Atklāts noslēpums,kur paliek izkritušie bērnu zobiņi

19. Jan 2016, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs ar lielu nepacietību gaidām laiku, kad mazulītim izaugs pirmais zobiņš. Kādam ātrāk, citam vēlāk, taču zobiņi aptuveni piecu, sešu mēnešu vecumā sāk vērties kā pērlītes diedziņā. Nākamā gaidīšana jau ir citādāka un tur lielāks gaidītājs ir pats bērns, proti, aptuveni piecu, sešu gadu vecumā bērniem sāk izkrist piena zobiņi, lai vietā augtu stiprie kaula zobi.

Taču ne jau kaula zobiņi ir tie, kurus tik ļoti gaida bērni, mazie gaida to brīnumaino radībiņu, kura ieradīsies pēc zobiņa.

Konsultē Irita Vimba, Latvijas folkloras biedrības mārketinga vadītāja.

"Tad, kad ir izkritis zobiņš, tad viņu agrāk paņēma, aizgāja pie krāsns, pagrieza muguru un meta uz krāsns vai aizkrāsnē, tad teica "Pelīt, ņem manu zobiņu, dod vietā kaula zobu!" vai "Še tev, Circen, piena zobs, dod man kaula zobu" vai citreiz teica, lai dod dzelzs zobu," par tradīcijām stāsta Irita Vimba.

Visiem šiem rituāiem reiz bijusi sava nozīme, tie tika veikti ar īpašu domu.

Pēc folkoras ticējumiem, ja ziedoja pelītei, tad gribēja, lai zobi ir stipri kā pelītei; ja ziedoja, piesaucot circeni, to asociē ar laimes nesēju,kas ir svarīga cilvēka dzīvē. Ja uzmeta krāsnij,tad gribēja, lai zobi ir tik plati, stingri un noturīgi kā krāsns.

Mūsu kaimiņzemē Lietuvā pēc zobiņa kādreiz ieradās pelīte, kura atnes monētiņu, lai jaunais zobiņš, kurš izaugs izkritušā vietā, būtu tik stiprs kā dzelzs. Mūsu senči rituālus uztvēra ļoti nopietni, ne velti tie ir saglabājušies arī līdz mūsdienām.

"Ne tikai veicot šo rituālu šis zobs uzreiz parādījās, bet teica, ja to izdarīs tad pēc 2 nedēļām parādīsies jaunais zobs, ja neizdarīs, var būt visādi – var parādīties, var neparādīties," atklāj folkloras pazinēja Irita Vimba. "Vēl bija tik gudri, ka to vietu, kad zobiņš izkrita smērēja ar medu un gāja pirtī, lai organisms varētu būt gatavs jaunā zobiņa iznākšanai."

Laikam ejot, mēs esam pieņēmuši arī citu tautu tradīcijas, jo visai bieži tad, kad mūsu bērnam izkrīt kāds zobiņš, mazos apciemo zobu feja, kura paņemot zobiņu, vietā atstāj dāvaniņu vai naudiņu.

Kādā secībā zobiņi izkrīt?

Ir noteikta secībā, kādā piena zobiņiem ir jāizkrīt, vispirms izkrīt pirmie apakšējie zobiņi, tad pirmie augšējie. Ļoti svarīgi zobiņiem ļaut pašiem izkrist, lai netraumētu pastāvīgo zobiņu, kurš gatavojas izšķilties. Tāpat jāatceras, ka pastāvīgie zobi ir lielāki par piena zobiem, tāpēc tiem bērniņiem, kuriem bijušas spraugas starp piena zobiņiem, nevajadzētu būt raizēm par to, ka visiem kaula zobiem nepietiks vieta. Ja vietas tomēr nebūs gana, to noteikti pamanīs zobārsts. Ja dosimies kopā ar savu bērnu vizītē pie zobārsta divas reizes gadā, tad noteikti neko nepalaidīsim garām. 

Bērniņam sasniedzot 3 gadu vecumu noteikti saņemsim ģimenes ārsta ieteikumu doties pie zobārsta, kāds to paveic jau krietni agrāk, lai pārliecinātos, vai ar bērniņa sakodienu viss ir kārtībā. Tāpat ir jārūpējas par mazo zobiņu higiēnu. Tas vai bērniem patiks tīrīt zobiņus, ir atkarīgs no mums – māmiņām un tētiem, jo zobu tīrīšana ir pieradums, kurš jāveido ģimenē.

Kad bērnam izkritis piena zobiņš, pastāvīgo zobiņu varam gaidīt tuvākā mēneša vai divu mēnešu laikā. Pavisam bērniem ir 20 piena zobiņi, kurus līdz aptuveni divpadsmit, trīspadsmit gadu vecumam nomainīs 28 pastāvīgie zobi. Atlikušie četri gudrības zobi šķilsies vēlāk, lai gan ir gadījumi, kad tie tā arī nekad neparādās. 

Ja bērni rūpēsies par saviem zobiņiem, tad arī pelītei vai zobu fejai būs lielāks prieks ierasties pēc izkritušajie zobiņiem.

"Katrā rituālā ir zināma taisnība, ja to veic, tad vari kaut ko sagaidīt, ticība ir svarīga lieta, kamēr mēs ticēsim, tikmēr mēs pastāvēsim," nosaka Irita Vimba.

Lai kāds arī būtu stāsts par to, kurš īsti aiznes mazos zobiņus, tas ļauj bērniem ticēt brīnumiem un kas zina, varbūt brīnumi patiesi sāks notikt.

Māmiņu Klubs