Vasara ir sākusies! Dodamies skrituļot!

Vasara ir sākusies! Dodamies skrituļot!

11. Apr 2011, 11:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kad mēs pēc iespējas vairāk laika vēlamies pavadīt svaigā gaisā un aktīvi darboties. Viena no aktivitātēm varētu būt braukšana ar skrituļslidām. Noteikti rodas jautājums – vai mans bērns tam jau ir gatavs?

 

„Tad, kad bērns tikko iemācījies staigāt, nevajadzētu viņam likt slidot, jo bērnam jāsajūtas stabilam uz savām kājām pirms mēs uzliekam viņus uz riteņiem,” iesaka sporta kluba „Reflex” vadītāja Solvita Dreimane. „Optimālais laiks varētu būt 4 gadi.” 

 

Ja mazajam ir interese un viņš vēlas skrituļot, mums ir jāsagādā viss nepieciešamais ekipējums, lai bērniņš būtu pasargāts.

 

Tā kā skrituļošanas virsma nav gluda, bērns, iebraucot bedrē, var krist. Un kā atzīst BKUS Ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons, visbiežāk tiek traumēta tieši galva ar vieglākām vai smagākām traumām. Viņš iesaka: „Vienmēr ir jābūt galvā droši aizsargķiverei un aizsargiem uz ceļiem un locītavām.”

 

Tam piekrīt arī Solvita Dreimane, kura papildina teikto: „Nevajadzētu slidot ar krekliņiem bez piedurknēm, jo apģērbs  tomēr pasargā. Pašā sākumā es iesaku vilkt džinsu bikses kājās, jo šāds audums ir izturīgāks un pat tad, ja gadīsies nedaudz pašļūkt pa asfaltu, tik ātri nebūs cauras bikses un līdz ādai tas netiks.”

 

Izvēloties skrituļslidas, jāskatās, lai zābaks būtu stingrs, no plastmasas un lai tas atrastos virs potītēm, lai var stingri nofiksēt visu kāju.

 

Mēs nereti pārvērtējam savas spējas un šķiet, ka ar bērnu nekas nevar notikt, ja esam līdzās, taču tā nebūt nav, ekipējumam ir liela nozīme, tāpēc nereti pašiem mazākajiem biksēs tiek ielikts neliels spilventiņš, lai kritiens uz dibena nebūtu tik smags.

 

Ir rūpīgi jāizvēlas vieta, kur apgūt skrituļošanu, tā noteikti nedrīkst būt iela, kur brauc automašīnas. Vēlams, lai virsmas segums, pa kuru bērns slido, ir gluds, bez bedrēm. Vecāki arī atzīst, ka ir lietderīgi bērnu kādu reizi aizvest uz sporta klubu, lai viņš iemācītos pareizi skrituļot.

 

Speciālisti apgalvo, ka skrituļslidošana attīsta bērna koordinācijas un līdzsvara sajūtu., ļoti pozitīvi iedarbojas uz augšstilbu, dibena, muguras, vēdera un krūšu muskulatūru. Skrituļslidošana pat ir labāka, nekā skriešana, jo mazāk noslogo kāju locītavas. Vienmērīgas kustības uz skrituļslidām nostabilizē elpošanu un sirdsdarbību. Mācīties skrituļot nekad nav par vēlu. Noteikti pirmajā nodarbībā nav jātraucas no kalna lielā ātrumā, taču pamazām apgūstot pamatprincipus šo nodarbi ir iespējams no sirds iemīlēt.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

***

Pastāsti, kā mazais mācās skrituļot, iesūtot ziņu šeit!