Bērns un dators mūsmājās!

Bērns un dators mūsmājās!

04. Mar 2013, 10:31 liigad liigad

 Tēma bērns un dators pēdējās nedēļās man kļuvusi ļoti aktuāla. Bērnam nu jau ir 2 gadi un 6mēneši, līdz ar to viņš ir ļoti aktīvs un tā kā vēl līdz bērnudārzam ir jāgaida, tad dators ir bērna ikdienas sastāvdaļa ne tikai tiešā, bet arī netiešā veidā.

Tā kā par šo jautājumu ir dažādi viedokļi gan negatīvi, ka tik mazam bērnam tas jāaizliedz, bērns neko no tā neiemācās un vēl bonusā sabojā acis. Un protams ir arī pozitīvie viedokļi, ka dators viecina bērna attīstību un viecina jaunu iemaņu apgūšanu.

 

Es mana nostāja šajā jautājumā ir, visu ar mēru var, tad tas tik tiešām palīdz bērnam attīstīties. Jo jau šobrīd redzu, ka roku koordinācija mazajam attīstītās un arī atmiņa tiek labi trenēta. 

Sākumā bērna “draudzība” ar datoru bija vienkārši skatoties latviešu multenītes un interesantas filmas internetā. Bet tā kā mums visu dienu ir ieslēgts dators un bērna tētis saistībā ar darbu pie tā jāpavada kāds laiks un arī atpūta reizēm noteik pie datora, piemēram, spēlējot braukšanas simulatorus. Līdz ar to bērns visu laiku ievēro, ko tad dara tētis pie datora. Arī mani, kad sēžu pie datora, bērns cītīgi vēro un šķiet iegaumē visas manas darbības.

 

Tagad esam nonākuši pie situācijas, kad bērnu datorā vairs neinteresē multenes, bet piemēram zīmēšana Paint, vai braukšanas simulatoru spēlēšana tā pat kā tētim. Jāpiebilst, ka optimālais laiks, ko bērns dienā pavada pie datora ir 30 min, jo ilgāk uzmanību šai lietai nespēj koncentrēt un manuprāt ilgāt nemaz nav nepieceišams pavadīt laiku pie datora.

Jāsaka, ka Lauris pats ļoti labi saprot, ka pie datora nevar pavadīt ilgu laiku un nekad man nav nācies aizrādīt, ka pie datora tiek pavadīts ilgāks laiks. 

Bērns datoru vienkāršām darbībām atvērt aizvērt internetu, ieslēgt izslēgt spēles ir apguva ļoti ātri tikai vērojot mūs- vecākus.

 

Ņemot vērā, ka šobrīd apgūstam ciparus un burtus domāju, ka šo laiku pie datora bērns varētu pavadīt vēl lietderīgāk nekā tikai spēlējot simulatorus un zīmējot Paint.

 

Varbūt varat ieteikt kādas spēles datorā bērna attīstībai? Piemēram, burtu un ciparu apguvei?

Vai, jūsprāt, vispār tik maziem bērniem jāatļauj sēdēt pie datora?