FejuFeja FejuFeja

Mūsu pirmais teātra apmeklējums bija ar Māmiņu kluba atbalstu, kad, pateicoties veiksmei kādā konkursā, laimējām ielūgumus ģimenei uz Leļļu teātri. Tobrīd mūsu dēlam bija aptuveni 1,5 gads, tāpēc pamatotas bija manas bažas par to, kā izvērtīsies mūsu kultūras pasākums. Tomēr izrāde par Neglīto pīlēnu, lai arī netika noskatīta līdz galam, dēlam ļoti patika. Ņemot vērā, ka tik mazs ķipars vēl ilgu laiku nevar uz vietas nosēdēt, tad, iztērējis visu savu pacietību pirmajā cēlienā, otrajā cēlienā dēls sāka dīdīties un vēlējās kustēties, tādēļ devāmies projām.

Kopš tās reizes apmeklētas neskaitāmas izrādes un kopā ar vīru pat sākām pētīt, kuras no teātra repertuārā esošajām izrādēm vēl neesam noskatījušies.

Šajā nedēļas nogalē devāmies uz izrādi par Sarkangalvīti un vilku. Dēlam jau iepriekš biju stāstījusi, ka izrādē būs meitenīte un vilks, kas gribēs viņu apēst, tāpēc vēl jo lielāka bija bērna interese par to, kas notiks tālāk.

Jāteic, ka tikai pirmais teātra apmeklējums mums beidzās ar līdz galam nenoskatītu izrādi, jo visās turpmākajās reizēs, jau izdzirdot pirmo zvanu, kas aicina uz izrādi, bērns teju vai sastingst savā vietā, jo tūlīt, tūlīt sāksies izrāde. Un vēl jo lielākas ir viņa dusmas, ja pārējie bērni dīdās, čalo un traucē viņam baudīt kultūru.

Mazās zāles specifika ir, ka vietas nav numurētas, un pirmās rindas pienākas bērniem. Iepriekšējās izrādēs, kas norisinājušās mazajās zālēs, esmu sēdējusi blakus dēlam pirmajā rindā, taču šoreiz puika teica, ka sēdēs viens pats, mamma blakus nav vajadzīga. Un milzīgs ir mans prieks par viņa pacietību un izturību, nosēžot visu izrādi vienam pašam, bez vecākiem blakus, un ar milzīgu uzmanību vērojot izrādē notiekošo.

Pēc izrādes Sarkangalvīte un vilks dēlam, protams, radās, vairāki jautājumi, kas ir tikai loģiski. Piemēram, kāpēc tam vilkam uzšķērda vēderu, kāpēc viņš tā darīja – apēda omīti un meitenīti? Un par to man tikai prieks, jo jautājumi nozīmē, ka viņš ir sekojis līdzi izrādei un cenšas pēc tam stāstu analizēt. Protams, pāri visam bija arī jautājums, kāpēc citi bērni izrādes laikā skaidrīja apkārt, jo tas viņam esot traucējis. Norunājām vien, ka šie bērni vēl noteikti nav iemācījušies teātrī uzvesties.

Dalies pieredzē, kura izrāde bērniem noteikti ir jāredz? Kādas atziņas guvuši Tavi bērni pēc teātra apmeklējuma?

13. Sep 2016, 20:47

Mums arī ļoti patīk teatris. Man personīgi patika vislabak "Kur ņemt vienu apkampienu?" Sirsnīgs stasts un man pat bija par ko pasmieties. Kā arī "Lellīte Lolīte" izrādes par īstām vērtībām un ar patīkamu pēcgaršu.

mamma27 mamma27 13. Sep 2016, 13:36

Koncertcikls tiešām ir ļoti feins. Vedu savējo no diviem gadiem, sēdēja muti atplētis un skatījās😀
Par leļļu teātri- jāskatās kādam vecumam pare'dzētas izrādes,jo nav jēga vest lielākos uz mazo bērnu izrādēm un otrādi!

FejuFeja FejuFeja 13. Sep 2016, 10:57 lauvinja

Paldies Tev par ieteikumu? Domāju, ka dēlam koncertcikls patiktu 😀

lauvinja lauvinja 13. Sep 2016, 10:49

Izrādes leļļu teātrī tiešām ri atbilstošas vecumam, bet uz mazo zāli pārtraucām diezgan ātri iet, jo bieži vien tur ir daudz mazu bērnu, kuru vecumam izrāde nav piemērota, tāpēc dīdās un rada papildus troksni.

Lielajā zālē ir labāk. 😀

Ar laiku var paskatīties izrādes Dailes teātri, Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā, operā. Izvērtējot izrādes un vecumu.

No sirds varu ieteikt koncertu cikllu Patiešām maziņiem http://www.latvijaskoncerti.lv/lv/youth/preschool .

Un uz Ziemassvētkiem aizdoties uz Rīgas skolēnu pils teātra izrādēm.