Pašvaldība auklītes nealgos

Pašvaldība auklītes nealgos

03. Aug 2010, 19:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diena: Pašvaldība auklītes nealgos


Vecāki nemierā ar lēmumu nemaksāt "bērnudārza pabalstus"


"Vai tad brīvas vietas dārziņos būs tajā pašā dienā, kad atņems pabalstu?" skeptiska pret Rīgas domes plāniem nākamajā gadā neizmaksāt 50 latus ik mēnesi vecākiem, kuru bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzos, bet novirzīt naudu jaunu grupiņu atvēršanai, ir organizācijas Māmiņu klubs vadītāja Sandija Salaka. Izglītības, kultūras un sporta departaments sola papildu vietas tikai septembrī, taču pabalsts jau tagad daudzām ģimenēm veido nozīmīgu ienākumu daļu. "Vecākos ir jūtama liela vilšanās domē, jo pirms vēlēšanām daudzi politiķi teica, ka rūpēsies par šo auditoriju," teic S.Salaka.


Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) vecāku protesti nav saprotami, jo palīdzība netiek likvidēta, bet novirzīta citam mērķim. "Ja viņiem ir vajadzīgas vietas bērnudārzos, tad tas būs risinājums. Nebūs nepieciešamība meklēt auklītes," saka viņa preses sekretāre Anna Kononova un piebilst, ka ar pabalstu maksāšanu problēmu nevar atrisināt.


Labumu no papildu vietu atvēršanas gan izjutīs krietni mazāk ģimeņu, nekā pašlaik saņem pabalstu 50 latu apmērā auklītes algošanai vai samaksai par privāto bērnudārzu. Šajā gadā tie ir ap 6000 bērnu vecāki. Salīdzinot ar 2006.gadu, viņu skaits ir desmitkāršojies. Jaunizveidotā Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis teic, ka mēnesī pabalsta izmaksai nepieciešami 287 000 latu, bet triju gadu laikā vajadzēšot desmit miljonus. Tādēļ pašvaldībā izveidotā darba grupa secinājusi, ka lietderīgāk ir šos līdzekļus ieguldīt jaunu bērnudārza grupu atvēršanā. Nākamgad tādējādi varētu nodrošināt vietas vēl 776 bērniem.


G.Helmanis uzskata, ka tas būtu labs sasniegums, jo patiesā rinda uz vietu bērnudārzā nav tik liela, kā rāda statistika. Pieprasījumu "uzpūš" tas, ka daudzi vecāki no dažādām Latvijas vietām deklarē savu dzīvesvietu Rīgā, lai saņemtu pabalstu, un, nonākot izvēles priekšā, labprātāk saņem naudu, nevis vietu pirmsskolas izglītības iestādē.


"Lai arī šādi gadījumi ir, tas nav attiecināms uz visiem vecākiem," G.Helmanim iebilst S.Salaka. Viņa pārmet, ka tā vietā, lai ar vecākiem runātu par šo jautājumu, viņiem pabalsts tiek atņemts pavisam, neizskaidrojot, kas būs tā vietā.

Pret pabalsta samazināšanu iebilst opozīcija. "Laikā, kad dramatiski pieaug bezdarbs, ģimenēm ar bērniem svarīgs katrs iespējamais atbalsts. Mūsuprāt, labi iesāktie darbi ir jāturpina, maksimāli racionāli izmantojot pieejamos līdzekļus," saka deputāte Baiba Brigmane (JL). Viņas ierosinājumu piešķirt pabalstiem 1,9 miljonus latu, kas ļautu to izmaksāt 30 latu apmērā, domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vairākums noraidīja.

 

Matīss Arnicāns
Diena

20.11.2009

20. Nov 2009, 11:09

ja būs 776 vietas bērniem, tad vecāki slaistīsies pa māju, jo darba tāpat nav....