"Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards"

"Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards"

26. Sep 2012, 12:35 lauvinja lauvinja

Labklājības ministrija ir laidusi klajā izglītojošus materiālus pirmsskolai par dzimumu lomām un dzimumu lomu maiņu "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" , kuras jau ir izsaukušas asu nosodījumu no dažādām nevalstiskajām organizācijām. Virsraksti interneta mēdijos skaļi brēkā par dzimumu maiņu un nabaga bērnu prātu iespaidošanu nez kādā virzienā.

Palasīju rakstiņus netā un paklausījos ziņas, pārņēma šausmas – uz tagad šīs trakās idejas par dzimuma maiņu stāstīs manam bērnam bērnu dārzā! Gandrīz vai jāņem bomis un jāiet ieviest kārtību! Tomēr pirms iet cīņā, nolēmu apskatīt pašu materiālu.

Izlasīju izstrādātos materiālus un nesapratu par ko tāds nenormāls sašutums no nevalstisko organizāciju puses! Sajūta, ka esam Latvijā atgriezušies pie patriarhāta un viduslaikiem – tā teikt sievietei piederas šrubīt māju, gatavot ēst, audzināt bērnus un appuišot vīru, kad šis atnāk mājās un paģēr, ka viņa pienākums ir TV, čības un dīvāns. Katra apzinīga pilsoņa pienākums ir atņemt puikam leļļu ratus, neļaut mazgāt traukus un slaucīt istabu, jo šīs aktivitātes pieder meitenēm, bet meitenes nedrīkst spēlēties ar rotaļu mašīnām un nedod dievs iedomāties, ka drīkst uzkāpt rotaļlaukuma pašā augšā – jo tas piedien tikai puikām.

"Nav vienas galīgās patiesības par to, kādiem jābūt zēniem un kādām - meitenēm. Šādu patiesību ir daudz, un tās ir mainīgas," pausts materiālā.

Nevalstiskās organizācijas uzskata, ka "Šāds apgalvojums neatbilst dabas likumiem par vīrišķību un sievišķību, kā arī ir klajā pretrunā ar Latvijas sabiedrības interesēm. Mēs vēlamies redzēt mūsu tautā veiksmīgas un kuplas ģimenes, kuras veido vīrišķīgi, atbildīgi vīri un sievišķīgas sievietes. Šādi pasākumi rada sabiedrības šķelšanos un ir pretrunā ar demokrātiju."

Vai tiešām vīrietis, kurš mazgā traukus un gatavo mājās ēst uzreiz ir pieskaitāms pie tiem, kuri metīsies taisīt dzimumu maiņas operāciju? Vai kaut kādā veidā tas ir pretrunā ar sabiedrības interesēm? Un vai vīrišķīgs vīrietis ir tikai tas, kurš mājas soli uztic sievietei?

Grāmatiņas ir pieejamas arī elektroniski Labklājības ministrijas mājas lapā