Kādi ir privāto un valsts bērnudārzu plusi un mīnusi?

Kādi ir privāto un valsts bērnudārzu plusi un mīnusi?

19. Feb 2010, 18:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no pirmajām, nozīmīgajām izvēlēm, kuru vecākiem ir jāpieņem attiecībā uz savu bērnu, ir bērnudārza izvēle. Lai gan – plašas izvēles iespējas nav, pareizāk sakot, var izvēlēties tikai starp divām alternatīvām: privāto un valsts bērnudārzu.

Par valsts bērnudārzu pārsvarā vecāku, kuri paši ir apmeklējuši dārziņu, spriedums ir skaidrs, patapināts no savas pieredzes. Privātie bērnudārzi gan joprojām ir apvīti ar nelielu noslēpumu dvesmu un šķiet krietnu pakāpi labāki par valsts dārziņiem. Tomēr, vai tā tiešām ir?

 

Pirmais mīnuss, ko nosauks jebkurš vecāks, runājot par valsts dārziņu, tās ir rindas! Vietu trūkst, grupiņas ir pārpildītas, rindā jāstājas, tikko bērns ir piedzimis, un tas vēl negarantē, ka bērnudārzā tiešām vieta būs. Paši dārziņu vadītāji mudina vecākus pieteikt bērnus vairākos mikrorajona bērnudārzos ar cerību, ka gan jau kādā tiks.


Neskatoties uz šiem diviem trūkumiem, pieprasījums pēc abu veidu bērnudārziem ir milzīgs. Mācību programmas valsts un privātajos bērnudārzos ir apmēram vienādas, tātad – kur slēpjas lielākie plusi un mīnusi?

Par labu privātajam bērnudārzam “runā” bieži vien jaunas, izremontētas telpas, jaunu, attīstošu rotaļlietu klāsts, neliels bērnu skaits grupiņās,līdz ar to individuala pieeja bērnam, jaunas, smaidīgas audzinātājas, netradicionālo pedagoģisko metožu pielietošana ( Valdorfa, Monesori), interesantas papildus nodarbības un piemēram, iespēja mācīties angļu valodu, kā arī bērnu iespēja piedalīties ikdienas darbiņos, kā ēst gatavošanā.

Toties kā mīnusi var gadīties, ka privātajā dārziņā bērniņi nevar pavadīt visu dienu, bērns jāizņem jau līdz 14.00 vai 15.00, ir mazas, šauras telpas, nav plaša pagalma, audzinātājām trūkst pieredzes un izglītības.

Valsts dārziņos pluss ir tas, ka bērni tiek ēdināti trīs reizes dienā, audzinātājam ir pārsvara liela pieredze darbā ar bērniem, dārziņam ir jau savas tradīcijas un paražas, daudzi bērnudārzi tagad arī ir izremontēti, daudziem ir plašs pagalms un dārziņš atrodas tuvu pie mājām.

 
Tomēr kā valsts dārziņu mīnusu var minēt pārpildītās grupiņas, un līdz ar to zūd individuālā pieeja bērnam, kā arī par ēdināšanas kvalitāti ne vienmēr var priecāties.

 

Skaidrs ir viens – nav ideālā bērnudārza un nevar viennozīmīgi pateikt, ka labs ir tikai privātais vai tikai valsts dārziņš! Vienam dārziņš būs par dārgu, ja citu apmierinās cena, audzinātājas būs tīrās raganas, bet vēl citam tās pašas audzinātājas liksies kā eņģelīši, bet pusdienas gan būs pilnīgi neēdamas....

Tādēļ Māmiņu Klubs iesaka  - rūpīgi izpēti bērnudārzu, kurā esi nolēmusi laist savu mazuli! Esi gatava, ka kaut kas tev no ideālā dārziņa modeļa būs jāziedo, tomēr domā reālistiski – vai tas, ka spēļu laukuma vietā ir tikai smilšains, šaurs zemes pleķītis atsver to, ka bērnudārzs ir gandrīz pie tavas mājas durvīm? Vai plašas, gaišas telpas atsver to, ka audzinātāja nešķiet laipna un pat tavā klātbūtnē „uzbrēc” bērniem?

Privātais bērnudārzs toties uzreiz „atbaida” lielu daļu gribētāju ar savām augstajām cenām. Ko tur slēpt, maksa mēnesī ir diezgan normālas mēnešalgas apmērā, tādēļ ne viena vien māmiņa ar savu mazuli „paliek aiz borta”.

Ņem vērā!!!

•    Izvēloties bērnudārzu, vēro kāda kārtība telpās (vai ir izremontētas,kāda stāvoklī ir labierīcības), vai tur ir svaigs gaiss, vai bērni ir tīrīgi, vai te valda klusa un mierīga gaisotne, vai bērni izskatās apmierināti un ir mērķtiecīgi nodarbināti, kādā stāvoklī pagalms, kādas ir mēbeles un rotaļlietas.  Tam visam ir lielāka nozīme, nekā tam, ko par dārziņu stāsta tā darbinieki.

•    Centies izvēlēties bērnudārzu, kurā grupiņās ir mazāks bērnu skaits, labāka ēdināšana un atmosfēra, kas daudzējādā ziņā tuvināta mājas apstākļiem.

•    Iepazīsties ar audzinātāju un noskaidro vai viņas audzināšanas metodes atbilst Taviem kritērijiem.

•    Nav tik ļoti būtiski, kāda ir apmācības sistēma, galvenais, lai audzinātājs būtu labs pret Tavu bērnu. Ja pret Tavu bērnu cilvēcīgi attieksies, bērnam būs labi, neatkarīgi cik daudz naudas Tev būs jāmaksā par šo iestādījumu!

Bērnam var būt slikti arī privātajā bērnudārzā, bet var būt labi parastajā dārziņā, vai otrādāk. Viss ir atkarīgs tādēļ no vecākiem – izpētiet dažādus bērnudārzus, gan privātos, gan valsts un ņemot vērā mūsu ieteikumus, izdariet pareizo izvēli, nevis vadoties pēc stereotipiem, bet gan pēc pašu pieredzes!

 

 

***

Pastāsti par savu bērnudārzu pieredzi, iesūtot ziņu šeit!

Muuna Muuna 11. Jun 2010, 16:45

mani arī interesētu, kādas ir vidēji cenas privātajos bērnudārzos mēnesī?